EU PROJEKT

Projekt MentoRi je omogućio korisnicima da se bave aktivnostima koji si financijski ne mogu priuštiti; Odlazak u kino, kazalište i sportske aktivnosti

U hotelu Bonavia održana je završna konferencija projekta MentoRI – Izazovi pružanja zdravstveno-socijalnih usluga ranjivim skupinama društva na kojem su partneri bili Grad Rijeka i Udruga Terra.

Dvogodišnji projekt proveden je s ciljem razvoja i uvođenja inovativne socijalne usluge mentorstva za aktivno socijalno uključivanje i povećanje zapošljivosti ranjivih skupina.

Završna konferencija projekta MentoRI imala je međunarodni karakter i okupila je stručnjake koji se u svome profesionalnom djelovanju bave pružanjem zdravstvenih i/ili socijalnih usluga ranjivim skupinama društva.

Cilj konferencije je, sa stručnog aspekta, bio saznati stanje i izazove u Rijeci i okolici u području pružanja socijalnih usluga osobama u riziku od socijalne isključenosti, s glavnim osvrtom na djecu i mlade do 29 godina kao i osobe koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu.

Ovaj projekt omogućio je razvoj inovativnih socijalnih usluga u zajednici, osnaživanje uloge lokalne zajednice u procesima planiranja usluga na lokalnoj razini, poticanje suradnje u pružanju usluga te suzbijanje siromaštva i podupiranje socijalne uključenosti ciljanih skupina.

Aktivnostima projekta osiguravalo se da osobe izložene riziku od socijalne isključenosti dobiju potrebne prilike i resurse kako bi punopravno sudjelovale u ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu.

Kako je istaknula predsjednica Udruge Terra Ilinka Serdarević, ovaj je projekt tijekom dvije godine provedbe pozitivno utjecaj na njegove korisnike. „Mentorska podrška, kao i podrška Savjetovališta koje smo oformili pomogla je našim korisnicima, pa su se tako neki od njih uspjeli zaposliti, bavili su se raznim aktivnostima koje si inače financijski ne bi mogli priuštiti poput odlazaka u kino ili kazalište ili se imali priliku baviti sportskim aktivnostima. Iako projekt službeno završava sredinom veljače, mnogi korisnici ovog programa ostaju uključeni u programe Terre što znači da će i dalje imati pomoć psihologa i psihoterapeuta“, rekla je Serdarević i dodala kako je program koji se provodio kroz ovaj projekt novina u socijalnim uslugama te kako se i u sklopu Nacionalnog vijeća za socijalnu skrb ide u smjeru razvijanja mentorske podrške, kako bi ona bila omogućena onima kojima je potrebna.

Na konferenciji je sudjelovala i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada rijeke Karla Mušković koja je istaknula kako je cilj projekta bio povećati vidljivost u društvu korisnika ovog programa, kao i aktivno raditi na njihovom uključivanju u zajednicu te utjecati na lakšu mogućnost njihova zapošljavanja.

U sklopu projekta MentoRI nastao je Priručnik za podršku u radu s korisnicima.

Uređen je i opremljen prostor Mentorskog centra u sklopu Savjetovališta Gea udruge Terra na adresi Krešimirova 12, Rijeka odnosno adaptirane 3 prostorije ukupne površine 42,34 m2.

Nabavljena je oprema te je nabavljeno vozilo za terenski rad.

Formiran tim od 13 mentora koji su proveli više od 4000 sati mentorstva, a u aktivnosti je uključeno 70 korisnika.

Uspostavljena je usluga info pulta kojem je cilj bio omogućiti korisnicima stjecanja novih znanja i vještina o korištenju računala, upravljanju osobnim financijama te samozapošljavanju, u svrhu povećanja potencijala ciljanih skupina za uključivanje na tržište rada.

U sklopu usluge Info pult provedene su  individualne konzultacije za ukupno 46 korisnika. Od toga su individualne konzultacije za upravljanje osobnim financijama pružene za 14 korisnika, instrukcije za informatičku pismenost pružene su za 15 korisnika, individualne instrukcije za matematiku pružene su za 3 korisnika, a individualne konzultacije za samozapošljavanje pružene su za 14 korisnika.

Klub korisnika osnovan u sklopu projekta kako bi pružio organizirane usluge s ciljem socijalne aktivacije, druženja, kreativnog izražavanja i aktivnog sudjelovanja. Kroz Klub korisnika korisnicima je omogućeno uključivanje u sportske aktivnosti te se organiziraju i zajednički odlasci na kulturna, umjetnička i sportska događanja.

U sklopu rada Kluba korisnika održano je 27 sastanka, u rekreativne sportske aktivnosti aktivno se uključilo 12 korisnika te je realizirano više od 100 izlazaka, zajedničkih druženja i odlazaka u kino.

Projekt je ukupno vrijedan 1.823.688,00 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).

Uz projekt MentoRI, putem istog natječaja u sklopu Aglomeracije Rijeka sredstva za provođenje osigurali su i projekti Opatijski kutak za inkluziju, Stori po soju, Mreža klubova mladih inovatora poduzetnika na području Urbane aglomeracije Rijeka te Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – za sretnije djetinjstvo.

Ukupna vrijednost svih 5 projekata iznosi 11.318.937,74 kuna i u potpunosti su financirani Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).

O Udruzi Terra

Misija udruge je promicanje ideje humanosti i filantropije kroz rad s ranjivim i marginaliziranim skupinama ljudi, s ciljem razvoja civilnog društva i zajednice u kojoj svaki pojedinac može ostvariti svoja prava i razviti se u odgovornog i utjecajnog sudionika društva.

Djelovanje udruge usmjereno je na uspostavljanje odnosa uzajamnog povjerenja i pružanja pomoći ovisnicima i povremenim konzumentima opojnih droga koji nisu adekvatno obuhvaćeni zdravstvenim i socijalnim mjerama postojećih ustanova i službi, kao i smanjenja štete nastale konzumiranjem opojnih droga. Cilj djelovanja Udruge jest i prevencija i suzbijanje ovisnosti, AIDS-a i ostalih spolno prenosivih bolesti, posebice kod rizičnih (ovisnici, osobe koje se bave prostitucijom, muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima i sl.) i marginaliziranih (socijalno ugrožene osobe, romska populacija i sl.) skupina, olakšavanje i omogućavanje procesa reintegracije ovisnika nakon završetka tretmana za liječenje, prevencija ovisnosti kod rizičnih skupina mladih te senzibilizacija i edukacija javnosti o problematici zlouporabe droga. Također, Terra razvija programe Savjetovališta koji nude izvaninstitucionalni  tretman mladih koji pokazuju neka od rizičnih ponašanja te individualizirani tretman psiholoških poteškoća koji će doprinijeti očuvanju mentalnog zdravlja djece, mladih te njihovih obitelji.

Terra putem savjetovanja, edukacije i psiho-socijalne podrške radi na smanjenju socijalne isključenosti i unapređenju zdravlja ranjivih i marginaliziranih skupina društva. Svojim djelovanjem doprinosi razvoju civilnog društva i zajednice u kojoj svaki pojedinac može ostvariti svoja prava i razviti se u odgovornog i utjecajnog sudionika.

Sve aktivnosti Udruge provodi profesionalni tim zaposlenika, a podršku mu pružaju volonteri i vanjski suradnici stručnjaci. Rad organizacije koordinira i supervizira Skupština, Upravno Vijeće i Izvršni odbor.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari