UVODI SE U 6 OŠ

Predstavljeni priručnici za provođenje programa Zdravstveni odgoj i obrazovanje

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljena su prva tiskana izdanja priručnika za provedbu programa Zdravstveni odgoj i obrazovanje koji se kao izvannastavna aktivnost ove školske godine eksperimentalno uvodi u šest riječkih osnovnih škola.

Grad Rijeka prva je jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja od ove godine uvodi program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja (ZOO) u svoje osnovne škole, a po uzoru na vrlo uspješan i višestruko nagrađivan projekt Građanski odgoj i obrazovanje.

Glavni cilj programa Zdravstveni odgoj i obrazovanje je razvoj zdravstvene pismenosti djece i mladih kroz cjelovit pristup učenju o svim aspektima zdravlja.

Program je namijenjen provedbi u formi izvannastavne aktivnosti u višim razredima osnovnih škola u fondu od 70 sati godišnje. Provodit će se kroz dva odvojena obrazovna ciklusa od kojih prvi uključuje učenike 5. i 6. razreda, a drugi učenike 7. i 8. razreda.

Za jednogodišnju, pilot fazu provedbe projekta odabrane su osnovne škole Centar, Dolac, Ivan Zajc, Kantrida, Podmurvice i Vežica, a nakon evaluacije pilot faze uslijedit će provedba u svim riječkim osnovnim školama, počevši od školske godine 2025./2026.

Priručnici i kurikulum dostupni su na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Priručnike su predstavile urednice Eli Pijaca Plavšić i Vesna Kovač u ime autorskog tima koji čine Sandra Pavičić-Žeželj, Nataša Dragaš-Zubalj, Martina Šeša, Tea Juretić, Maša Komadina, Ana Goleš, Maja Obućina i Aleks Finderle, a uvodnu riječ na predstavljanju dao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

„Prva smo jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je uvela program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja u osnovne škole i time, nakon Građanskog odgoja i obrazovanja nastavljamo s nadstandardom u osnovnoškolskom obrazovanju. Nadam se da će ovaj program prepoznati i druge jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj kao i županije, da će ga preuzeti od nas i da će on jednog dana postati i dio nacionalnog kurikuluma. Sve teme koje će se kroz ovaj program obrađivati, poput pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, prevencije rizičnog ponašanja, mentalnog zdravlja, spolnog i reproduktivnog zdravlja važne su teme za koje smatramo da učenici trebaju s njima biti upoznati te kako na taj način stvaramo bolje društvo. Mislim da smo s godinama izgradili prepoznatljiv sustav odgoja i obrazovanja u našem gradu i tu moram zahvaliti i svim provoditeljima programa u našim školama, a moja zahvala također ide i cijelom timu stručnjaka koji je sudjelovao u izradi priručnika kojeg predstavljamo. Siguran sam da je uvođenje Zdravstvenog odgoja i obrazovanja siguran korak naprijed prema boljem sustavu odgoja i obrazovanja i pozivam učenike da se uključe u što većem broju“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski sudjelovali su i na panelu posvećenom Zdravstvenom odgoju i obrazovanju koji je uslijedio nakon predstavljanja priručnika zajedno s psihologinjom Osnovne škole Nikola Tesla i recenzenticom priručnika Orjanom Marušić Štimac, docentom sa Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka i autorom priručnika, doc. dr. sc. Aleksom Finderleom, autoricom priručnika, pedagoginjom Osnovne škole Kantrida Martinom Šešom, ravnateljicom Osnovne škole – Scuole elementare Dolac Dunjom Kučan i budućim provoditeljem programa, učiteljem biologije i kemije u Osnovnoj školi Podmurvice, Želimirom Lalićem.

Zamjenica Krpan je istaknula kako je ponosna na predstavljanje ovog priručnika na kojem su radili eminentni stručnjaci u svom području. „Vjerujem da će program biti prepoznat u našim školama kao što je to bio slučaj i s Građanskim odgojem i obrazovanjem. Važno je da mladi ljudi o ovim temama uče u školi koja je sigurno mjesto na kojem mogu dobiti odgovore na sva svoja pitanja. Svjesni smo da će teme o seksualnom odgoju i reproduktivnom zdravlju izazvati brojna pitanja u javnosti, ali ovim putem želim poručiti da o tim temama treba razgovarati, da je važno da naši mladi uče o svom zdravlju temeljem znanstveno utemeljenih podataka. Nikada nije prerano početi s njima razgovarati o tim temama. U vremenu opće pristupačnosti svih vrsta informacija mladim osobama dostupne su mnogobrojne informacije, a mnoge od njih mogu biti netočne i nepotpune ili popraćene prosudbama koje se mogu negativno odraziti na njihov razvoj. Upravo zato je školski sustav mjesto gdje mlade osobe trebaju dobiti informacije koje će podržati njihov rast i zdravlje. Ovaj program predstavlja ulaganje u budućnost naše djece, a samim time i naše zajednice, jer zdravlje djece danas utječe na kvalitetu života sutra. Također, vjerujem da će Rijeka postaviti primjer drugim gradovima i općinama da prepoznaju važnost zdravstvene edukacije i uključe ju u svoje obrazovne programe“, rekla je Krpan i dodala kako će Grad Rijeka svim zainteresiranim jedinicama lokalne i regionalne samouprave materijale za provođenje Zdravstvenog odgoja i obrazovanja ustupiti u potpunosti besplatno kao što je to bio slučaj i s Građanskim odgojem i obrazovanjem.

Zamjenik Goran Palčevski rekao je kako kao liječnik, zahvaljujući svakodnevnom radu s djecom, može iz prve ruke posvjedočiti o potrebi edukacije djece i mladih o njihovom zdravlju, o važnosti edukacije i učenju o zdravim navikama i ponašanju i to od najranije dobi. „Program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja pružit će našoj djeci i mladima znanje temeljem kojeg će moći donositi informirane odluke o tome kako čuvati svoje fizičko i mentalno zdravlje, kako prevenirati određene zdravstvene probleme i rizična ponašanja. Nadam se da će se kroz neko vrijeme ovaj program proširiti na nacionalnoj razini jer edukacija je jedini način prevencije određenih rizičnih ponašanja. Provedbom ovog programa mi brinemo o budućnosti naše djece. Smatram da upravo škole igraju ključnu ulogu u ovom procesu te da integracija zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav može imati dugoročno pozitivan učinak na kvalitetu života mladih u našoj zajednici. Na koncu, zato smo se za ovaj iskorak i odlučili“, objasnio je Palčevski.

Predstavljanju priručnika prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, a predstavljanje su došli poslušati i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Željko Linšak, prodekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci Barbara Kalebić Maglica, kao i brojni ravnatelji i djelatnici riječkih osnovnih škola.

U sklopu programa predstavljanja priručnika učenica OŠ Nikola Tesla Tara Crnić, pod mentorskim vodstvom Sanje Beg Nisi, izvela je recitaciju „Tablet i tablete“ prema djelu Darka Cindrića.

Grad Rijeka je za razvoj kurikuluma, produkciju materijala, usluge lekture, korekture, recenzije, prijevoda i edukaciju provoditelja osigurao nešto više od 60.000,00 eura.

Komplementaran pristup učenju o svim aspektima zdravlja

Provedba ZOO ima za cilj postići kod učenika donošenje informirane odluke kako poboljšati svoje mentalno, emocionalno, socijalno i fizičko blagostanje, a namjera je djecu i mlade pripremiti za zdrav, zadovoljan i sretan život.

Učenje i poučavanje unutar izvannastavne aktivnosti ZOO organizirano je tako kroz četiri tematska područja: Zdravi stilovi života, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost, Mentalno zdravlje, Prevencija ovisnosti i rizičnih ponašanja, Spolno i reproduktivno zdravlje te rodna ravnopravnost.

Stoga je na pisanju i uređivanju ovih prvih izdanja priručnika sudjelovao čitav niz stručnjaka različitih profila.

Zdravim stilovima života, pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću su se bavile Sandra Pavičić Žeželj i Nataša Gradaš Zubalj; o mentalnom zdravlju pisale su Ana Goleš i Maša Komadina; o prevenciji ovisnosti i rizičnim ponašanjima Martina Šeša i Tea Juretić, dok su za temu spolnog i reproduktivnog zdravlja te rodne ravnopravnosti bili zaduženi Maja Obućina i Aleks Finderle.

Recenzenti na pisanju i uređivanju ovih izdanja su Snježana Prijić-Samaržija, Sandro Kresina, Orjana Marušić Štimac i Barbara Kalebić Maglica.

Lekturu i korekturu na hrvatskom jeziku napravila je Mihaela Matešić, a na talijanskom jeziku Melita Sciucca i Patrizia Pitacco.

Oba priručnika su vizualno dinamična, pedagoški prilagođena potrebama učenika predmetne nastave, s naglaskom na suvremene grafičke elemente koji prate sadržaj te privlače pažnju i olakšavaju razumijevanje tematskih područja.

Dizajn priručnika je temeljem provedene javne nabave izradila tvrtka Michel d. o. o.

Aktivnosti provedene na uvođenju Zdravstvenog odgoja i obrazovanja

Podsjetimo, s aktivnostima za uvođenje programa ZOO započelo se 2022., a kao prvi korak u procesu razvoja programa, izrađen je presjek brojnih međunarodnih i domaćih istraživanja te je provedeno istraživanje među riječkim učenicima sedmih razreda. Navedena su istraživanja naglasila potrebu za uvođenjem cjelovitog zdravstvenog odgoja i obrazovanja koje treba uključiti razvijanje znanja, vještina, sposobnosti i atributa koji su djeci i mladima potrebni za mentalno, emocionalno, društveno i fizičko blagostanje sada i u budućnosti.

Program se razvijao pomno, odgovorno i promišljeno te je baziran na utvrđenim potrebama, provedenim međunarodnim, nacionalnim i lokalnim istraživanja i na znanstveno utemeljenim činjenicama.

Za svaku od četiri tematske cjeline Zdravstvenog odgoja i obrazovanja razrađene su teme i povezani ishodi učenja te broj sati provedbe.

Sam kurikulum donosi i prijedloge metoda i strategija učenja i poučavanja za svako tematsko područje kao i prijedloge metoda vrednovanja učenika koje se temelje isključivo na formativnom vrednovanju, umjesto klasičnom brojčanom ocjenjivanju.

Također, kurikulum ZOO propisuje očekivane kompetencije koje, osim općih kvalifikacija koje odgojno-obrazovni radnici zaposleni u odgojno-obrazovnim ustanovama, budući provoditelji programa, moraju imati. Te su kompetencije zainteresirani učitelji, budući provoditelji, razvijali u sklopu opsežne edukacije koja se za njih održavala tijekom svibnja i lipnja ove godine.

Iz svake od šest prijavljenih škola, edukaciji su prisustvovali tri buduća provoditelja, pod mentorstvom urednica kurikuluma i priručnika; Eli Pijaca Plavšić i prof. dr. sc. Vesne Kovač.

Za potrebe uvođenja Zdravstvenog odgoja i obrazovanja, osiguran je iznos od 20.355,00 eura za 10 članova radne skupine, spomenutih eminentnih stručnjaka koji su radili na razvoju i izradi kurikuluma i priručnika. Dodatnih 20.000,00 eura osigurano je za vizualno i grafičko oblikovanje te produkciju materijala te ukupno 23.200,00 eura za usluge lekture, korekture, recenzije priručnika namijenjenog učenicima, prijevod kurikuluma i priručnika na talijanski jezik i sveobuhvatnu edukaciju provoditelja programa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari