PREDSTAVLJEN PROJEKT

Projektom ProNaCul Turistička zajednica grada Rijeke promovira očuvanje prirodne i kulturne baštine

U sklopu ProNaCul projekta na Trsatskom kaštelu održana je Networking konferencija na kojoj je predstavljen projekt i njegove aktivnosti, a bila je to prilika i za povezivanje lokalnih dionika, sudionika projekta.

Ideja projekta ProNaCul je promicanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine, te potpora razvoju transnacionalnih strategija namijenjenih zajedničkom promicanju regije kao turističke destinacije. Područja s kojih dolaze projektni i udruženi partneri nalaze se pod zaštitom UNESCO-a i Nature 2000, ili su u procesu postajanja zaštićenih područja u sklopu testnih područja ProNaCul-a. Jedan od glavnih ciljeva ovoga projekta je ojačati upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, koje se postiže razvojem, primjenom i promicanjem zajedničke metodologije upravljanja. Aktivnost će biti potpomognuta virtualnom komorom osnovanom za promicanje zajedničke metodologije i njezin transfer u druga područja Adriona. Komora će biti savjetodavno tijelo za turističke djelatnike i funkcionirat će putem internetske platforme za razmjenu iskustva i primjere dobre prakse upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom. Kako bi se poboljšale politike za bolje upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, zajednička metodologija će se dostaviti kreatorima politika u obliku preporuka za konkretne lokalne, regionalne i nacionalne strateške dokumente s ciljem poticanja valorizacije i očuvanja prirodne i kulturne baštine, posebno razvojem održivog turizma. Turistička zajednica grada Rijeke, kao jedan od partnera na projektu primijenit će zajedničku metodologiju projekta ProNaCul na prostoru Trsatske gradine te unaprijediti prostor sustavom video nadzora i novim sustavom naplate karata.

Nakon prezentacije pokrenuta je rasprava i razmijenila su se dosadašnja iskustva u upravljanju baštinom, kako bi se mogle pripremiti konkretne preporuke za lokalne, regionalne, nacionalne i transnacionalne politike za osiguranje ekonomske stabilnosti očuvanja prirodne i kulturne baštine, posebice prihodima iz sektora turizma.

Projekt traje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2023. godine, a ukupna vrijednost projekta je 1.770.348,98 eura. Financiran je iz INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014. – 2020. te fonda IPA II. Od ukupne vrijednosti projekta, potpora EU iznosi 1.504.796,59 eura. Udio Turističke zajednice grada Rijeke sveukupno iznosi 122.028,00 eura, od čega je iznos EU potpore 103.723,80 eura. Područja s kojih dolaze projektni i pridruženi partneri nalaze se pod zaštitom UNESCO-a i Nature 2000 ili su u procesu postajanja zaštićenih područja u sklopu testnih područja ProNaCul-a.

Uz TZ grada Rijeke i vodećeg partnera Regionalnu razvojnu agenciju Zasavje na projektu sudjeluju i partneri iz Slovenije (Centar za promociju poduzetništva Piran d.o.o.), Italije (LAG Istočna Venecija, grad Bolonja), Hrvatske (Turistička zajednica Zagrebačke županije), Grčke (Ilijska gospodarska komora, Regija Jonskih otoka), Bosne i Hercegovine (Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Javna ustanova Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća grada Trebinja), Srbije (Prirodno-matematički fakultet Sveučilišta u Novom Sadu, općina Raška) te pridruženi partneri Kulturni centar Radnički dom Zagorje ob Savi, Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views