DJELUJU VEĆ 20. GODINA

Predstavljene nove aktivnosti u sklopu projekta MentoRi koji aktivno pomaže ranjivim skupinama

Predstavnici Grada Rijeke i Udruge Terra predstavili su najnovije aktivnosti projekta MentoRi – razvoj i unaprjeđenje inovativne socijalne usluge mentorstva za aktivno socijalno uključivanje i povećanje zapošljivosti ranjivih skupina.

Riječ je o dvogodišnjem projektu koji je započeo u veljači 2021. godine, a glavni mu je cilj putem inovativnih socijalnih usluga povećati socijalno uključivanje i zapošljivosti ranjivih skupina u društvu, osigurati im potrebne prilike i resurse kako bi mogli punopravno sudjelovati u ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu.

Mentorski centar smjestio se u prostoru Savjetovališta udruge Terra koji je Grad Rijeka u suradnji s udrugom adaptirao i uredio i spreman je za početak rada s korisnicima. „Istraživanja su pokazala kako je individualizirani pristup mentora najbolji za osnaživanje i socijalizaciju korisnika stoga će s njima raditi 12 mentora. U sklopu centra djelovat će i Info pult za zapošljavanje koji će pružati usluge stjecanja novih znanja i vještina u svrhu povećanja potencijala ciljanih skupina za uključivanje na tržište rada. Jedna od aktivnosti bit će i  Klubovi korisnika koji će pružati organizirane usluge koje pridonose socijalnom aktiviranju, druženju, kreativnom izražavanju i aktivnom sudjelovanju i kroz njih će se organizirati zajednički odlasci na kulturna, umjetnička i sportska događanja“, objasnila je Jasna Grgurić Malić iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Udruga Terra koja je partner Gradu Rijeci na ovom projektu već 20 godina radi s mladima koji imaju poteškoće u ponašanju, a ovaj projekt vide kao mogućnost još kvalitetnijeg rada sa svojim korisnicima. „Kroz ovaj projekt našim će korisnicima biti omogućeno usvajanje novih znanja i vještina, bit će im omogućene instrukcije ukoliko imaju problema u školi, organizirat će se informatički tečajevi, pomoći ćemo im oko zapošljavanja, ali ih učiti i o odgovornom upravljanju financijama“, rekla je predsjednica Udruge Terra Ilinka Serdarević i dodala kako njihovi mentori dolaze iz različitih struka. „Imamo liječnike, psihijatre, psihologe, socijalne pedagoge, pravnike i ekonomiste, a svi su oni educirani i iz područja psihoterapije i bit će podrška našim korisnicima u kreiranju novih ciljeva i mogućnosti“, zaključila je Serdarević.

Jedan od mentora, Dalibor Čajkovski istaknuo je kako ovaj projekt donosi i jedan novitet u pristupu socijalno ugroženim skupinama na ovim prostorima. „Cilj nam je ne samo im pomoći u smislu osiguravanja smještaja i određenih naknada nego ih osnažiti da oni sami pokušaju naći rješenje problema“, rekao je Čajkovski.

U sklopu projekta održana je i početna konferencija i to virtualno, putem Zoom platforme. Konferencija je okupila stručnjake koji se u svome profesionalnom djelovanju bave pružanjem zdravstvenih i/ili socijalnih usluga ranjivim skupinama društva.

Cilj konferencije bio je, sa stručnog aspekta, saznati koje je stanje i kakvi su izazovi u području pružanja socijalnih usluga osobama u riziku od socijalne isključenosti na području Rijeke i u njenoj okolici. Konferencija je u fokus stavila djecu i mlade te osobe koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu.

Ukupna vrijednost projekta MentoRi iznosi 1.823.688,00 kuna.

Preko 11 milijuna kuna za pet projekata kojima se povećava socijalna uključenost i zapošljivost ranjivih skupina na području Urbane aglomeracije Rijeka

Projekt MentoRi jedan je od projekata za koje je krajem prošle, 2020. godine  Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, upravljačko tijelo Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, donijelo Odluku o financiranju kojom se podupiru projekti kojima je cilj povećati socijalnu uključenost i/ili zapošljivost ranjivih skupina kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu, a uključuje ukupno 5 projekata s područja Urbane aglomeracije Rijeka i to za Grad Rijeku, Grad Kastav, Grad Opatiju, Općinu Kostrena i Općinu Viškovo.

Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 11.318.937,74 kuna i u potpunosti su financirani Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).

Riječ je o projektima MentoRi, Opatijski kutak za inkluziju, Stori po soju, Mreža klubova mladih inovatora poduzetnika na području Urbane aglomeracije Rijeka te Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – za sretnije djetinjstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari