U VIJEĆNICI

Predstavljena knjiga o prvoj gradonačelnici Rijeke – „Neda Andrić i njezin grad: Uspon Rijeke šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća“

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u sklopu programa obilježavanja Dan sv. Vida održana je promocija knjige o Nedi Andrić, prvoj gradonačelnici Rijeke

Knjigu „Neda Andrić i njezin grad: Uspon Rijeke šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća“ nakon opširnih arhivskih istraživanja napisao je novinar i publicist Neven Šantić.

Prof. dr. sc. Neda Andrić bila je od 1969. do 1974. godine predsjednica Skupštine općine Rijeka, odnosno gradonačelnica, i do danas je ostala jedina žena koja je u Rijeci obnašala tu funkciju. Njezin mandat obilježen je ulaganjima u promet, turizam i industriju.

Sudjelovala je u osnivanju i radu Ekonomskog fakulteta u Rijeci, riječkog Ekonomskog instituta, Pravnog fakulteta u Rijeci te Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki te bila njegova prva dekanica. Rijeka je za mandata Nede Andrić postala prvi grad u Jugoslaviji koji je davao besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola.

Uz autora, Nevena Šantića, promociji knjige prisustvovali su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Senka Maćešić, redaktor i urednik Vuk Perišić i izdavač Franjo Butorac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine PGŽ Ermina Duraj.

Vuk Periša, Neven Šantić i Franjo Butorac

Kako je istaknuo Šantić zaintrigiralo ga je što je, prema njegovom mišljenju Neda Andrić bila osporavana, što nije valorizirano njezino djelovanje u vrijeme kada je bila gradonačelnica i što je stigmatizirana zbog izgradnje Koksare u Bakru.

„Sve to potaknulo me na istraživanje koje se urodilo ovom knjigom. Puno sam vremena proveo po arhivima i u Rijeci i u Zagrebu pretražujući i čitajući razne materijale, među njima i izdanja Novog lista iz perioda kada je Andrić politički djelovala i kada se podvuče crta, moje je mišljenje kako je ona nepravedno bila stigmatizirana, da je nepotrebno zaboravljena. Naprotiv, riječ je o jednoj od najvećih gradonačelnica u povijesti Rijeke, jer je njezino djelovanje ostavilo velikog traga na vizuru grada, pritom mislim na izgradnju brojnih zgrada i nebodera, intenzivan proces stanogradnje pa i neke druge stvari poput širenja trgovačke mreže po Rijeci, izgradnje novih naselja i slično“, objasnio je Šantić.

Autor knjige je novinar Nenad Šantić

U vrijeme kada je bila riječka gradonačelnica, Andrić je bila i predsjednica Skupštine Općine Rijeka. I prije toga kao potpredsjednica Kotara Rijeka i poslije završetka gradonačelničkog mandata kada je bila predsjednica saborskog Vijeća općina Hrvatske, višestruko je povezana s razvojem grada odnosno općine Rijeka i čitave regije u razdoblju njihovog najdinamičnijeg rasta i potrage za specifičnim modelom razvoja u kontekstu tadašnje SR Hrvatske odnosno SFR Jugoslavije.

Slično mišljenje s Nevenom Šantićem dijeli i gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo kako je Neda Andrić ostavila neizbrisiv trag u Rijeci.

„Svojim postignućima ne samo kao gradonačelnica već i u drugim segmentima svoje karijere zadužila je naš grad i čitavu regiju, ako znamo da je dala veliki obol u akademskoj zajednici u kontekstu rada na osnivanju riječkog Sveučilišta i nekolicine fakulteta. Svatko kome za rukom pođe u samo pet godina, od 1969. do 1974., koliko je bila na čelu Skupštine, osnovati Sveučilište, Ekonomski, Pravni, potom Hotelijerski fakultet, Ekonomski institut u Rijeci, sportsku dvoranu na Trsatu, čak sedam dječjih vrtića i tri osnovne škole, zaista zaslužuje da se o njenim postignućima čita, o njenim temeljima uči, a njenoj tada neiscrpnoj energiji na neki način divi. Teško je prvu i jedinu ženu koja je bila na čelu Rijeke opisati jednostavno, kada je, baš kao i knjiga koju danas predstavljamo, bila izrazito složena i svestrana, osoba kakvoj bi i danas zavidjeli mnogi političari, gospodarstvenici, ali i mnogi znanstvenici i akademici.

Andrić je svojim neumoljivim radom i djelovanjem zauvijek zadužila sve generacije koje su došle nakon, ostavivši im u zalog najbolje moguće temelje za daljnji razvoj Rijeke kao što su odgoj, osnovnoškolsko obrazovanje, akademsko obrazovanje, gospodarstvo i turistički potencijal. Nije ih ona dakako stvorila u našem gradu, ali ih je kroz svoje djelovanje, bilo političko, znanstveno ili akademsko, itekako apostrofirala, za sve nas, koji ćemo doći kasnije i na tome joj svakako trebamo odati zasluženo priznanje“, rekao je Filipović.

Knjiga „Neda Andrić i njezin grad“ objavljena je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari