PRIPREME RIJEKE ZA EPK 2020: Ovog ljeta rekonstrukcija Galeba, a riječki EPK predstavlja se na turističkom sajmu ITB u Berlinu

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Tijekom ljeta očekuju nas festivali Tobogan i Smoqua te pretvaranje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u atraktivni hostel, tijekom međunarodnog Industrijskog bijenala od srpnja do listopada

Vodeći ljudi projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. predstavili su na konferenciji za medije održanoj u novim prostorima Muzeja suvremene umjetnosti sve što je u protekloj godini ostvareno, a što je na bilo koji način vezano uz ovaj veliki kulturni projekt s nacionalnim značajem te najavili ovogodišnje aktivnosti.

Riječ je o aktivnostima koje se odnose na izgradnju infrastrukture i programski dio, pri čemu je uloga Grada osigurati infrastrukturu potrebnu za uspješno održavanje EPK 2020., te kulturni život u Rijeci nakon toga, dok se tvrtka Rijeka 2020 fokusira na programe i kulturne projekte koji će se održati idućih godina.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je mnogo toga već napravljeno, budući da je značajan dio novca iz fondova Europske unije već osiguran.

Od EU fonda za regilnalni razvoj 69 milijuna kuna

Među osiguranim sredstvima je 69 milijuna kuna dobivenih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, namijenjenih za obnovu Upravne zgrade bivše tvornice Rikard Benčić, odnosno Palače bivše Šećerane, u kojoj će na proljeće 2020. godine useliti Muzej grada Rijeke te za obnovu broda Galeb, podružnice istog muzeja s komercijalnim sadržajima, koji će javnosti postati dostupan na ljeto iste godine. Dok radovi na Palači započinju ovih dana, početak rekonstrukcije Galeba očekuje se ovo ljeto, s obzirom na čitav niz potrebnih dokumenata koje izdaje Hrvatski registar brodova.

Također, putem ITU mehanizma, a u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, za obnovu buduće zgrade Gradske knjižnice u tzv. T-objektu i Dječje ciglene kuće, Gradu Rijeci odobreno je oko 68 milijuna kuna. Dječja kuća programski će spajati nekoliko kulturnih institucija, uključujući i Dječji ogranak Knjižnice, Art kino te Gradsko kazalište lutaka, a svoja bi vrata trebala otvoriti u ljeto 2020. Simbolični završetak EPK 2020. obilježit će otvorenje Gradske knjižnice, koje se očekuje u veljači 2021. godine.

Vizija riječkog „kvarta kulture“

Od ostalih projekata spomenut je i Ri-hub, kao prostor u kojem će umjetnici moći stvarati, a građani moći participirati u kreiranju kulturnih programa te dobiti sve informacije o projektu EPK 2020., čiji su 3.5 milijuna kuna vrijedni radovi pri kraju.

Prva faza obnove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u koju je uloženo 6.8 milijuna kuna je dovršena, a Muzej otvoren prošle godine velikom retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca. Obersnel je kazao kako radovi u kompleksu Benčić približavaju ovaj dio grada zamišljenoj viziji riječkog „kvarta kulture“, ali i podsjetio da Grad planira i uređenje drugih cjelina u centru Rijeke – Kazalište i Kazališni trg Ivana Zajca, dio Starog Grada, Ulicu Dolac koja će postati pješačka zona, uređenja Trga 128. brigade i Trga Riječke rezolucije.

Emina Višnić.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Višnić: „Prioritet je financijska stabilnost“

Direktorica tvrtke Rijeka 2020. Emina Višnić istaknula je kako je u proteklih godinu dana formiran učinkovit i stručan tim za osmišljavanje i provedbu programa i projekata, te da će događaji koji će se zbiti do 2020. godine, poslužiti kao test vlastitih mogućnosti i reakcija publike.

“Ovo nas ljeto očekuje puno događanja, a najvažniji među njima jest predstavljanje riječkog EPK na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu”, rekla je Višnić te dodala im je prioritet financijska stabilnost i opća prihvaćenost ovog projekta, budući da Europska unija sredstva odobrava tek izrađenim projektnim prijedlozima.

“Veliku važnost projektu daje podrška Vlade RH te predsjednice Grabar Kitarović. Također, titula EPK Rijeci ne bi trebala značiti samo izvrsnost kulturnih događanja za dvije godine, već i niz novih suradnji, uspješno provedenih edukacija i snažnu povezanost među građanima” rekla je Višnić.

U dosadašnjem pripremnom razdoblju realizirano je preko 40 pilot-programa, gotovo 150 pojedinačnih događanja, na kojima se skupilo više od 18 tisuća sudionika koji su doprinijeli aktivaciji i jačanju suradnje s građanima, partnerima i vanjskim suradnicima koji se trude da iza njih ostave nešto budućim generacijama.

Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva pri Rijeka 2020. rekla je kako je ta suradnja na zadovoljavajućoj razini, spomenuvši dobre odnose s Gradom i Županijom, kao i suradnje s okolnim općinama putem programskih pravaca „27 susjedstava“ i „Lungomare“.

“Održavanje mrežne kooperacije zbiva se i na globalnijim nivoima. Osim intenziviranja ulaganja u edukaciju te ponude niza obrazovnih programa u različitim aspektima kulturnog menadžmenta (u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci predviđen je novi studijski program), razvija se suradnja i s drugim EPK gradovima poput Galwaya, Novog Sada, Temišvara i Plovdiva”, kazala je Kregar Šegota.

Irena Kregar Segota
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Također, Kregar Šegota je kazala kako će Rijeka će biti važan faktor u hrvatskom predsjedanju Europskom unijom 2020. godine, a već ove godine u Rijeci će se održati 3 događanja vezana uz Vijeće ministara Europe, od kojih se ističe konferencija mreže „Interkulturni gradovi“.

Spomenuto je i još kako potrebni monitorinzi i stručne, neovisne evaluacije kompletnog projekta idu po planu, pri čemu je Europska komisija uz pozitivnu ocjenu dala smjernice, a najavljeno je i kako će do ovog ljeta biti gotova osnovna struktura projekta koja će javnosti biti prezentirana godinu dana kasnije.

Tolj: „Puno kvalitetnih programa ove godine“

Umjetnički direktor projekta Slaven Tolj najavio je puno kvalitetnih programa ove godine, naglašavajući kako Rijeka već sad ima jaku kulturnu scenu, no koja još uvijek nije u potpunosti percipirana.

“Uključenje cijele zajednice i konstantan dijalog s građanima potrebni su nam, kako bi se dobila kvalitetna percepcija što je uopće EPK, što se i zašto tamo radi”, rekao je Tolj te istaknuo predstavu „Gorski divovi“ koju će HNK Ivana pl. Zajca održati kao pilot-projekt nu ekoliko europskih gradova, a tijekom ljeta 2018. godine očekuju nas festivali Tobogan i Smoqua, posvećeni djeci i feminističkoj kulturi te pretvaranje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u atraktivni hostel, u kojem će se moći prenoćiti tijekom međunarodnog Industrijskog bijenala od srpnja do listopada.

Tolj je izrazio želju za uključivanjem mnoštva manjih programa individualnih kulturnjaka i umjetnika, te zaključio kako će reakcije publike na ova događanja dobro doći kao temelj za gradnju glavnog programa za dvije godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari