3. SVIBNJA

‘Protiv smo svakog oblika netolerancije’: U Guvernerovoj palači svečano obilježen Dan oslobođenja Rijeke od fašizma

Povodom 78. godišnjice oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, u Guvernerovoj palači održana je svečanost obilježavanja 3. svibnja, Dana oslobođenja Rijeke od fašizma.

Uzvanicima su se tom prigodom obratili gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel.

Uoči prigodnih govora, minutom šutnje odana je počast svima koji su poginuli za slobodu Hrvatske, u borbama u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, izaslanik riječkog nadbiskupa Marko Medved, saborski zastupnici i brojni drugi uvaženi gosti, među kojima i dva sudionika Narodno-oslobodilačke borbe, Josip Tatalović i Vlado Bolić.

Filipović: Naša je zadaća boriti se protiv svakog oblika netolerancije, diskriminacije, svakog najmanjeg oblika mržnje i netrpeljivosti

„Hrabri borci partizanske vojske, prije 78 godina, svojim su akcijama učinili sve što je bilo potrebno. Učinili su sve što su mogli, jedino što su trebali i željeli – suprotstavili su se okupatoru i, zajedno s građanima Rijeke, našoj Rijeci donijeli slobodu. Ja nisam bio dio te borbe i, kao velika većina danas ovdje prisutnih, mogu se samo prisjećati tih teških vremena, slaviti slobodu i demokraciju koju su nam ti ljudi omogućili, i pobrinuti se da se njihova žrtva, njihova hrabrost, nikada ne zaboravi, a borba za slobodu i demokraciju – nikada ne zaustavi.

No pitanje glasi, jesmo li mi učinili dovoljno da bismo tu slobodu očuvali, u svakom smislu te riječi? Jesmo li dostojno, svojim postupcima ispratili tu veliku žrtvu, hrabrost i odlučnost, koje će zauvijek ostati zapisane u povijesti našega grada i čitave Hrvatske“, upitao se gradonačelnik Filipović, podsjetivši kako se upravo u ovom trenutku narod Ukrajine pokušava obraniti od okupacije ruskih snaga, dok u Hrvatskoj prečesto nailazimo i na govor mržnje, netrpeljivost i netoleranciju, a među sve mlađom populacijom suočavamo se i s pojavama nacističkih i fašističkih uzvika.

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

„Kada sve to gledamo, čitamo ili pak doživljavamo, bojim se da je odgovor na pitanje jesmo li učinili dovoljno – negativan. Ili u svakom slučaju – nedovoljan. No upravo zato, naša je zadaća boriti se protiv svakog oblika netolerancije, diskriminacije, svakog najmanjeg oblika mržnje i netrpeljivosti. Rijeka se danas ponosi svojom multikulturalnošću, tolerancijom i otvorenošću prema svim ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru ili spolnu orijentaciju. To su vrijednosti utkane u identitet našega grada. Te su vrijednosti izborene onoga dana kada je Rijeka oslobođena od fašizma.

Naša je obveza, ne samo čuvati ih, već i prenositi dalje, na sve generacije koje dolaze, kako bismo očuvali slobodu, prava i dostojanstvo svih ljudi. Iznimno sam ponosan na brojne programe i projekte kojima nastojimo promicati upravo vrijednosti slobode i tolerancije. Građanski odgoj i obrazovanje, uskoro Zdravstveni odgoj u osnovnim školama, za očuvanje tih vrijednosti, iznimno su važni“, poručio je gradonačelnik Filipović, uputivši čestitke svim građanima:

„Svim Riječankama i Riječanima, sa željom da i dalje zajedno, s ponosom čuvamo vrijednosti antifašizma i razvijamo naš grad, kao slobodan, otvoren i ujedinjen u različitosti, čestitam 3. svibnja – Dan oslobođenja grada Rijeke“.

Obersnel: Treba strepiti pred onima koji razumiju vrijednosti slobode i antifašizma, ali šute

Predsjednik UABA Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je pitanje kako bi danas izgledala Rijeka i Hrvatska da u teškoj borbi prije 78 godina, u kojoj su stradali brojni domoljubi, Rijeka nije oslobođena od fašista i nacista. Ujedno se i upitao jesu li svi nešto naučili iz tih povijesnih događanja, podsjetivši na šaranje antifašističkih spomenika, ali i na činjenicu da je postavljanje skulpture riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića, koji je sa 2800 krhotina stakla formiranih u zvijezdu podsjetio na 2800 poginulih boraca u bitci za Rijeku, izazvalo niz prijepora, prijetnji, uvreda.

„I koliko god sam uvjeren da se radi o devijantnim pojedincima, koji vrlo često nisu ni svjesni što rade, ponekad se pitam da li kao društvo u cjelini činimo dovoljno da, pogotovo naši mladi sugrađani, shvate što je fašizam, a što je antifašizam“, kazao je Obersnel, dodajući:

„Zato je ovaj datum, 3. svibnja, Dan oslobođenja Rijeke, izuzetno važno obilježavati. Ali postoji čitav niz drugih datuma koji nam mogu biti prilika za male pokazne vježbe antifašizma i verbalne bitke u kojima nam je dužnost zagovarati ideju slobodnog svijeta. Za takav su svijet, hrabrih srca i velikih vizija poginuli i borci koji su oslobađali ovaj grad.

Zato oni koji šaraju kukaste križeve ili dižu pobune protiv crvenih stakala utkanih u zvijezdu, nikada ni jednu povijesnu lekciju nisu ni pročitali a kamoli razumjeli.

Pred takvima i ne treba strepiti. Treba strepiti pred nečim drugim – pred onima koji razumiju vrijednosti slobode i antifašizma, ali šute. Šute i toleriraju da manjina onih koji u svojim glavama i dalje imaju odavno pobijeđene ideje fašizma i nacizma slobodno šire svoje ideje i zagađuju društvo. Šutnja i ignoriranje, odmicanje i zatvaranje očiju pred neofašizmima može nas dovesti do ponavljanja povijesti“, zaključio je predsjednik riječke UABA-e Obersnel.

Nakon uvodnih obraćanja, umirovljeni časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske i član Hrvatskog časničkog zbora Rajko Samueli – Kačić održao je predavanje o Bitci za oslobođenje Rijeke u Drugom svjetskom ratu.

U prigodnom programu nastupila je vokalna skupina Lira, pod ravnanjem maestra Frana Frlete.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari