PRIMORSKOGORANSKI HNS: „Škola za život“ ministrice Divjak napokon unosi pozitivne proimjene u obrazovni sustav

„HNS je stranka kojoj je kvalitetno, moderno obrazovanje za 21. stoljeće oduvijek u fokusu i jedna je od temeljnih programskih odrednica“, istakao je Miroslav Matešić, v.d. predsjednika ŽO HNS PGŽ

Početkom školske godine 2018./2019. u 74 škole diljem Hrvatske započeo je pilot program „Škola za život“ (OVDJE). Tom prilikom članovi HNS-a Primorsko-goranske županije naglasili su važnost kurikularne reforme za obrazovanje sadašnjih i budućih generacija te istaknuli što „Škola za život“ znači kako za učenike, tako i za učitelje.

„Zahvaljujući kurikularnoj reformi eksperimentalni nastavni materijali ulaze u škole i prvi put stavljaju naglasak na rješavanje problema i kritičko mišljenje te upotrebu digitalnih i interaktivnih sadržaja“ naglasila je Morana Jokić, predsjednica Kluba vijećnika HNS-a u Gradu Rijeci i pritom istaknula kako se radi bitnom pomaku u razvoju kompetencija učitelja, budući da se ove godine radilo s tisućama učitelja, a iduće godine programom će biti obuhvaćeni deseci tisuća.

„Briga za obrazovanje i odgovornost za obrazovanje kada se na pravi način shvaća, tada se i u kratkom vremenu mogu osjetiti rezultati rada. Stoga, treba naglasiti kako je rad na ovoj reformi počeo pred samo godinu i tri mjeseca i već sada je reforma u klupama“ rekla je Jokić.

Miroslav Matešić, v.d. predsjednika ŽO HNS PGŽ osvrnuo se na ulogu Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata u provedbi kurikularne reforme.

„HNS je u srpnju 2017. godine preuzeo odgovornost za obrazovanje te vratio obrazovanje struci. HNS je stranka kojoj je kvalitetno, moderno obrazovanje za 21. stoljeće oduvijek u fokusu i jedna je od temeljnih programskih odrednica. Sada je, zahvaljujući podršci Ministarstva obrazovanja, kojeg vodi ministrica Blaženka Divjak, prvi put u prilici provesti konkretno ono što se do sad nitko nije usudio. Obrazovanje koje će biti obuhvatnije zasnovano na logičkom promišljanju i kritičkom pristupu, obrazovanje u kojem djeca neće bubati nepotrebne suhoparne činjenice, koje će biti lišeno pomodarskih ideologija, biti u službi života djece i mladih ljudi te ono najvažnije, koje će ih učiniti kompetentnijim i konkurentnijim na tržištu rada“, rekao je Matešić .

Blaženka Divjak. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

„Transformacija načina i procesa poučavanja ne smije više kaskati za ostatkom naše neposredne zbilje, jer se djeca kroz školovanje trebaju pripremiti za svijet koji nas okružuje. Pametni sustavi su svuda oko nas i štede vrijeme, čine naš život učinkovitijim i omogućuju nam da se nosimo sa zahtjevima suvremenog doba. U tom smislu je i obrazovanje sada konačno zakoračilo prema jednoj novoj paradigmi, a razvoj obrazovnog sustava odvijat će se u skladu s brigom koju budemo o njemu vodili“ poručili su HNS-ovci te naglasili kako se niti jedna reforma ne može provesti preko noći, zbog čega je pilot faza ključna.

Pozvali su sve uključene neka pomognu savjetima, iskustvima i konstruktivnim kritikama jer „bolju budućnost našoj djeci možemo osigurati samo zajedničkim snagama.“

Podsjetimo, u pilot projekt „Škola za život“ uključeno je ukupno pet županijskih škola; OŠ Nikola Tesla i OŠ Turnić, Prva riječka hrvatska gimnazija, Srednja škola Delnice i Srednja škola Markantuna de Dominisa iz Raba.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari