U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Galerija | Predstavljena knjiga „Partizani“ slovenskog povjesničara i akademika Jože Pirjevca

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke u Gradskoj je vijećnici održano predstavljanje knjige „Partizani“ slovenskog povjesničara i akademika Jože Pirjevca.

U ovoj monumentalnoj knjizi, Pirjavec je prikazao partizanski pokret otpora protiv nacista i fašista te njihovih domaćih pomagača na području raskomadane jugoslavenske države u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o djelu nastalom nakon višedesetljetnog iščitavanja bogate memoarske i druge literature o partizanima, ali i proučavanja bogate znanstvene produkcije i opsežne izvorne građe iz arhiva diljem Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Autor se ne bavi samo unutarnjom vojno-političkom dinamikom oslobodilačkog pokreta, već svoju priču stavlja u širi kontekst posvećujući značajnu pozornost međunarodnom aspektu partizanskog pokreta, njegovu prihvaćanju u antifašističku koaliciju te balansiranju između Sovjetskog Saveza i zapadnih saveznika.
Prikazao je djelovanje partizana u svim dijelovima podijeljene i okupirane zemlje, glavne bitke (koje su u poslijeratnoj socijalističkoj Jugoslaviji poprimile mitsku dimenziju), odnose nacionalnih pokreta otpora i centra oko Vrhovnog štaba te odnose unutar samog patrizanskog vodstva na čelu s Josipom Brozom Titom, pitanja kolaboracije, otpora i revolucije, kao i mnoge brutalne događaje u ratu uključujući poratne pokolje koje je objektivno smjestio u okvire europskog poraća.

O knjizi su osim samog autora govorili povjesničar prof.dr. Tvrtko Jakovina i direktor izdavačke kuće Srednja Europa Damir Agičić, a uvod u predstavljanje dali su riječki gradonačelnik Marko Filipović i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel koji je istaknuo kako je u pisanje ovako opsežne knjige uloženo izuzetno puno truda. “Jože Pirjevec je član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, predavao je na Sveučilištima u Sloveniji i Italiji i svakako je čovjek sa vrlo stručnim referencama za pisanje ovako složenog djela”, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik Filipović rekao je kako se radi o monumentalnom djelu u kojem, na više od 900 stranica Pirjevec donosi istraživanje o partizanima i pokretu otpora koji je zaslužan za Hrvatsku i Jugoslaviju u tadašnjim granicama, ali i pokretu koji je definirao budućnosti Europe nakon Drugog svjetskog rata. “Iduće se godine obilježava 80 godina od završetka Drugog svjetskog rata i svih onih događaja koji su se u tom ratu dogodili, pa i ovdje kod nas u Rijeci. Riječka bitka bila je jedna od najkrvavijih na našim prostorima i mnoge su žrtve položene za slobodu našeg grada. Ponosan sam što su u Rijeci svi antifašistički spomenici očuvani i što svake godine polaganjem vijenaca obilježavamo Dan antifašističke borbe i sjećamo se onih koji su svom gradu donijeli slobodu, a nakon oslobođenja i uzlet u poslijeratnoj obnovi. Bitno je da se o tim temama razgovara, da one budu predmet istraživanja povjesničara kao što je slučaj s ovom knjigom te da na taj način mlađim generacijama prenosimo jedinu povijesnu istinu”, rekao je Filipović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari