HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Predstavljeni rezultati projekta RInkluzija – svi imaju pravo na jednake obrazovne mogućnosti

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku prezentirana je provedba projekta „RInkluzija – Riječki model podrške s učenicima s teškoćama“ u školskoj godini 2019./2020.

Projekt „RInkluzija“ usmjeren je učenicima s teškoćama i njihovu pravu na jednake obrazovne mogućnosti, a cilj je doprinijeti socijalnoj uključenosti i integraciji učenika s teškoćama u redovitim školama i posebnim odgojno-obrazovnim institucijama kojima je osnivač Grad Rijeka putem osiguravanja podrške pomoćnika u nastavi.

Kroz projekt je ove školske godine zaposleno ukupno 51 pomoćnik koji rade s 54 djece s teškoćama u 22 osnovne škola kojima je osnivač Grad Rijeka.

U riječkim osnovnim školama trenutno je integrirano oko 550 učenika s teškoćama u redovan odgojno-obrazovni sustav. Neki od tih učenika pored savladavanja nastavnog programa imaju i niz drugih potreba koje učitelj/ica nije uvijek u mogućnosti zadovoljiti. Ovim projektom tim se učenicima osigurava podrška pomoćnika u nastavi čime se doprinosi kvaliteti integracije u razredu. Pomoćnik u sklopu ovog projekta predstavlja neposrednu potporu učeniku, a posredno potporu učitelju te ostalim učenicima u razredu, no pritom nije zamjena za druge oblike pomoći.

U sklopu završne svečanosti ovogodišnjeg projekta „RInkluzija“ pjesmu „Posebno dijete“ izveli su učenici Centra za odgoj i obrazovanje. Pomoćnici u nastavi Tihana Host i Dalibor Kinkela pokazali su kako izgleda biti pomoćnik u nastavi i koja je njegova zadaće. Potom je pedagoginja OŠ Zamet Mirjana Jurica prezentirala što sve uključuje posao školskog koordinatora u provedbi projekta RInkluzija. Iskustvo o tome kako je to bilo raditi u specifičnim okolnostima epidemije koronavirusa predstavile su pomoćnica u nastavi Danijela Brusić i Margareta Bulog Grozdanić, mama učenika Darka.

„Ovaj projekt učenicima s teškoćama pruža pravo na jednakost obrazovnih šansi i primjerenu socijalizaciju te mogućnost rasta i napretka među svojim vršnjacima,“ kazao je gradonačelnik Rijeke Obersnel.

Gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako je Rijeka među prvima u državi krenula s financiranjem pomoćnika te kako bi svaka država trebala pobrinuti prije svega za one kojima je pomoć potrebna. Upravo kroz omogućavanje pomoćnika u nastavi djeci s teškoćama u razvoju država dokazuje svoju ozbiljnost.

Prezentaciji projekta prisustvovali su i ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Ivone Šabarić Rubeša, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, ravnatelji i koordinatori osnovnih škola koji su dio ovog projekta, kao i pomoćnici u nastavi i učenici.

Za provedbu projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“ iz Europskog socijalnog fonda Gradu Rijeci odobreno je 9.785.188,80 kuna za period od 2017. do 2021. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari