200 MILIJUNA EURA

Galerija | Probijena druga cijev tunela Učka, uskoro još bolja povezanost Primorsko-goranske i Istarske županije

Prigodnom svečanosti obilježeno je probijanje druge cijevi tunela Učka, investicije vrijedne 200 milijuna eura koja će doprinijeti još boljoj povezanosti Primorsko-goranske i Istarske županije

Druga cijev tunela Učka, dugačka 5630 metara, trebala bi biti puštena u promet sredinom sljedeće godine. Prema riječima predsjednika Uprave Bina Istre Darija Silića, ovaj projekt rezultat je suradnje institucija i pojedinaca a svi predviđeni radovi do sada su izvedeni u planiranom roku i unutar dogovorene cijene.  Svečano obilježavanje proboja cijevi dužine 5,63 kilometra održano je usred tunela, točno na pola puta između istarske i riječke strane.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Plenković: Hrvatska mrežom autocesta i brzih cesta integrirala sve hrvatske županije

Premijer Andrej Plenković je rekao da se Istra četirima prometnim trakama povezuje s mrežama hrvatskih autocesta i to u istoj godini kada se to radi i s Baranjom. To je nazvao modernim suverenizmom.

“Odluka Vlade o davanju suglasnosti HAC-u za zaduženje i davanje jamstva za izgradnju autocesta od Križišća do Žute Lokve odnosno od Doli do Dubrovnika ostala je u sjeni mjera protiv inflacije, ali Vlada tu odluku nije htjela odgađati”, rekao je Plenković. 

U neposrednom razdoblju koji je ispred nas, naveo je, zaokružuje se mreža hrvatskih autocesta, a kada se tome pridodaju brze ceste poput one od Križevaca prema Koprivnici ili one prema Bjelovaru i Virovitici i druge, onda možemo reći da je Hrvatska mrežom autocesta i brzih cesta integrirala sve hrvatske županije.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Danas smo svi istinski ponosni i na radnike i na izvođače, ali i ukupnu dobit koju će ovaj projekt donijeti kako Istarskoj tako i Primorsko-goranskoj županiji”, zaključio je Plenković.

Silić: „Unutar samog tunela izgrađena su i 24 poprečna tunela”

„Unutar samog tunela izgrađena su i 24 poprečna tunela, 12 pješačkih i 12 za vozila. Na ovom je projektu sudjelovalo 400 radnika, a prilikom izgradnje korištene su najmodernije tehnike građenja, pojedine i po prvi puta u Hrvatskoj, a koje se tiču tunelogradnje. Prilikom probijanja tunela korišteno je 1000 tona eksploziva, ugrađeno je 3000 tona čelika, iskopano je 1,3 tona materijala“, rekao je Silić i zahvalio svima koji su sudjelovali u radovima na ovom velikom projektu.

Na svečanosti probijanja tunela ujedno je obilježen i službeni početak radova na izgradnji punog profila autoceste od izlaza iz tunela na kvarnerskoj strani do Matulja, investicije također vrijedne 200 milijuna eura.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je kako se ukupno ulaže 570 milijuna eura na potezu od Pazina do Matulja na izgradnji punog profila autoceste.

“Puni profil bit će u prometu 2026. godine, a u cijelom projektu jako je važno što Bina Istra zapošljava hrvatske tvrtke na izvođenju radova”, poručio je Butković.

Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji nekolicine ministara, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, istarski župan Boris Miletić, riječki gradonačelnik Marko Filipović kao i ostali gradonačelnici i načelnici s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari