ČETVRTA KNJIGA EDICIJE

Predstavljena knjiga Pavla Komadine „Sve moje plovidbe“

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održano je predstavljanje knjige prof. emer. dr. sc. Pavla Komadine „Sve moje plovidbe“.

Knjigu, ali i bogatu karijeru prof. Komadine uz njega samog predstavili su i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr.sc. Alen Jugović i glasnogovornica riječkog Sveučilišta i autorica knjige Elvira Marinković Škomrlj.

Među brojnim uvaženim gostima predstavljanju je nazočio i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Profesor Komadina u ovoj je knjizi opisao svoj životni, ali i profesionalni put tijekom kojeg se, između ostalog, našao i u profesorskoj ulozi u Pomorskoj školi Bakar, ali i na riječkom Pomorskom fakultetu čiji je bio i dugogodišnji dekan. Bio je i dugogodišnji predsjednik Upravnog odbora Studentskog centra Rijeka, a za vrijeme Vlade Ivice Račana bio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i veza. Tijekom svoje bogate karijere prof. Komadina upisao je i desetogodišnji staž u plovidbi svjetskim morima u svojstvu časnika i zapovjednika broda.

„Svakome tko je u životu radio ovoliko koliko sam ja radio, može biti lako napisati knjigu“, rekao je prof. Komadina i dodao kako mu na čak 300 stranica knjige nije stalo sve što je još htio napisati. „Knjiga je namijenjena svima – mojim kolegama, studentima, učenicima, mojoj generaciji, Sveučilištu, Pomorskom fakultetu. Ona govori o mojim plovidbama ne samo onima po svjetskim morima, već o plovidbi mog života. Od mojeg školovanja, rada na brodu, rada u politici, s učenicima, a posebno važnu ulogu u mom životu ima dugogodišnji rad sa studentima na našem fakultetu“, istaknuo je prof. Komadina.

Sadašnji dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Alen Jugović istaknuo je kako mu je velika čast sudjelovati u predstavljanju ove knjige budući da je i sam bio student prof. Komadine. „Sjećam se da mi je kao studentu velika privilegija bila slušati njegova predavanja, prvenstveno zbog velikog iskustva koje nam je nesebično prenosio, a i on je bio jedan od motiva mojeg kasnijeg zapošljavanja na fakultetu. Brojnim generacijama studenata ostao je u sjećanju kao osoba koja je veliki dio svog života posvetila upravo podučavanju mladih od kojih su mnogi danas izuzetno uspješni u svojim poslovima“, rekao je Jugović.

U svojoj uvodnoj riječi rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako je nemoguće u samo jednoj knjizi obuhvatiti život i bogatu karijeru prof. Komadine. „Veliki dio svoje profesionalne karijere posvetio je znanosti i obrazovanju mladih na čemu mu u svoje, ali i u ime Sveučilišta želim izraziti neizmjernu zahvalnost“, rekla je rektorica i dodala kako bogatstvo zapisa, dokumenata i sjećanja koja su dokumentirana u knjizi zorno prikazuju bogatstvo života jednog čovjeka koji je puno dao svojoj zajednici.

Riječi hvale za prof. Komadinu imao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je riječ o čovjeku impresivne biografije. „Tijekom svoje karijere prošao je gotovo sve stepenice u pomorstvu, plovio je svim svjetskim morima, ostvario iznimnu internacionalnu karijeru, bio je dio mnogobrojnih svjetskih organizacija posvećenih pomorstvu što pokazuje da se uistinu radi o čovjeku koji je svoj život posvetio našoj primorskoj, ali i pomorskoj tradiciji cijele Hrvatske. Tijekom čitave svoje karijere, ali i života uvijek je stvari promatrao globalno, ali Rijeka je uvijek bila u središtu njegovih promišljanja“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

”Sve moje plovidbe” četvrta je knjiga edicije o professorima emeritusima, koju Sveučilište u Rijeci izdaje u sklopu očuvanja sveučilišne baštine.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj