ČESTITKE

Proglašeni pobjednici foto natječaja za listopad, objavljena tema za studeni

Zalazak sunca kao pojava, kao prizor, uvijek je ugodan našem oku. Ta ljepota koja se stvara u smiraju dana bila je izazov slikarima kroz cijelu povijest ljudskoga roda, a interes je još veći pojavom fotografije u 19. stoljeću. Svi su željeli, i slikari i fotografi, zaustaviti, zadržati taj trenutak ljepote. Nije svima polazilo za rukom da budu u tome uspješni pa je iz toga razloga i izazovnije promatrati i analizirati slike s temom zalaska sunca.

U našem listopadskom natječaju javilo se petnaest autora i svi su uspješno realizirali tu temu. Prizori su s mora, osim jedne ili dvije koje su s kopna, ali to ne mijenja ništa na njihovu doživljaju ljepote. Fotografija nosi u sebi uvijek jednu zamku, a to je da snimljeni prizor nije onoliko lijep ili atraktivan koliko ga mi na licu mjesta doživimo. Iz toga proizlazi da je slika često samo blagi, nedostatni odraz nečega što je ljepše i bolje u stvarnosti. Bilo kako bilo, ovaj put pohvalu zaslužuju Jan Meneghello za fotografiju Ribarica, Staša Sobolevski za fotografiju Listopadski suton i Zvjezdana Pošmuga za fotografiju Šapat sunca.

Fotografija koja se izdvaja od ostalih i po formalno kompozicijskim elementima, a i po dočaranoj atmosferi je Zalazak u uvali Žurkovo Borisa Rošića. Autor je odabrao dobar, da ne kažem pravi trenutak fotografiranja što je ključno za konačni doživljaj snimljene scene. Položaj, tj. smjer fotoaparata u odnosu na scenu snimanja je sljedeći element koji je jako bitan u cjelokupnoj prezentaciji i doživljaju slike. Naš autor je jako dobro spojio ova oba bitna elementa tako da mu je kompozicija vrlo dinamična. Smjerovi svih elemenata sadržaja su kosi, dijagonalni što podcrtava kretnju, a kao dobar dodatak ovoj dramaturgiji je i prisutno svjetlo koje dolazi od zaklonjenog sunca. Ne vidimo ga jer je iza raslinja i stijena s desne strane kadra, ali ga snažno osjećamo. Svjetlost koja dolazi od njega čini oblake dramatičnijima, a cjelokupni odraz neba i svjetla u moru kompozicijski zaokružuje ljepotu zalaska sunca. Ovu fotografiju Zalazak u uvali Žurkovo Borisa Rošića nominiram na prvo mjesto u listopadu.

Tema za mjesec studeni je Noć u mom selu, u mom gradu, u mom mjestu. Rok za dostavu fotografija je 24. studenog 2022.

Borislav Božić, prof.

“Listopadski suton” autora Staše Sobolevskog pobjednička je fotografija po glasovima putem Facebooka.

Staša Sobolevski – Listopadski suton

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari