"KROZ ŽIVOT ZAJEDNO"

Program Udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ dobio državnu potporu od 450 tisuća kuna

Foto: Grad Rijeka

Program „Kroz život zajedno“ Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije dobio je trogodišnju državnu potporu u visini od 450 tisuća kuna

„Kroz život zajedno“ je sveobuhvatni trogodišnji program kojim se nastoji doprinijeti boljoj ukupnoj kvaliteti života osoba s mišićnom distrofijom te spriječiti institucionalizaciju i zdravstvene komplikacije koje se javljaju zbog progresije bolesti. Program je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Programom je osigurana dodatna stručna medicinska pomoć članovima Udruge u praćenju tijeka bolesti, kao i savjetovanje, educiranje novih osobnih asistenata i članova obitelji te pružanje fizikalne terapije i rehabilitacije korištenjem novih uređaja i metoda prilagođenih osobama s neuromuskularnim bolestima.

Kroz aktivnosti programa također će se značajno poboljšati mobilnost i zdravstveno stanje oko 80 članova Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije.

Kako je kazao predsjednik Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije Luka Zaharija, ujedno i voditelj programa, program „Kroz život zajedno“ pokrenut je još 2006. godine, a kroz godine je rastao i nadopunjavao se ovisno o potrebama članova. Dok je na početku projektom omogućeno informiranje i prijevoz članova, danas je njegov cilj omogućavanje članovima što samostalnijeg života i što duljeg ostanka izvan institucije, u krugu obitelji.

Program uključuje i organizaciju okruglih stolova, koje će se fokusirati na različite teme koje su važne za osobe s invaliditetom i utječu na kvalitetu njihova života. Također, s ciljem osvještavanja šire javnosti o potrebama i problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, bit će provedena medijska kampanja.

Roland Bugnar, član udruge, ujedno i administrator programa, istaknuo je kako se kroz ovaj projekt financira i prijevoz kombi vozilom, koji stoji na stalnom raspolaganju članovima, posebice kod odlaska liječniku, ali i drugih aktivnosti.

Partner udruzi u provođenju programa je Grad Rijeka, a udruga i Grad će zajednički organizirati okrugle stolove te evaluirati i analizirati program kako bi poboljšali postojeće aktivnosti i osmislili nove. Predsjednik Zaharija se zahvalio Gradu Rijeci što je, unatoč problemima koje je na prorčun ostavila koronakriza, za razliku od drugih općina i gradova, odlučio poduprijeti ovaj program i tako omogućiti udruzi da uopće može na javnom natječaju konkurirati za sredstva ministarstva.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković naglasila je kako s udrugom surađuje od njenog osnivanja, a u cilju osiguravanja boljih životnih uvjeta oboljelima od neuromuskularnih bolesti, što je ujedno i jedan od prioriteta projekta “Rijeka – zdravi grad”.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari