KULTURNO TURISTIČKA RUTA PGŽ-A

Predstavnici Karlovačke županije prošetali Putovima Frankopana i posjetili kaštele Kraljevicu i Grobnik

Predstavnici Karlovačke županije prošetali Putovima Frankopana i posjetili kaštele Kraljevicu i Grobnik

Rutu čini 17 frankopanskih kaštela i dvoraca te tri sakralna zdanja na području Gorskog kotara, Vinodola i otoka Krka

Županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin sa suradnicima boravila je u Primorsko-goranskoj županiji s ciljem informiranja o iskustvima i daljnjim planovima u provođenju projekta Putovima Frankopana, kulturno turističke rute PGŽ-a koja na inovativan način interpretira bogato povijesno nasljeđe i kulturnu baštinu ove velikaške obitelji.

Rutu čini 17 frankopanskih kaštela i dvoraca te tri sakralna zdanja na području Gorskog kotara, Vinodola i otoka Krka.

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima delegaciju susjedne županije ugostio je na dvije frankopanske lokacije, u Interpretacijskim centrima Kraljevica i Grobnik, te im je tom prilikom prezentiran cjelokupni projekt koji je Primorsko-goranska županije započela još 2005. godine, a obnova svih kaštela završena je u svibnju ove godine.

Zanimljiva je činjenica da se dvorci i stari gradovi Zrinskih i Frankopana protežu i na područje Karlovačke županije, a ova bi županija, upravo po uzoru na projekt Putovima Frankopana provela svoj projekt Dodir civilizacija kroz koji bi obnovila i povezala deset utvrda na svom području.

„Njihovim povezivanjem sa starim gradovima Dubovcem, ogulinskim Kaštelom, Ozljem, Netretićem i Novigradom, uz značajna ulaganja stvorit će se nova turistička atrakcija Karlovačke županije, s posebnim naglaskom na povijesni značaj tih dvoraca i burgova, a posebno na dio povijesti povezane sa Zrinskima i Frankopanima“, najavila je županica Furdek-Hajdin.

Župan Zlatko Komadina i Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu, informirali su goste o upravljanju ovim europskim projektom vrijednim 61 milijun kuna izrazivši spremnost da pomognu sa savjetima i iskustvima.

„Posjet karlovačke županice bila je prilika i za prezentaciju frankopanskog kruha Frangipane koji je izrađen u sklopu projekta, u suradnji s pekarskim obrtom Demetra iz Škalnice, a s ciljem promocije Putova Frankopana kroz gastronomiju temeljenu na receptima iz vremena Zrinskih i Frankopana. Suradnja je ostvarena i s Vinarijom Pavlomir, slastičarnicom Kao Kakao nagrađivanim proizvođačima krčkog sira i maslinovog ulja te sa chefom Andrejom Grgićem iz restorana Castrum u kaštelu Grobnik koji je oživio recepte iz ove velikaške obitelji“, rekao je župan Komadina najavivši nastavak suradnje i povezivanje ova dva projekta valorizacije kulturno-povijesne baštine s ciljem stvaranja jedinstvene turistička atrakcije na području dvije županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari