ČESTITKE

Proglašeni pobjednici foto natječaja za listopad, objavljena tema za studeni

Idi na originalni članak

Zalazak sunca kao pojava, kao prizor, uvijek je ugodan našem oku. Ta ljepota koja se stvara u smiraju dana bila je izazov slikarima kroz cijelu povijest ljudskoga roda, a interes je još veći pojavom fotografije u 19. stoljeću. Svi su željeli, i slikari i fotografi, zaustaviti, zadržati taj trenutak ljepote. Nije svima polazilo za rukom da budu u tome uspješni pa je iz toga razloga i izazovnije promatrati i analizirati slike s temom zalaska sunca.

Oglas

U našem listopadskom natječaju javilo se petnaest autora i svi su uspješno realizirali tu temu. Prizori su s mora, osim jedne ili dvije koje su s kopna, ali to ne mijenja ništa na njihovu doživljaju ljepote. Fotografija nosi u sebi uvijek jednu zamku, a to je da snimljeni prizor nije onoliko lijep ili atraktivan koliko ga mi na licu mjesta doživimo. Iz toga proizlazi da je slika često samo blagi, nedostatni odraz nečega što je ljepše i bolje u stvarnosti. Bilo kako bilo, ovaj put pohvalu zaslužuju Jan Meneghello za fotografiju Ribarica, Staša Sobolevski za fotografiju Listopadski suton i Zvjezdana Pošmuga za fotografiju Šapat sunca.

Fotografija koja se izdvaja od ostalih i po formalno kompozicijskim elementima, a i po dočaranoj atmosferi je Zalazak u uvali Žurkovo Borisa Rošića. Autor je odabrao dobar, da ne kažem pravi trenutak fotografiranja što je ključno za konačni doživljaj snimljene scene. Položaj, tj. smjer fotoaparata u odnosu na scenu snimanja je sljedeći element koji je jako bitan u cjelokupnoj prezentaciji i doživljaju slike. Naš autor je jako dobro spojio ova oba bitna elementa tako da mu je kompozicija vrlo dinamična. Smjerovi svih elemenata sadržaja su kosi, dijagonalni što podcrtava kretnju, a kao dobar dodatak ovoj dramaturgiji je i prisutno svjetlo koje dolazi od zaklonjenog sunca. Ne vidimo ga jer je iza raslinja i stijena s desne strane kadra, ali ga snažno osjećamo. Svjetlost koja dolazi od njega čini oblake dramatičnijima, a cjelokupni odraz neba i svjetla u moru kompozicijski zaokružuje ljepotu zalaska sunca. Ovu fotografiju Zalazak u uvali Žurkovo Borisa Rošića nominiram na prvo mjesto u listopadu.

Tema za mjesec studeni je Noć u mom selu, u mom gradu, u mom mjestu. Rok za dostavu fotografija je 24. studenog 2022.

Borislav Božić, prof.

“Listopadski suton” autora Staše Sobolevskog pobjednička je fotografija po glasovima putem Facebooka.

Staša Sobolevski – Listopadski suton
Exit mobile version