80. OBLJETNICA

Proslavljena 80. godišnjica Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s domovinom Hrvatskom

Zamjenik župana Petar Mamula nazočio je svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Spomen domu u Pazinu kojom je obilježena 80. obljetnica Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom Hrvatskom.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, pod čijim se pokroviteljstvom i održala svečanost.

“Riječ je o jednom od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti 20. stoljeća, on je simboličan i predstavlja iznimno važan korak u ostvarenju želje jednog naroda odnosno hrvatskog naroda da živi zajedno u istoj državnoj zajednici sa svojom braćom Hrvatima i da to ostvari u onom trenutku kada se ukaže prilika”, kazao je Milanović.

Ustvrdivši kako je donošenje Pazinskih odluka 13. rujna 1943. godine neprijeporno ključan događaj u novijoj povijesti Istre i Hrvatske, neraskidivo vezan uz hrvatski antifašizam, izaslanica predsjednika vlade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako politički manifest s odlukom koju je na današnji dan prije 80 godina donio Narodnooslobodilački odbor za Istru pouzdano odražava stoljetnu i iskrenu težnju te autentičnu volju istarskih Hrvata da Istra bude pripojena hrvatskoj matici.

Čestitajući svima “ovaj veliki dan” istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako se Istrijani nisu nikada mirili s nepravdom, spomenuvši pritom Proštinsku bunu i Labinsku republiku smatrajući kako su sve to, kako je rekao, bili odgovori na nepravdu, na nemogućnost korištenja svoga jezika i njegovanja svoje kulture.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili predsjednica Gradskog vijeća Grada Pazina Enna Peroš, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pazin Milan Antolović, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Nakon svečanosti, u pratnji ravnatelja Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria Gracijana Kešaca, uzvanici su obišli izložbu „Sloboda narodu“ postavljenju u holu Spomen doma sjedinjenja i slobode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari