U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Predstavljeni projekti Riječkog programa lokalnog partnerstva realizirani u 2023. godini

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je prezentacija projekata realiziranih u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2023. godini, a volonterima koji su sudjelovali u realizaciji projekata podijeljene su zahvalnice.

Riječki program lokalnog partnerstva program je participativnog budžetiranja kojeg Grad Rijeka provodi od 2005. godine s ciljem poticanja vijeća mjesnih odbora, udruga i građana na zajedničko sudjelovanje u bržem, ekonomičnijem i potrebama lokalne zajednice prilagođenom, uređenju malih javnih površina.

U 2023. godini kroz Riječki program lokalnog partnerstva realizirano je šest projekata uređenja javnih površina. Riječ je o projektima:  „Zeleni kolektiv“ Grupe građana Centar; „Kutak za naš trenutak“, Građanske inicijative Kantrida, Udruge Orehović i Udruge Urbani separe; „(Re)Aktiviraj se u Be-vrtu“ Udruge Depaul Hrvatska; „Park profesora Baltazara“ Grupe građana Baltazar; „Šumski parkić“ Grupe građana Vežički roditelji i „Šah za mentalno zdravlje kvarta“ Grupe građana Kozala.

Prezentaciji projekata prisustvovali su gradonačelnik Marko Filipović, pročelnica UO za poslove gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Verena Lelas Turak i voditeljica Odsjeka za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević kao i predstavnici udruga i grupa građana koji su sudjelovali u realizaciji projekata.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović projekt Riječkog programa lokalnog partnerstva provodi se već gotovo 20 godina i u 125 realizirana projekata uloženo je gotovo milijun eura. „Ovaj projekt počiva na angažmanu građana, udruga i inicijativa, odnosno svih onih zainteresiranih pojedinaca koji u suradnji s nama, jedinicom lokalne samouprave žele napraviti pomak nabolje u svojoj lokalnoj zajednici. Iako je riječ o malim projektima, oni su izuzetni važni baš zato jer uključuju različite dionike. Veseli me što svake godine vlada veliki interes za sudjelovanje i želim ovom prilikom zahvaliti svima koji su sudjelovali u projektu, svim volonterima, građanima i inicijativama koji zahvaljujući svom angažmanu naš grad čine boljim i ljepšim mjestom na život“, rekao je Filipović.

Čestitkama i zahvalama se pridružila i Dragica Fadljević koja je istaknula kako su tijekom godina građani prepoznali važnost ovog projekta. „Svake godine imamo dobar odaziv, građani žele urediti svoju okolinu. Projekti se najčešće odnose na uređenje zelenih površina i prostora oko dječjih vrtića ili škola. Naglasak ovog projekta je na volonterskom doprinosu i na suradnju Grada i građana. Oni mogu biti okupljeni u neku udrugu ili inicijativi, ali i ne moraju. Može se skupiti 10, 15 ljudi sa željom i vizijom da nešto naprave u svojoj okolini, da uljepšaju neki prostor. Upravo to je i smisao ovog projekta“, zaključila je Fadljević.

RPLP projekti koji su realizirani u 2023. godini

Projektom „Zeleni kolektiv“ Grupe građana Centar nastavilo se uređenje dvorišta Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, a cilj je bio stvaranje multifunkcionalnog okruženja za inkluzivnu igru, druženje i rad, kako bi se omogućila bolja interakcija učenika/članova i njihovih obitelji sa širom društvenom zajednicom. Tijekom projekta postavljeni su stimulativni didaktički elementi i dodatno je uređen školski vrt čime se želi stimulirati senzomotorički razvoj učenika te povećati kapacitet praktikuma za učenike koji se školuju za pomoćna zanimanja vrtlar/cvjećar.

Projektom „Kutak za naš trenutak“ Građanske inicijativa Kantrida, Udruge Orehović i Udruge Urbani separe uređen je okoliš prostora Mjesnog odbora Kantrida na adresi Istarska 50. Cilj je bio urediti mjesto gdje se mogu provoditi razne kulturno-društvene aktivnosti namijenjene građanima, gdje sve generacije mogu provoditi slobodno vrijeme i unaprijediti susjedske odnose, kao i potaknuti aktivno sudjelovanje i međusobno upoznavanje stanovnika Kantride kroz volonterske aktivnosti.

Projektom „(Re)Aktiviraj se u Be-vrtu“ Udruge Depaul Hrvatska nastavljeno je uređenje urbanog vrta u Osječkoj ulici  u rekreacijsko-rehabilitacijsku površinu za aktivnosti terapijsko-edukacijskog karaktera. Postavljena je fitness sprava i klupa  za vježbanje za seniore, uređena vanjska ograda i stepenište

Projektom „Park profesora Baltazara“ Grupe građana Baltazar nastavljeno je uređenje igrališta Osnovne škole Kantrida  u modernu i funkcionalnu sportsko-edukativnu sredinu. Kroz projekt je, između ostalog, postavljen i didaktički pano abakus i pano konkavno i konveksno ogledalo.

Projektom „Šumski parkić“ Grupe građana Vežički roditelji provedeno je uređenje parkića na zelenoj površini u Ulici dr. Zdravka Kučića u kojem su postavljene dječje sprave i gumirane podloge za djecu predškolske dobi.  Također su napravljene i postavljene kućice za ptice na obližnja stabla.

Projektom „Šah za mentalno zdravlje kvarta“ Grupe građana Kozala nastavljeno je  uređenje okoliša Osnovne škole Kozala odnosno na području školske šume i školskog dvorišta te su postavljene su šahovske ploče i šahovske figure. Uz šahovsku ploču, dodatno je oslikano i šahovsko polje.

Ukupna vrijednost ovih 6 projekata iznosi 35.423,90 eura, od čega je u proračunu Grada Rijeke osigurano 17.503,92 eura, dok doprinos zajednice iznosi 17.919,98 eura.

Najvrjedniji dio projekta predstavlja angažman volontera, kojih se u 2023. godini uključilo 123, te uključivanje brojnih javnih i gospodarskih subjekata.

Realizacija RPLP projekta u 2024. godini

Kroz projekt Riječki program lokalnog partnerstva u 2024. godini u tijeku je realizacija 9 projekata za što je u proračunu Grada Rijeke osiguran iznos od 30.500 eura.

Vijeće Mjesnog odbora Vojak realizira projekt „Park dobrosusjedskih odnosa“; Grupa građana iz Centra projekt „Na tragu trga – Kortila uživo“; GAM za kvart – Građani Aktivno Mijenjaju Kvart projekt „Mediteranska staza“; Grupa građana Kozala projekt „FITKOzala“; Grupa građana Pehlin projekt „Za(jedno) Pehlin“; Vijeće Mjesnog odbora Brajda-Dolac projekt „Proljeće na Brajdi“; Građanska inicijativa Kantrida, roditelji učenika i djelatnici OŠ Kantrida projekt „StepArt“; grupa građana Potok projekt „Za sretno djetinjstvo“ i grupa roditelja i odgojitelja DV Rijeka, SPO Potok i PPO Podmurvice projekt „Malim koracima do dječjeg osmijeha“.

Kroz RPLP do sada je realizirano ukupno 124 projekta

Podsjetimo, u razdoblju od 2005. do 2023. godine na Riječki program lokalnog partnerstva prijavljena su ukupno 243 projekta, od čega je 130 projekata odabrano za realizaciju. Do kraja 2023. godine realizirana su ukupno 124 projekata.

U  razdoblju od 2005. do 2023. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 20 igrališta/parkova za djecu; 11 zelenih površina; 20 dijelova naselja unutar mjesnih odbora; 3 šetnice; 12 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Kozala, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju  i PO Baredice) i 19 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Pehlin, Podmurvice, Potok, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić.

Tijekom navedenog razdoblja pojedinačne projekte provodilo je 4.900 volontera, deset udruga, dva sportska kluba, 12 vijeća mjesnih odbora i 46 grupa građana. Realizirani projekti odvijali su se na području 27 mjesnih odbora, od ukupno 34 mjesna odbora koliko ih djeluje na području grada Rijeke.

Vrijednost projekta realiziranih od 2005. do 2023. godine iznosi 956.095,25 eura. Za realizaciju projekata iz gradskog proračuna izdvojeno je 398.483,23 eura, a doprinos lokalne zajednice kroz donacije i volonterski rad iznosi 557.612,02 eura.

U 2024. godini u tijeku je realizacija 9 projekata RPLP-a za koje je u proračunu Grada Rijeke osiguran iznos od 30.500 eura.

Novi natječaj za prijavu projekata na Riječki program lokalnog partnerstva bit će objavljen tijekom studenog 2024.

Valja reći i kako je Riječki program lokalnog partnerstva u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV prepoznat kao najbolja praksa Grada Rijeke s participativnim pristupom kao ključnim uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanja građana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari