TUŽNA SUDBINA

Video | PRIČA O HALUDOVU Vlasnik je bio multimilijunaš, bogataši iz Amerike dolazili su kockati, a danas…. propada

Na našoj je obali svake sezone sve više luksuznih hotela no mnogi ne znaju da je prije 50 godina u Malinskoj na Krku otvoren jedan od najraskošnijih hotelskih kompleksa na svijetu. Vlasnik je bio američki multimilijunaš, ujedno i izdavač erotskog časopisa, a kako su u SAD-u početkom 70-ih zabranjene kockarnice, u socijalističku Jugoslaviju je eto – stigao raskalašeni kapitalizam. Više u video prilogu!

“Svojedobno najluksuznije odmaralište u cijeloj Jugoslaviji – poznato i kao jugoslavenski Las Vegas. Danas najspektakularnija ruševina na jadranskoj obali.”, tom ocjenom počinje prilog RTL-a o jednom od najvećih i najpoznatijih holtelskih kompleksa na Kvarneru i u bivšoj državi.

Hotel Palace, centralni objekt hotelskog megakompleksa Haludovo, izgrađenog prije više od pola stoljeća. Priča o njemu jedinstven je spoj socijalizma i kapitalizma.

Imao je hotelski lobi, gdje je početkom 70-ih vladao hedonizam kao nigdje drugdje u Jugoslaviji. U društvu lijepih, polugolih djevojaka, bogataši iz Amerike dolazili su kockati, jesti jastoge i kavijar, piti šampanjce, generalno provoditi se na način nezamisliv u ostatku bivše države.

Legende iz zlatnih vremena

Legende iz tih zlatnih vremena kažu da se dnevno trošilo stotinu kilograma jastoga, pet kilograma kavijara, na stotine boca vrhunskih alkoholnih pića, jedan mit čak govori da je postojao i bazen ispunjen samo šampanjcem.

Rasprostranjen na gotovo sto tisuća kvadrata, ili 15 nogometnih igrališta, s kapacitetom za 15 tisuća gostiju, bio je to pravi mali turistički grad, s unutarnjim i vanjskih bazenima, kuglanom i ogromnim terasama.

Kompleks je projektirao slavni arhitekt Boris Magaš, autor Poljudskog stadiona i hotela Solaris kod Šibenika. A gradnju je, uz riječki Brodokomerc, financirao Bob Guccione, vlasnik erotskog magazina Penthouse koji je uložio iznos u vrijednosti današnjih četvrt milijarde dolara, s ciljem da nikne hedonistički raj.

Kompleks je prepušten sustavnom propadanju

U vrijeme rata u Haludovu su bile smještene izbjeglice, a nakon neuspješne privatizacije, kompleks je prepušten sustavnom propadanju. I to iako se nalazi niti 50 metara od mora.

Aktualni vlasnik, rusko-armenski trgovac dijamantima Ara Abramjan, jedan od oligarha bliskih Vladimiru Putinu, tražio je zatvaranje za javnost plaže, odnosno obalnog pojasa dužeg od kilometra, kao uvjet za početak gradnje u Haludovu. Lokalna vlast, naravno, za to nije htjela ni čuti i vlasnik se već tri godine ovdje nije ni pojavio.

Od svega što se nudilo, danas su u upotrebi samo ovi separei na plaži, ali i ovakav kakav jest, u derutnom stanju, unutrašnji kompleks privlači pažnju turista kao kulisa za neki postapokaliptični film.

“Čudesno je kako izgleda sada, ali kada bismo ga mogli vidjeti kroz oči turista, koji je sjedio ovdje u baru, ili u bazenu, to bi bilo još bolje”, kaže Patricia iz Nizozemske.

“S jedne strane je tužno, jer je tako ogromno i ima toliko uništenih stvari, ali s druge strane zbilja je lijepo vidjeti sve ovo i šetati uokolo”, smatra David iz Njemačke.

Tako je, kako je. Čini se da je daljnje propadanje najizglednija sudbina Haludova. Šanse da turiste ponovno počne privlačiti obnovljeni kompleks iz godine u godinu sve su manje, donosi RTL Danas.hr.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari