GRADSKO VIJEĆE PODRŽALO

Program rada Savjeta mladih Grada Rijeke za 2025. godinu: Uključivanje mladih u političke i društvene procese

Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo Program rada Savjeta mladih Grada Rijeke za 2025. godinu, savjetodavnog tijela koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u gradu Rijeci.

Savjet mladih osnovan je s ciljem sudjelovanja u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivnog uključivanja mladih u javni život te s ciljem informiranja i savjetovanja mladih u lokalnoj zajednici.

Program rada za 2025. godinu uključuje aktivnosti koje se odnose na sudjelovanje u procesu izrade i praćenju provedbe Programa za mlade Grada Rijeke, konzultiranje s udrugama mladih i za mlade o temama bitnim za mlade, suradnju s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom u politici za mlade, kao i suradnju s drugim savjetima mladih u Hrvatskoj i inozemstvu. Za provedbu Program rada Savjeta mladih Grada Rijeke u 2025. godini predviđeno je osiguravanje 19 tisuća eura.

Program Savjeta mladih za sljedeću godinu predstavio je njegov predsjednik Luka Čanković.

„Jedan od glavnih aspekata našeg programa je aktivno sudjelovanje mladih u donošenju oduka. Savjet mladih omogućava mladima da sudjeluju u donošenju oduka Gradskog vijeća te izravno utječu na donošenje odluka važnih za njih. Time se mladi potiču na angažman u javnom životu i preuzimaju odgovornost za svoju zajednicu“, naglasio je Čanković.

Kao drugi važni aspekt programa Čanković je istaknuo unapređenje obrazovanja i zapošljavanja, kao i o osamostaljivanje i dobrobit mladih.

„Program je usmjeren na unapređenje kvalitete obrazovanja i profesionalnog usmjeravanja mladih, što je ključni faktor za njihov razvoj i zapošljavanje. Program se također fokusira i na osiguravanje boljih uvjeta za osamostaljivanje mladih, uključujući i podršku za zapošljavanje, stanovanje i zdravlje. To je posebno važno jer se mladi često suočavaju s velikim izazovima prilikom osamostaljenja“, kazao je Čanković.

Dio programa koji se odnosi na jačanje vidljivosti i informiranje mladih uključuju povećanje vidljivosti Savjeta mladih kroz društvene mreže, web portale i podcaste, čime se mladi dodatno informiraju te osnažuju.

Savjet će i u 2025. godini nastaviti surađivati i razmjenjivati iskustava s drugim savjetima mladih i udrugama mladih, kako na lokalnoj i nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Kroz razmjenu iskustava i usvajanje dobrih praksi obogaćuje se perspektiva mladih i omogućuje njihova uključenost u širu zajednicu.

„Smatram da je ovaj program izuzetno koristan za mlade, jer se ih aktivno uključuje u političke i društvene procese, pruža im se mogućnost za profesionalni i osobni razvoj te potiče njihova samostalnost. Također, stvaranjem mreža i jačanjem mreža s drugim organizacijama mladih ovaj program stvara temelje za bolje nošenje s izazovima u budućnosti, što ga čini važnim alatom za unapređenje kvalitete života u gradu Rijeci“, zaključio je Čanković.

Vijećnica  Ivana Prica Matijaš istaknula je kako će Klub vijećnika SDP-a podržati program rada Savjeta mladih.

„Program i ovu godinu potvrđuje kontinuitet i ozbiljnost u planiranju kvalitetnog rada Savjeta mladih Grada Rijeke. Posebno bih pohvalila Savjet mladih u preuzimanju inicijative i organizaciji Nacionalne konferencije savjeta mladih, koja je održana nedavno u Rijeci, najbolje organizirane do sada“, kazala je vijećnica Prica.

Vijećnica Štefica Jagić Rađa je u ime Kluba vijećnika HDZ-a pohvalila je program rada te naglasila  kako program ima definirane dugoročne ciljeve kako unaprijediti kvalitetu obrazovanja i profesionalnog usmjeravanja mladih, kako ojačati opće uvjete za dobrobit i osamostaljenje mladih i kako osigurati poticajnu atmosferu u gradu za mlade.

„U pripremi i provedbi Programa za mlade Grada Rijeke uz navedene suradnike predlažemo da se uvrste i udruge osoba s invaliditetom. Cilj je stvoriti jasnu viziju realnih potreba, očekivanja i mladih i nedostatka u gradu, kao i pozitivnih aspekata. Važno je istaknuti kako su mlade žene s invaliditetom u riziku od višestruke diskriminacije, što svakako utječe na sve aspekte njihovog života. Rodni stereotipi i predrasude isprepliću se s predrasudama spram osoba s invaliditetom, posebice u pogledu njihovih znanja i vještina, pa mogu dugoročno utjecati na nemogućnost ostvarivanja samostalnog života. Politike obrazovanja i zapošljavanja mladih osoba s invaliditetom trebaju biti rodno osjetljive, kako bi i mladi muškarci i žene imali jednake šanse na tržištu rada, u pogledu osamostaljivanja i unapređivanja njihova položaja.

Programom je predviđeno da će Savjet mladih surađivati s jedinicama lokalne i područne samouprave u politici za mlade. S obzirom na to da osobe s invaliditetom čine 12 % ukupnog broja stanovništva u RH, moramo primijetiti da je u toj populaciji značajan broj mladih osoba kojima je potrebno posvetiti posebnu pažnju i olakšati im život. Nedjeljivost svih ljudskih prava ukazuje na spremnost i potrebu Savjeta mladih Grada Rijeke da osigura jednake mogućnosti i za ovu posebno ranjivu skupinu.

Stoga predlažemo da se ovim programom rada Savjeta mladih za  2025. godine predvide i aktivnosti, programi i projekti obilježavanja Dana osoba s invaliditetom. Podsjećam da je ovo Gradsko vijeće prihvatilo rezoluciju o Gradu Rijeci kao sigurnom gradu za žene, u koju spadaju i mlade žene – osobe s invaliditetom“, kazala je vijećnica Jagić Rađa.

Kako je ova tema već bila tema na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Rijeke, održane uoči sjednice Gradskog vijeća, naglasio kako namjeravaju organizirati pub kviz u koji će poseban poziv uputiti udruzi koja okuplja mlade osobe s invaliditetom.

Gradsko vijeće Grada Rijeke odobrilo je Program rada Savjeta mladih za 2025. godinu na 31. sjednici Gradskog vijeća.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari