PREDSTAVIO ŠTO JE UČINJENO

Prva godina mandata tima gradonačelnika Filipovića: Rijeka grad poželjan za investitore

Povodom prve godine mandata gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa zamjenicima Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim predstavio je dosad učinjeno, ali i planove za nastavak mandata.

„Svjestan sam da je godina bila izazovna, ali kad podvučemo crtu, uspješna. U ovih godinu dana moji zamjenici i ja uložili smo puno truda i energije u funkcioniranje grada. Zadovoljan sam financijskom konsolidacijom i iz dana u dan proračun izgleda sve bolje i bolje, što je potvrđeno i prvim ovogodišnjim rebalansom. Nadam se da ćemo do 2025. godine, dozvole li okolnosti, naše dugove i potraživanja svesti na nulu. Naravno, ostat će one kreditne obveze s kojima smo izgradili mnoge objekte i uspostavili dobre temelje za razvoj svih projekata, no naša likvidnost je puno bolja nego na početku mandata i to je nešto s čime sam izuzetno zadovoljan“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodajući:

„Zadovoljan sam i natječajem za Kompleks Žabica, mislim da uz sve one benefite koje donosi realizacija takvog projekta, znači jednu perspektivu – znači da su nas investitori prepoznali kao grad koji je poželjan za investicije i kao grad koji potiče investicije. Drago mi je da je Rijeka, u kojoj se realiziraju mnoge javne i privatne investicije, trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj, da smo grad koji je otvoren za investitore, i da će realizacijom cijelog niza projekta definitivno 2025. Rijeka imati jedno novo lice i biti grad ugodniji za život kako sugrađana, tako i svih onih koji dolaze u Rijeku“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Sa svim benefitima prodaje zemljišta privatnom investitoru za izgradnju kompleksa Žabica, poput godišnjeg prihoda na ime komunalne naknade i spomeničke rente koji će se potom moći uložiti u projekte podizanja životnog standarda u Rijeci te angažmanom građevinskog i drugih sektora, posebno će biti upoznati gradski vijećnici.

Govoreći o funkcioniranju Gradskog vijeća Grada Rijeke, gradonačelnik Filipović je kazao kako se radi o većinom stabilnoj suradnji, zahvalivši se svim vijećnicama i vijećnicima na suradnji u ovih prvih godinu dana mandata.
„Iako nema potpisanog koalicijskog sporazuma, većina točaka koje sam predložio Gradskom vijeću bile su prihvaćene, s time da je bilo potrebno mnogo vremena za usuglašavanje svega onoga što je išlo prema gradskim vijećnicima. Bilo je izazovno, ali u naredne tri godine mislim da će ta suradnja biti još i bolja, a onda će građanke i građani reći što misle ne samo o meni kao gradonačelniku, nego i o svima koji participiraju u radu Gradskog vijeća“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Usvojen Provedbeni program razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2021.-2027.

Osvrnuvši se na učinjeno u prvoj godini mandata, gradonačelnik Filipović je istaknuo kako su prvi sastanci održani s predstavnicima Primorsko-goranske županije i Sveučilišta. Govorilo se o projektima koji su od zajedničkog interesa i na tim se projektima potom surađivalo u protekloj godini.

Prva godina mandata bila je kompleksna najmanje zbog dvije teme – jedna je COVID 19, budući da su tek u travnju ove godine ukinute sve epidemiološke mjere, a druga okolnost je rat u Ukrajini čije ekonomske i socijalne posljedice, poput porasta cijena energenata, osjeća cijeli svijet.

„Neki od najvažnijih dokumenata koje smo donijeli u ovoj prvoj godini mandata svakako su Proračun za ovu godinu, koji je donesen 14. prosinca 2021. godine, najranije u proteklih dvadesetak godina, i dao je okvir za rad u 2022. godini. Kao gradonačelnik prihvatio sam i neke amandmane od strane gradskih vijećnika, a to je rad koji želim promovirati – da u suglasju s Vijećem dođem do najboljih prijedloga za naše građane. Potom tu je Provedbeni program razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2021.-2027. koji sadrži 73 mjere, ili pojednostavljeno rečeno 73 programa ili projekta razvoja grada, ukupne vrijednosti 2,4 milijarde kuna i taj je dokument temelj naših budućih aktivnosti. Važna je i odluka o smanjenju prireza s 15% na 14%. To predstavlja prvi korak u ostvarenju konačnog cilja koji smo obećali ostvariti a ako budu povoljne makroekonomske prilike, ići ćemo i dalje u godinama koje slijede do konačnog cilja, smanjenja na 10%, od 1. siječnja 2025. godine“, kazao je gradonačelnik.

Od organizacijskih ili reorganizacijskih aktivnosti spomenuo je sporazum o suradnji kojim je proširena Urbana aglomeracija Rijeka i kojoj su uz dosadašnje članice pridruženi i drugi gradovi i općine.
„Također, pripajanjem trgovačkog društva Rijeka promet trgovačkom društvu Rijeka plus provedeno je formalno, organizacijsko, pravno i financijsko povezivanje ovih društava i već se pokazuju određeni benefiti te odluke. Trenutno radimo i na reorganizaciji same gradske uprave pa će u tom kontekstu također biti određenih novosti u mjesecima koji slijede“, kazao je Filipović.

Poticanje i razvoj poduzetništva: Povećana sredstva za subvencije poduzetnicima

Već u izbornom programu najavljeno je kako u fokusu biti razvoj poduzetništva.
Sa zadovoljstvom mogu reći da radovi na izgradnje komunalne infrastrukture na Poduzetničkoj zoni Bodulovo završeni, najavljen je datum tehničkog pregleda, a u petak je raspisan i natječaj za kupnju lokacija temeljem javnog poziva za iskaz interesa, na koji se javilo tridesetak poduzetnika, stoga vjerujem da neće biti problema s prodajom lokacija za razvoj poduzetničkih ideja“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Povećana su i sredstva za subvencije poduzetnicima – prošle godine je to bilo 2 milijuna kuna, ove godine više, a s ciljem da se do 2025. taj iznos svake godine poveća za pola milijuna kuna, ukoliko budu dopustile mogućnosti proračuna.
„Izmijenili smo Odluku o kupoprodaji poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke i u određenoj mjeri liberalizirali prodaju poslovnih prostora, što se već počelo realizirati u praksi. No, svi koji su se bojali da ćemo rasprodati obiteljsko srebro mogu biti mirni,  jer se pokazalo da se radi o malom broju prostora“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Krenuli s radovima na rekonstrukciji i prenamijeni zgrade Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju. Također, odeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava StartupBlink u svom je godišnjem izvješću ocijenila da je Rijeka drugi najbolji grad u Hrvatskoj za razvoj startupova. Nadalje, naša Razvojna agencija PORIN provodi sustavne aktivnosti.

„Želim izraziti posebno zadovoljstvo činjenicom da su u prostoru terminala u riječkoj luci otvoreni novouređeni prostori u kojima su se smjestile tvrtke iz Lürssen grupe za razvoj i izvrsnost u maritimnoj industriji, u kojem je stotinjak inženjera našlo svoj posao, a neki od njih i dom u Rijeci. U blizini ured uređuje i tvrtka Maersk, u početnoj fazi njihova dolaska u Rijeku, a veseli i da je Ericsson Nikola Tesla nedavno otvorio svoj ured u Rijeci, pa možemo reći da mnogobrojne svjetske kompanije prepoznaju Rijeku kao mjesto u kojem se isplati poslovati“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Također, u prostorima Jadran Galenskog laboratorija na Svilnom i Kukuljanovu, traju radovi u sklopu 373 milijuna kuna vrijednog projekta Integra 2020, a tvrtka, unatoč nepovoljnim svjetskim gospodarskim kretanjima, bilježi dobre poslovne rezultate.

Stanogradnja: Do kraja godine 90 novih stanova na Martinkovcu

Što se tiče stanogradnje, do kraja godine trebali bi biti gotovo 90 novih stanova na Martinkovcu koji se grade po modelu društveno poticane stanogradnje, a intenzivno se pripremama nova lokacija za 30 do 40 stanova na Krnjevu.

U suradnji sa zakladom Friedrich-Ebert-Stiftung Grad Rijeka je organizirao konferenciju o društveno priuštivom stanovanju na kojoj  su sudjelovali stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, koji su razmijenili iskustva u području stambenih politika i modela društvene stanogradnje koji mogu omogućiti veću dostupnost stanova, prvenstveno mladima.

Kao podloga za urbanistički plan uređenja, prezentirano je urbanističko-arhitektonsko rješenje Sekundarnog gradskog središta Rujevica. Na Rujevici biti moguće izraditi preko 100 tisuća m2 stambenih sadržaja, ali i oko 120 tisuća m2 poslovnih sadržaja različitih usmjerenja. Gradonačelnik je istaknuo kako se već bilježi interes institucionalnih i privatnih investitora.

Na datum prve godine mandata stigla ponuda za realizaciju Kompleksa Žabica

Govoreći o temi prometa, parkiranje u gradu i uređenje grada, kao problematici s kojom se suočavaju mnogi gradovi u Hrvatskoj, gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo da je točno na datum prve godine mandata stigla je ponuda na natječaj za realizaciju Kompleksa Žabica.
„Ponuda je gotovo 20 % veća od procijenjene vrijednosti i dobili smo vrlo ozbiljnog partnera. Ako Gradsko vijeće prihvati kupoprodaju zemljišta i objekta, izgradnja bi mogla uslijediti u naredne tri godine. Ne radi se o posebno složenoj građevini, ali se radi o građevini koju dosta dugo čekamo i sama realizacija tog projekta značila bi novih 400-tinjak parkiranih mjesta, što je brojka nakon ukidanja dijela parkirnih mjesta na obali i Žabici do koje će doći realizacijom ovog projekta“, kazao je gradonačelnik Filipović.

U kontekstu prometnih rješenja i projekata istaknuo je izgrađeno kružno raskrižje na Plumbumu te proširenje Labinske ulice prema budućem stambeno-poslovnom kompleksu RIO, jednoj od najvećih investicija u stanogradnji u Hrvatskoj.

Još od srpnja prošle godine uređeno je i u funkciji je novo parkiralište Rikard Benčić u sklopu art kvarta. Što se tiče javnog prijevoza, podsjetio je da od Rijeke do Permana i od Rijeke do Ogulina već gotovo godinu dana vozi novi vlak u gradsko-prigradskom prometu, dok su za javni gradski prijevoz potpisani ugovore o nabavci 37 novih autobusa za Autotrolej.

Započeli radovi na 1,76 milijardi kuna vrijednog EU projekta unapređenja javne odvodnje

U prosincu prošle godine započeli su prvi radovi u sklopu 1,76 milijardi kuna vrijednog EU projekta na izgradnji i optimizaciji postojećeg sustava javne odvodnje. To je ujedno jedno od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj. Također je u sklopu istog projekta u prosincu potpisan i Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti. Dugoročno, ovaj je projekt garancija čistog mora i čistih plaža u samom srcu Rijeke a još važnija od toga je činjenica da će Riječani, zahvaljujući ovom projektu, i dalje moći piti visokokvalitetnu riječku vodu.

U travnju je najavljen i početak radova tj. ulaganja u modernizaciju toplana i toplovoda kroz europski projekt „Obnova toplinarstva grada Rijeke“, koji je vrijedan 112.270.986,39 kuna. Ovaj projekt provodi trgovačko društva Energo d.o.o., a glavni je cilj projekta povećanje energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom u Rijeci, a u budućnosti i smanjenje cijene toplinske energije, koja je pak vezana uz cijenu energenata pa s tom najavom ipak ne bih išao tako daleko.

U ožujku smo završili radove na izgradnji postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, vrijedan više od 37 milijuna kuna, no zbog određenih birokratskih zavrzlama i potrebe da se raspiše natječaj za izbor operatera, planira se njegovo stavljanje u funkciju krajem ove ili početkom sljedeće godine.

„Potrudili smo se, koliko god smo mogli, oko čistoće grada, pa smo u jesen smo održali akciju čišćenja u suradnji s KD Čistoćom, a s time moramo nastaviti, radeći istovremeno na svijesti naših sugrađana. U sljedećem rebalansu i proračunima za sljedeću godinu trebat će povećati sredstva za čišćenje grada, jer ne možemo biti kompletno zadovoljni sadašnjom situacijom“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Još prošlo ljeto Rijeka je istaknuta je kao primjer dobre prakse u radu na realizaciji glavnih ciljeva zelene tranzicije u Europi i Republici Hrvatskoj, time što je od 2016. godine do danas, uz pomoć europskih sredstava energetski obnovila 20 vrtića i škola te „staru” zgradu Muzeja grada Rijeke. Gradonačelnik Filipović je istaknuo i jedan „mali“ projekt za ljepši i uredniji grad, budući da je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke na odabranim i pogodnim lokacijama nastavljena sadnja oleandara.

Govoreći o turizmu, gradonačelnik Filipović je podsjetio kako je u srpnju prošle godine svečano otvoren novi resort Hilton Costabella Beach Resort and Spa u koji je češki investitor JTH Holding uložio više od 105 milijuna eura i koji bilježi dobre rezultate.
„Rijeka bilježi 15% više noćenja nego rekordne 2019. godine i to nam daje uvjerenje da će ovo biti rekordna turistička godina. Nastojimo mnogobrojnim manifestacijama dati dobar razlog svima da odaberu upravo Rijeku kao mjestu za svoj odmor“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Stalni napredak u području digitalizacije grada i gradskih usluga te transparentnosti

Na području digitalizacije grada i gradskih usluga i području transparentnosti, u protekloj smo godini također zabilježili izvrsne rezultate. Rijeka je ukupni pobjednik novog istraživanja Analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova, koju je treću godinu za redom provodila vodeća hrvatska konzultantska kuća Apsolon.
„Nastojimo stalno širiti mogućnosti za naše sugrađane korištenjem najmodernijih tehnologija, pa smo dodali nove funkcionalnosti u sustav Rijeka City Carda, između ostaloga i plaćanje objedinjenih računa Ri-Stana kreditnim i debitnim karticama bez naknade“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Dodao je kako Grad Rijeka pokazujemo svoju transparentnost kroz otvoreni proračun, što znači da je  svaki proračunski trošak vidljiv je na našim stranicama, a plan je naravno da se mogućnost proširi i na proračunske korisnike te komunalna društva. Gradonačelnik je podsjetio kako je Grad Rijeka istaknut kao primjer dobre prakse zahvaljujući posebno izrađenim stranicama riječkih mjesnih odbora na portalu Grada Rijeke.

Nacionalni projekti u Rijeci mijenjaju grad i donose veću kvalitetu života u Rijeci

„Želim se osvrnuti na dio nacionalnih projekata koji se realiziraju u Rijeci i koji, iako nam nisu u izravnoj nadležnosti, mijenjaju naš grad i donose veću kvalitetu života u Rijeci. U studenom je potpisan možda jedan od najvažnijih ugovora za naš grad, a to je ugovor s koncesionarom novog kontejnerskog terminala riječke luke, Zagrebačke obale. Konzorcij ponuditelja čini jedan je od najvećih operatera kontejnerskih terminala u svijetu i tvrtka kći najvećeg kontejnerskog brodara A.P. Moller Maerska. Konzorcij je dužni su do početka 2025. godine staviti u funkciju Zagrebačku obalu, čime započinje novo poglavlje u razvoju luke i cijeloga grada, budući da nas povijest uči da se grad najviše razvijao upravo u periodima kada je imao najjaču luku“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Podsjetio je kako traju intenzivni radovi na izgradnji ceste D403 koja će spojiti zapadni dio luke odnosno spomenutu Zagrebačku obalu i Zvonimirovu ulicu sa zaobilaznicom, a ujedno će rasteretiti postojeće lokalne prometnice. Na ovoj dionici već je probijen je tunel Podmurvice, a dovršetak svih radova planiran je sredinom 2023.

U suradnji s HŽ-om, radi se i na realizaciji brze gradske željeznice, dok se za marinu u Porto Barošu trenutno izrađuje potrebna dokumentacija, što znači da bi do 2025. godine Rijeka u središtu grada mogla dobiti najmoderniju marinu na Mediteranu.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti proširenja nautičke marine i na prostor putničke luke, gradonačelnik Filipović kazao je kako bi prvo trebalo sačekati realizaciju marine na prostoru Porto Baroša.

„Kako su Vlada, odnosno Lučka uprava, sročili u natječajnoj dokumentaciji, postoji i mogućnost koncesioniranja i ovog dijela putničke luke, koja bi onda bila namijenjena nautičkom turizmu. No, naravno tu treba uzeti u obzir da je to izuzetno vrijedan prostor i da ga nitko nikada ne može građanima oduzeti. To treba vrlo jasno reći i to treba biti jasno onome tko je zainteresiran za tu predmetnu koncesiju. Moram reći da će i brod Galeb baciti cime na Molo longo, pa se i za njega traži najbolja lokacija, odnosno naša je želja da on bude što bliže terminalu. Meni je drago da je cijela ta gospodarska aktivnost nakon cijelog niza godina neulaganja u te prostore sada dobila jednu novu perspektivu, što će dobiti realizacijom projekta ACI marine Rijeka, a kad bude realiziran, može se razgovarati o ovom drugom dijelu. Ja osobno nemam ništa protiv toga ako se ispoštuju sve odredbe, a prvenstveno tu mislim na dostupnost mora našim građanima i turistima koji posjećuju naš grad“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Među prvim odlukama gradonačelnika bila je i ona o raspodjeli poslova i ravnopravnom uključivanju zamjenika gradonačelnika u vođenje Grada. Tako je Sandra Krpan je preuzela ovlasti u području društvenih djelatnosti, odnosno odgoja i školstva, kulture, sporta i tehničke kulture, a Goran Palčevski poslove u području suradnje Grada Rijeke sa Sveučilištem u Rijeci i KBC-om Rijekom, pogotovo u smislu izgradnje nove bolnice, te u djelatnostima zdravstva i socijalne skrbi.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan: Rješavanje problema neupisane djece jasličke dobi i obnova objekata vrtića i škola

„Posao zamjenice gradonačelnika je vrlo dinamičan posao, i svoje ovlasti i dužnosti koje nam je prenio gradonačelnik shvaćamo vrlo ozbiljno i odgovorno, i s kolegicama i kolegama u Gradskom vijeću, s gradonačelnikom smo spremni slušati naše sugrađane i raditi i služiti našim dragim Riječankama i Riječanima“, započela je zamjenica Krpan, istaknuvši kako je glavno što žele učiniti u ovom mandatu, na čemu se predano radilo cijelu prvu godinu mandata, rješavanje problema neupisane djece jasličke dobi u gradske vrtiće te obnova objekata vrtića i škola.

„Kad smo stupili na dužnost u lipnju protekle godine, susreli smo s velikim brojem neupisane djece u jaslice. Proaktivno smo pristupili rješavanju problema: u tri ljetna mjeseca od 330 neupisane djece, upisali smo 96 djece jasličke dobi, otvorili sedam novih skupina te zaposlili 25 novih djelatnika. Nakon ovogodišnjih upisa, po prvi put provedenih putem nacionalne platforme eUpisi, bitno manje djece je ostalo neupisano, njih 125. Svjesni smo, kad vaše dijete nije upisano, da je to za vas najveći problem, ali isto tako, kao što smo protekle godine upisali 96 djece i zaposlili nove djelatnike, to ćemo učiniti i u ovim ljetnim mjesecima koji su pred nama“, poručila je zamjenica Krpan.

Kako bi se stvorili dodatni kapaciteti za djecu jasličke dobi, nepopunjeni vrtićki kapaciteti prenamijenit će se u jasličke skupine, a u planu je korisnike Centra za odgoj i obrazovanje iz Baredica preseliti na Zamet, a u Baredicama, gdje je nekad djelovao vrtić, urediti prostor za jasličare. Također se planira u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci na Sveučilišnom kampusu na Trsatu otvoriti vrtić, čime bi riječko Sveučilište postalo prvo u Hrvatskoj s vlastitim vrtićem. U suradnji sa Zajednicom Talijana planira se izgradnje vrtića na Krnjevu, a na Nacionalni program sufinanciranja namjerava se prijaviti rekonstrukciju vrtića Galeb te izgradnja nove osnovne škole na Drenovi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li doći do povećanja cijena vrtića najesen, gradonačelnik Filipović ipak je naglasio kako se za sada ne razmišlja o povećanju, ali je potrebno izraditi kalkulacije, s obzirom na to da su ulazne cijene svega što utječe na poslovanje vrtića povećavaju.

„Kao ženi i političarki, proteklih godinu dana izuzetno mi je bio značajno što je Grad Rijeka reagirao na problem menstrualnog siromaštva te omogućio djevojčicama u našim osnovnim školama dostupnost besplatnih higijenskih uložaka. Nakon što nam se pridružila i Primorsko-goranska županija, sada djevojčice u Rijeci i diljem županije imaju dostupne besplatne higijenske uloške“, kazala je zamjenica Krpan.

Grad Rijeka je u proteklom razdoblju dobio dva značajna priznanja, dobivši Certifikat Grad za mlade te titulu Europski grad sporta 2022. godine, koji nose i obvezu zadržavanja i unapređenja projekata u području brige za mlade i spota.

Prvenstveno se vodeći mišlju o unapređenju kvalitete sportskih objekata za najmlađe sugrađane, grad Rijeka je pristupio obnovi umjetne trave na nogometnim igralištima, ali i uloženo i u niz drugih sportskih objekata. Tako je, primjerice, SRC 3. maj dobio novi klimatizacijski uređaj, koji će uskoro dobiti i jedan objekt kulture – Hrvatski kulturni dom na Sušaku.

„Dva najvažnija projekta u kulturi su svakako uređenje art-kvarta Benčić i brod Galeba, a kad bude gotova nova gradska knjižnica i obnovljen brod galeb, a govorimo o kraju 2022. godine, Rijeka će dobiti dva reprezentativna objekta kulture. Sigurna sam da će nas to mapirati na kulturnu scenu ne samo Hrvatske nego i šire, neovisno kakve to prijepore izaziva u javnosti. Ovaj tim čvrsto stoji iza broda Galeb i on će biti dovršen“, poručila je zamjenica Krpan.

Zamjenik gradonačelnika Palčevski: Mnogobrojne aktivnosti kao potpora izgradnji nove bolnice

Zamjenik gradonačelnika Palčevski podsjetio je kako nije u punom radnom vremenu na funkciji zamjenika gradonačelnika. Aktivnosti zamjenika Palčevskog uključuju suradnju s KBC-om na izgradnji nove bolnice, suradnju sa Sveučilištem na brojnim projektima i programima i suradnju s Primorsko-goranskom županijom na zajedničkoj temi zdravstvenog centra Rujevica.

Govoreći o suradnji sa Sveučilištem, podsjetio je kako su već na početku mandata razgovarali o razvoju Centra za translacijska medicinska istraživanja, gradnji Inovacijske arene proizašle iz ideje uređenja društveno-kulturnog centra, o Institutu za fizičku aktivnost, sportsku medicinu i zdravlje, te mnogim drugim projektima koji bi trebali zauzeti prostor na sjevernoj strani Kampusa. Kroz kvalitetnu suradnju sa Sveučilištem osniva se poslijediplomski specijalistički studij pod nazivom Urbani studiji.

Zamjenik Palčevski intenzivno je uključen u suradnju s KBC-om na izgradnji nove bolnice, kako njezine druge faze, koja uključuje izgradnju bolnice za majku i dijete, tako i planirane treće faze.
„Mogu reći da smo početkom mandata zatekli jednu zapuštenu priču, pitanje imovinsko-pravnih odnosa nije bilo nipošto riješeno i onda smo krenuli u medijski neatraktivnu, ali pravu rudarsku bitku. Podsjećam da smo u listopadu javnu površinu veličine 358 m2 koja se nalazi u obuhvatu Dukićeve ulice, prenijeli u vlasništvo KBC Rijeka za potrebe izgradnje nove bolnice na Sušaku, kako bi se uopće mogla nastaviti cijela priča oko ishodovanja papira na bolnicu majku i dijete, za koju je dobivena privremena uporabna dozvola“, kazao je zamjenik Palčevski.

Grad Rijeka prati realizaciju nove bolnice, paralelno pripremajući izgradnju Dukićeve ulice i raskrižja Dukićeve sa Strižićevom ulicom, odnosno izgradnje rotora na tom raskrižju.
„Uspjeli smo koordinirati radove svih komunalnih društava u kontekstu infrastrukture u prometnici, tako da neće biti naknadnih prekapanja,  a riješili smo i imovinsko pravnu-problematiku pa sada daljnji koraci ovise o nadležnim ministarstvima, što nažalost kasni nekoliko mjeseci“, kazao je zamjenik Palčevski.

Grad Rijeka je svjestan kako parkiranje unutar KBC-a treba unaprijediti međutim, naglasio je Palčevski, povećanje kvalitete parkiranja može se napraviti isključivo povećanjem broja parkirališnih mjesta. Stoga se u suradnji Grada, Rijeka Plusa i KBC-a planira izgradnja garaže na parkiralištu Podpinjol čime će se na adekvatan način riješiti problem parkinga u KBC-u na lokaciji Rijeka. Prošli tjedna potpisan je ugovor za idejni projekt, s ciljem da se do ljeta 2023. godine pripremi dokumentacija potrebna za početak gradnje.

Suradnju s Primorsko-goranskom županijom zamjenik Palčevski je ocijenio kvalitetnom i konkretnom, prvenstveno sa stajališta da Dom zdravlja PGŽ-a djeluje u zgradama u gradskom vlasništvu.
„U intenzivnim smo pregovorima u vezi Psihijatrisjke bolnice Lopača, svjesni da na ovaj način bolnica ne može još dugo opstati. Stoga ćemo ići u zajednički dogovor u prenamjenu djelatnosti bolnice“, kazao je zamjenik Palčevski.

Već na prvom sastanku sa Županijom dogovorena je suradnja na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica, koji je u ovih godinu dana doživio preinake, u smislu da se pored objedinjavanja djelovanja interventnih službi te izgradnje helidroma, planira i izgradnja upravne zgrade Doma zdravlja.

„Moje su aktivnosti obuhvatile i aktivan pristup prema socijalnoj politici i programima zaštite zdravlja.   Ispunili smo predizborno obećanje i u tom kontekstu da smo za dvostruko povećali iznose novčane potpore za opremu novorođenčeta, koja sada za prvo dijete iznosi 3.000 kuna, za drugo 4.000 kuna, a za treće i svako sljedeće 6.000 kuna. Također, od 1. siječnja 2022. godine sufinanciramo čuvanja djece u obrtima registriranima za obavljanje djelatnosti dadilja, a kako bismo pomogli raseljenim osobama iz ratom pogođene Ukrajine koje borave na području Rijeke, dodijelili smo im prava iz socijalne skrbi. Preko pet milijuna kuna namijenili smo programima koji su usmjereni na programe i projekte zdravstvene zaštite i psihosocijalne skrbi koje provodimo u suradnji s devet ustanova i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka“, kazao je zamjenik Palčevski.

Najavio je i da će Grad Rijeka, po uzoru na Građanski odgoj i obrazovanje, u naše škole u listopadu 2024. godine uvesti Zdravstveni odgoj kao izvannastavnu aktivnost, kao pionirski pothvat u Hrvatskoj. Do kraja lipnja planira se odabir koordinator, a do rujna u planu je završiti presjek svih nacionalnih i europskih, ali i američkih materijala, točnije postojećih kurikuluma i istraživanja, sve kako bi se što kvalitetnije definirao okvir i smjer u kojem će ići učenja.

Intenzivno se radi i na planiranju projekata koji će podići kvalitetu života osobama s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, poput prilagodbe zapadnog platoa plaže Ploče osobama s invaliditetom te priprema suradnja s udrugama osoba s invaliditetom na uklanjanju arhitektonskih prepreka za osobe s invaliditetom na javno-prometnim površinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari