TJEDAN MOZGA

Predstavljene kreativne tehnike u radu s osobama s teškoćama mentalnog zdravlja

U sklopu programa manifestacije Tjedan mozga, u gradskoj Vijećnici Grada Rijeke održano je interaktivno predstavljanje izvaninstitucijskih usluga, odnosno kreativnih tehnika u radu s osobama s teškoćama mentalnog zdravlja koje se provode u Domu za odrasle osobe Turnić.

Ovaj program jedna je od aktivnosti Tematske grupe za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka – Zdravi grad“. Voditelj tog projekta Jadran Mandekić istaknuo je kako je mentalno zdravlje izuzetno važna tema o kojoj valja govoriti kako bismo se kao društvo suočili sa stigmatizacijom osoba koje imaju određene poremećaje mentalnog zdravlja.

Aktivnosti koje se provode u Domu za odrasle osobe Turnić kao i u zajednici, u suradnji s brojnim partnerima i udrugama predstavili su ravnateljica doma Martina Baiocco, razni terapeuti, odnosno voditelji radionica i programa, a svoja iskustva sudjelovanja iznijeli su i sami korisnici programa.

Kako je istaknula Baiocco programi su razni, često s naglaskom na umjetnost i kreativnost, a u kreiranju programa i radionica često se vode i željama samih korisnika. „Provodimo razne likovne i glazbene radionice, imamo čitalačku i dramsku grupu, izdali smo i jednu kuharicu, imamo razne volonterske programe, terapeutske programe sa životinjama, ali i programe podrške koji osim naših korisnika uključuju i članove njihovih obitelji i prijatelje, jer svima je njima potrebna podrška“, istaknula je Baiocco i dodala kako je, nažalost, stigmatizacija osoba s poremećajima mentalnog zdravlja još uvijek prisutna.

„Jedan od ciljeva ovih naših programa, kao i ovakvih programa koji su otvoreni za javnost i na kojima se govori o izazovima osoba s problemima mentalnog zdravlja je upravo da pokažemo kako su mentalne bolesti iste kao i sve druge bolesti i kao takve ih se treba prihvatiti. Ljudima treba pružiti adekvatnu pomoć, ali isto tako želimo pokazati kako i oni mogu biti aktivni i vrijedni članovi društva i zajednice“, istaknula je Baiocco.

Program u vijećnici održan je u sklopu manifestacije Tjedan mozga koja se na svjetskoj razini održava već 22. godinu zaredom. Ove godine program se održava pod motom „Nije sve tako crno“, a od 13. do 19. ožujka održat će se brojne radionice, predavanja, pub kvizovi, šetnje i razne druge aktivnosti koje, prema riječima Tulie Marie Škabić, članice organizacijskog odbora Tjedna mozga za cilj imaju građanima približiti neuroznanost, neurorazvojne, neuropsihijatrijske i neurološke bolesti. „Izuzetno je važno da progovaramo i razgovaramo o svim ovim temama kako bi se skinula stigma koja često prati osobe s problemima mentalnog zdravlja. Što su građani svjesniji postojanja različitih bolesti mentalnog zdravlja, odnosit će se prema njima drugačije“, zaključila je Škabić.

U sklopu programa svoja su iskustva, ali i kreativne likovne radove nastale na radionicama predstavili i sami korisnici programa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari