BESPLATNO SUDJELOVANJE

Prepuna hala Exporta na Europskoj noći istraživača

Europska noć istraživača tradicionalno se održava zadnji vikend u mjesecu rujnu, a osim u Rijeci, ove se godine istodobno održava u još četiri hrvatska grada: Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku, ali i u brojnim drugim europskim gradovima.

Prvi put nakon 2019., protekle subote u hali Export drva u okviru europskog projekta Blue-connect, a u organizaciji Sveučilišnog centra za istraživanje i inovacije Sveučilišta u Rijeci, održana je Europska noć istraživača.

Cilj Noći istraživača je približiti znanost mladima na jednostavan i zabavan način te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači, što je izraženo i projektnim sloganom: Ja istražujem! Posjetitelji su mogli pogledati znanstvene pokuse, ali i sami sudjelovati u nekima od njih.

Noć istraživača obišao je i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski.

U ovogodišnjem programu sudjelovalo je 11 sastavnica Sveučilišta, odnosno 86 znanstvenika na 20 postaja. Prvi put predstavio je svoju znanost Filozofski fakultet, dok je STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci ove godine bio posebni partner manifestacije sa zadaćom da javnost upozna „kako se znanost i postignuća znanosti mogu prenijeti u zajednicu i u industriju i kako mogu doprinijeti gospodarskom napretku“. U sklopu Europskog kutka građanima je  predstavljen savez YUFE, čiji je Sveučilište u Rijeci član.

Postaje su imali Odjel za biotehnologiju s četiri postaje, Filozofski fakultet, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija s po jednom postajom, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu s dvije postaje, Medicinski fakultet s jednom postajom), Fakultet za fiziku  s tri postaje), Fakultet za matematiku s jednom postajom, Pomorski fakultet s tri postaje, Pravni fakultet s jednom postaja, Tehnički fakultet s dvije postaje i Građevinski fakultet s jednom postajom.

Programi na znanstvenim postajama bili su prilagođeni različitim dobnim skupinama, a sudjelovanje besplatno i otvoreno za sve zainteresirane pa je Exportova hala bila prepuna roditelja i djece različitog uzrasta, a žamor i veseli istraživački šušur nisu jenjavali tijekom cijele večeri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari