3. SVIBNJA

‘Protiv smo svakog oblika netolerancije’: U Guvernerovoj palači svečano obilježen Dan oslobođenja Rijeke od fašizma

Idi na originalni članak

Povodom 78. godišnjice oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, u Guvernerovoj palači održana je svečanost obilježavanja 3. svibnja, Dana oslobođenja Rijeke od fašizma.

Oglas

Uzvanicima su se tom prigodom obratili gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel.

Uoči prigodnih govora, minutom šutnje odana je počast svima koji su poginuli za slobodu Hrvatske, u borbama u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, izaslanik riječkog nadbiskupa Marko Medved, saborski zastupnici i brojni drugi uvaženi gosti, među kojima i dva sudionika Narodno-oslobodilačke borbe, Josip Tatalović i Vlado Bolić.

Filipović: Naša je zadaća boriti se protiv svakog oblika netolerancije, diskriminacije, svakog najmanjeg oblika mržnje i netrpeljivosti

„Hrabri borci partizanske vojske, prije 78 godina, svojim su akcijama učinili sve što je bilo potrebno. Učinili su sve što su mogli, jedino što su trebali i željeli – suprotstavili su se okupatoru i, zajedno s građanima Rijeke, našoj Rijeci donijeli slobodu. Ja nisam bio dio te borbe i, kao velika većina danas ovdje prisutnih, mogu se samo prisjećati tih teških vremena, slaviti slobodu i demokraciju koju su nam ti ljudi omogućili, i pobrinuti se da se njihova žrtva, njihova hrabrost, nikada ne zaboravi, a borba za slobodu i demokraciju – nikada ne zaustavi.

No pitanje glasi, jesmo li mi učinili dovoljno da bismo tu slobodu očuvali, u svakom smislu te riječi? Jesmo li dostojno, svojim postupcima ispratili tu veliku žrtvu, hrabrost i odlučnost, koje će zauvijek ostati zapisane u povijesti našega grada i čitave Hrvatske“, upitao se gradonačelnik Filipović, podsjetivši kako se upravo u ovom trenutku narod Ukrajine pokušava obraniti od okupacije ruskih snaga, dok u Hrvatskoj prečesto nailazimo i na govor mržnje, netrpeljivost i netoleranciju, a među sve mlađom populacijom suočavamo se i s pojavama nacističkih i fašističkih uzvika.

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

„Kada sve to gledamo, čitamo ili pak doživljavamo, bojim se da je odgovor na pitanje jesmo li učinili dovoljno – negativan. Ili u svakom slučaju – nedovoljan. No upravo zato, naša je zadaća boriti se protiv svakog oblika netolerancije, diskriminacije, svakog najmanjeg oblika mržnje i netrpeljivosti. Rijeka se danas ponosi svojom multikulturalnošću, tolerancijom i otvorenošću prema svim ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru ili spolnu orijentaciju. To su vrijednosti utkane u identitet našega grada. Te su vrijednosti izborene onoga dana kada je Rijeka oslobođena od fašizma.

Naša je obveza, ne samo čuvati ih, već i prenositi dalje, na sve generacije koje dolaze, kako bismo očuvali slobodu, prava i dostojanstvo svih ljudi. Iznimno sam ponosan na brojne programe i projekte kojima nastojimo promicati upravo vrijednosti slobode i tolerancije. Građanski odgoj i obrazovanje, uskoro Zdravstveni odgoj u osnovnim školama, za očuvanje tih vrijednosti, iznimno su važni“, poručio je gradonačelnik Filipović, uputivši čestitke svim građanima:

„Svim Riječankama i Riječanima, sa željom da i dalje zajedno, s ponosom čuvamo vrijednosti antifašizma i razvijamo naš grad, kao slobodan, otvoren i ujedinjen u različitosti, čestitam 3. svibnja – Dan oslobođenja grada Rijeke“.

Obersnel: Treba strepiti pred onima koji razumiju vrijednosti slobode i antifašizma, ali šute

Predsjednik UABA Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je pitanje kako bi danas izgledala Rijeka i Hrvatska da u teškoj borbi prije 78 godina, u kojoj su stradali brojni domoljubi, Rijeka nije oslobođena od fašista i nacista. Ujedno se i upitao jesu li svi nešto naučili iz tih povijesnih događanja, podsjetivši na šaranje antifašističkih spomenika, ali i na činjenicu da je postavljanje skulpture riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića, koji je sa 2800 krhotina stakla formiranih u zvijezdu podsjetio na 2800 poginulih boraca u bitci za Rijeku, izazvalo niz prijepora, prijetnji, uvreda.

„I koliko god sam uvjeren da se radi o devijantnim pojedincima, koji vrlo često nisu ni svjesni što rade, ponekad se pitam da li kao društvo u cjelini činimo dovoljno da, pogotovo naši mladi sugrađani, shvate što je fašizam, a što je antifašizam“, kazao je Obersnel, dodajući:

„Zato je ovaj datum, 3. svibnja, Dan oslobođenja Rijeke, izuzetno važno obilježavati. Ali postoji čitav niz drugih datuma koji nam mogu biti prilika za male pokazne vježbe antifašizma i verbalne bitke u kojima nam je dužnost zagovarati ideju slobodnog svijeta. Za takav su svijet, hrabrih srca i velikih vizija poginuli i borci koji su oslobađali ovaj grad.

Zato oni koji šaraju kukaste križeve ili dižu pobune protiv crvenih stakala utkanih u zvijezdu, nikada ni jednu povijesnu lekciju nisu ni pročitali a kamoli razumjeli.

Pred takvima i ne treba strepiti. Treba strepiti pred nečim drugim – pred onima koji razumiju vrijednosti slobode i antifašizma, ali šute. Šute i toleriraju da manjina onih koji u svojim glavama i dalje imaju odavno pobijeđene ideje fašizma i nacizma slobodno šire svoje ideje i zagađuju društvo. Šutnja i ignoriranje, odmicanje i zatvaranje očiju pred neofašizmima može nas dovesti do ponavljanja povijesti“, zaključio je predsjednik riječke UABA-e Obersnel.

Nakon uvodnih obraćanja, umirovljeni časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske i član Hrvatskog časničkog zbora Rajko Samueli – Kačić održao je predavanje o Bitci za oslobođenje Rijeke u Drugom svjetskom ratu.

U prigodnom programu nastupila je vokalna skupina Lira, pod ravnanjem maestra Frana Frlete.

Exit mobile version