OD 3. DO 9 SVIBNJA

Galerija | Predstavom „Genijalna prijateljica“ Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu otvoren 28. Međunarodni festival malih scena Rijeka

28. Međunarodni festival malih scena Rijeka koji ove godine traje od 3. do 9. svibnja, otvoren je sinoć u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavom „Genijalna prijateljica“ Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba.

Publici se prigodno obratila Umjetnička voditeljica Festivala Edita Karađole Šegvić, a Festival je otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović. Uz brojne uzvanike i goste iz zemlje i inozemstva otvorenju Festivala nazočila je i Irena Kregar Šegota, u ime Ministarstva kulture i medija RH.

Obraćajući se publici, gradonačelnik Marko Filipović je istaknuo kako je Međunarodni festival malih scena Rijeka u ovih 27 godina postao doista relevantna kulturna manifestacija u našem gradu, a na njegovim su se daskama igrali neki od najkvalitetnijih dramskih ansambala i predstave nekih od najcjenjenijih kazališnih redatelja u Europi.

„Grad od prvoga dana podržava, sufinancira i suorganizira Festival, a činjenicu da Riječani zaista vole ovaj Festival potvrđuje i zaista jaka baza gledatelja, zbog koje se iz godine u godinu uvijek traži ulaznica više! Danas kada Rijeka zaista živi u bogatstvu i mnoštvu različitih kulturnih ideja i projekata od onih tradicionalnih do alternativnih, Festival malih scena ne miruje, već uvijek iznova publici i kritici pruža priliku da daju svoj sud onom novom i drugačijem na aktualnoj europskoj sceni. Uz zahvalu organizatorima i pokroviteljima želim Vam da svi uživate u bogatom programu i ugodnim kazališnim večerima na ovogodišnjem Festivalu malih scena“, kazao je Filipović.

Selektor Jasen Boko odabrao je sedam predstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Poljske. Sve predstave bit će izvedene u HKD-u na Sušaku. Osnovna tema koja se ove godine pojavljuje u svim predstavama, a često i dominira, jest pitanje temeljnih ljudskih prava, onih koji su u društvu u kojem živimo nepravedno stavljeni u status manjine i time marginalizirani, a tu su na prvom mjestu prava žena.

Festival nastavlja predstavom „Lear“ prema Williamu Shakespeareu Teatra Stary iz Lublina, u režiji Janusza Oprynskoga. Riječ je o monodrami Andrzeja Seweryna koja donosi priču o Shakespeareovu junaku od kraja. Uoči predstave u Galeriji Kortil, u 19 sati bit će otvorena izložba „Lica, maske, rekvizita: Shakespeareov svijet u poljskim kazališnim plakatima“. Kustos je Zenon Butkiewicz, a izložba je ostvarena pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu.

Na programu Festivala su predstave „Pristanak“ engleske dramatičarke Nine Raine u izvođenju beogradskog Ateljea 212 i u režiji Nebojše Bradića, „55 kvadrata“ Hrvatskog narodnog kazališta Split prema tekstu suvremene hr­vatske autorice Ivane Vuković i u režiji Ivana Plazibata, „Posljednje djevojčice“ Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Kazališta Kosztolânyi Dezso iz Subotice, „Tramvaj zvani želja“, Tennesseeja Williamsa Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala, u režiji Lenke Udo­vički te „Moj sin samo malo sporije hoda“ suvremenog hrvatskog auto­ra Ivora Martinića u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra i u režiji Ivana Plazibata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari