KOD MATEŠIĆEVIH MLINOVA

Preko Rječine izgradit će se novi pješački most Žakalj, investitor je Grad Rijeka. Evo svih detalja!

Idi na originalni članak
Vizualizacija novog mosta Žakalj

Izgradnjom mosta osigurat će se bolji uvjeti za pješake – izletnike i planinare prema izvoru Rječine, kao i izletnike koji žele upoznati i istražiti riječku šetnicu kroz kanjon Rječine

Oglas

Na lokaciji kod Matešićevih mlinova na mjestu čeličnog mosta preko Rječine srušenog tijekom 2. svjetskog rata, Grad Rijeka izgradit će novi pješački most Žakalj

Između Grada Rijeke i Hrvatskih voda sklopljen je Ugovor o pravu građenja na javnom vodnom dobru za potrebe izgradnje pješačkog mosta „Žakalj“ na česticama javnog vodnog dobra u općoj uporabi pod upravljanjem Hrvatskih voda. Pješački most „Žakalj“ bit će čelične konstrukcije raspona od ukupno 25,30 m i širine 4,80 m.

Završen je postupak javne nabave za odabir izvođača radova u kojem je pristigla jedna ponuda te je trenutno u tijeku sklapanje ugovora s ponuditeljem.

Odabrani ponuditelj je tvrtka FRACASSO PRODUCTION d.o.o., Rijeka s ponudom 424.770,10 eura bez PDV-a.

Trenutno je u tijeku pokretanje javne nabave za uslugu stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu te izrada elaborata iskolčenja prema posebnom ugovoru s geodetom.

Predviđeni rok za uvođenje izvođača u posao je listopad 2024. godine, dok je ukupni rok za završetak radova na izgradnji – revitalizaciji pješačkog mosta Žakalj šest mjeseci.

Stari čelični most Žakalj (izvor: https://forum.lokalpatrioti-rijeka.com)

Most se gradi u sklopu projekta „Riječke šetnice“ odnosno revitalizacije šetnice uz Rječinu koja će od bivše Tvornice papira (Hartere) voditi do mlinova na Rječini.

Kompleks mlinova izgrađen je tijekom 19. stoljeća i napušten nakon Prvog svjetskog rata, kada su Rijeka i Sušak podijeljeni između dvije države i samim time je pristup mlinovima bio znatno otežan.

Lokacija mosta je u koritu Rječine, ispod naselja Orehovica, na lokaciji na kojoj je već postojao stari čelični most srušen tijekom Drugog svjetskog rata. Novim mostom osigurat će se pješačka komunikacija između dvije obale Rječine.

Izgradnjom mosta revitalizirat će se pristup i osigurati bolji uvjeti za pješake – izletnike i planinare prema izvoru Rječine, kao i izletnike koji žele upoznati i istražiti riječku šetnicu kroz kanjon Rječine.

Inače, ideja projekta „Riječke šetnice“ polazi od namjere povezivanja krajnje jugoistočne i krajnje sjeverozapadne točke gradskog područja te će most značajno obogatiti šetnicu kroz kanjon Rječine.

Izgradnjom mosta obogatit će se cjelokupna turistička i izletnička ponuda Rijeke.

Exit mobile version