PROMET NA BLAGDAN VELIKE GOSPE Danas od 6 do 22 sata u pravcu Trsata zabrana prometa za sva vozila osim autobusa

Foto: Ilustracija

Danas se slavi blagdan Velike Gospe, uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo kada brojni vjernici hodočaste u marijanska svetišta. Dolazak vjernika u marijanska svetišta, pa tako i u Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci očekuje se od ranih jutarnjih sati, dok se odlazak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim satima.

Uz slavlje blagdana Velike Gospe u poznatom marijanskom Svetištu Majke Božje Trsatske, ove godine obilježava se i 300. obljetnica krunidbe slike Majke Božje Trsatske te se očekuje dolazak više desetaka tisuća hodočasnika.

Kako je blagdan Velike Gospe ujedno i državni blagdan, ove godine subota i vrhunac turističke sezone za očekivati je pojačani promet vozila na prometnim pravcima prema vjerskim odredištima i turističkim destinacijama. Pojačani promet očekuje se tijekom 15. i 16. kolovoza. Uz pojačani cestovni promet očekuje se i povećanje broja putnika u željezničkom, zračnom i trajektnom prometu.

Kako bi osigurali što bolju protočnost prometa na cestama i graničnim prijelazima te povoljno stanje javnog reda i mira policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske poduzimat će niz mjera i radnji iz svoje nadležnosti. U cilju zaštite svih sudionika u prometu na blagdan Velike Gospe posebnu će pozornost posvetiti stanju sigurnosti prometa na cestama, gdje će biti angažiran maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, pogotovo prema vjerskim odredištima.

Sve vozače i druge sudionike u prometu pozivamo da poštuju prometnu regulaciju, upute policijskih službenika, prometnih redara i djelatnika drugih nadležnih službi.

Povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza u pravcu Svetišta Majke Božje Trsatske od 6 do 22 sata bit će na snazi zabrana prometa za sva vozila osim za autobuse javnog gradskog prometa, službena i tehnička vozila interventnih službi. Zabrana prometa u navedenom vremenu odnosi se na slijedeće prometnice:

Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga
Radićevu ulicu
Ulicu fra Serafina Schona
Ulicu Drage Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom do Ulice fra Serafina Schona
Frankopanski trg
Ulicu Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom.

Stoga se svi građani i posjetitelji koji hodočaste prema Svetištu na Trsatu pozivaju da prilikom dolaska i odlaska koriste usluge gradskog prijevoza, čiji će autobusi pojačano prometovati.

Također, sve vozače pozivamo da na dan Velike Gospe budu krajnje oprezni i tolerantni kako međusobno tako i prema drugim sudionicima u prometu, da dosljedno poštuju prometne propise i pravila te time doprinesu nesmetanom odvijanju prometa, izbjegavanju nepotrebnih gužvi i smanjenju mogućnost prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Pješake upućujemo na povećani oprez prilikom kretanja uz rub prometnica te na moguće opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između vozila. Pješake hodočasnike, koji će se kretati kolnikom, upućujemo da se kreću u koloni jedan po jedan, lijevom stranom ceste u smjeru kretanja, što bliže rubu kolnika, a pješacima i biciklistima koji će se kretati noću preporučamo nošenje svjetlije odjeće i obuće. Svakako trebaju na sebi imati reflektirajući prsluk, a poželjne su i baterijske svjetiljke, kako bi bili uočljiviji na prometnici.

Svim hodočasnicima želimo da sretno stignu na svoja odredišta.

Također, sutra navečer u 19 sati na stadionu Rujevica u Rijeci bit će odigrana nogometna utakmica između HNK „Rijeka“ i HNK „Hajduka“. Vozačima, koji će u zonu stadiona dolaziti osobnim vozilima policija preporuča da koriste mogućnost parkiranja na državnoj cesti DC427 (u izgradnji), od čvora Hosti u smjeru Štefani, gdje će promet regulirati policijski službenici prometne policije. Ujedno policija apelira na sve posjetitelje i sudionike u prometu da poštuju prometnu signalizaciju i upute policijskih službenika u zoni stadiona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari