ODLIČNI REZULTATI

Primorsko-goranska županija i ove godine u vrhu po transparentnosti proračuna

Većina županija, gradova i općina objavila je za ovu godinu svih pet dokumenata na osnovu kojih je tako prosječna ocjena 4,63. Najbolje su i ove godine županije koje su zaradile ocjenu 4,95, a među odlikašicama je i Primorsko-goranska županija, govore rezultati devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica Instituta za javne financije.

Istraživanje prati objavu pet proračunskih dokumenata, proračunski vodič, prijedlog proračuna, izglasanog proračuna te godišnjeg ili polugodišnjeg izvještaja.

Najbolje rezultate gradovi, općine i županije postigli su u posljednjoj godini u kojoj se radilo istraživanje, a koliko su napredovali govori činjenica da su 2015. godine kad je provedeno prvo istraživanje imali prosječnu ocjenu 1,75.

Voditeljica istraživanja Mihaela Bronić istaknula je da je cilj istraživanja koja su se provodila devet godina bio potaknuti javnost i lokalne jedinice da razmišljaju o transparentnosti proračuna te da se pravovremeno objavljuju proračunski dokumenti.

“Nakon devet ciklusa, najveći dio jedinica objavljuje svih pet ključnih dokumenata – što je i bio naš cilj – završavamo ovo istraživanje u ovom obliku i nadamo se da će se transparentnost proračuna i dalje poboljšavati i omogućavati građanima razumijevanje i odlučivanje o svojim proračunima”, kazala je Bronić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari