Projekt novog riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti dobio godišnju nagradu Udruženja arhitekata

Arhitektu Dinku Peračiću u četvrtak je u Zagrebu dodijeljena nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) “Bernardo Bernardi” za projekt novog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci

Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, a ove su godine, zbog jake konkurencije, uz Peračića istu nagradu dobili i Ivo Letilović, Igor Pedišić te Vladimir Končar za Mali Arsenal, Centar za posjetitelje HERA u Zadru.

U obrazloženju stručnog savjeta UHA-a koji je odlučivao o dobitnicima nagrada među ostalim stoji kako je “reprezentativni arhitektonski artefakt zamijenjen onim što autor projekta Dinko Peračić naziva muzejom u nastajanju”.

U obrazloženju se navodi i kako su nastali prostori koji “nude mnoštvo mogućnosti i slobodu korištenja, destabiliziraju nerijetko krut institucionalni okvir. Kroz dijalog i blisku suradnju gradskog Odjela za kulturu, vodstva muzeja i arhitekta, stvara se institucija otvorenih vrata što je zorno uprizoreno već na prvoj izložbi – retrospektivi Tomislava Gotovca, kad su u izložbenu funkciju stavljeni i servisni i uredski prostori muzeja”.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti preselio je u obnovljeni i preuređeni objekt smješten u nekadašnjem industrijskom kompleksu “Rikard Benčić” u rujnu prošle godine. Grad Rijeka do sada je realizirao prvu fazu muzeja, a projekt će se nastaviti širenjem muzeja u susjedne prostorije.

Realizacija Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu “Benčić” dio je projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, a uz MMSU, u kompleks će nakon obnove i preuređenja starih industrijskih objekata preseliti i Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, a otvorit će se i Dječja kuća s programima iz kulture namijenjenima djeci.

Time će se bivši industrijski kompleks prenamijeniti u “kulturni kvart”, a grad će dobiti nove javne prostore za rad, stvaralaštvo i okupljanja.

Zgrada MMSU-a je nastala u 18. stoljeću i tijekom vremena doživjela je brojne rekonstrukcije i adaptacije. Koristila se za skladištenje i proizvodnju šećera, a kasnije duhana i na kraju proizvodnju strojeva. Cijelo krilo koje se planira koristiti za potrebe Muzeja ima ukupno neto 3700 m2 na četiri etaže, a dio koji je uređen u ovoj fazi ima oko 1500 m2 u prizemlju i na katu. Preostale dijelove planira se urediti i otvoriti u slijedećim fazama. Uređeni dio sadrži velik izložbeni prostor, veći ulazni prostor pogodan za razna događanja, edukacijski prostor koji se može koristiti za manje izložbe, radne prostore za zaposlenike i sve potrebne servisne prostore.

Nagrada “Bernardo Bernardi” jedna je od pet godišnjih nagrada koje je su u četvrtak dodijeljene na Godišnjoj izložbi ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari