OD NEPROCJENJIVE VAŽNOSTI

Galerija |Rab dobio brzu brodicu pomorske medicinske službe

Idi na originalni članak

Grad Rab danas je dobio treću od šest brzih brodica pomorske medicinske službe. Brze brodice pružaju hitnu pomoć na otocima i priobalju te sudjeluju u traganju i spašavanju u pomorskim nesrećama

Oglas

Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije. Pored pružanja hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja, ujednačava se dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Govoreći na konferenciji za novinare u uredu Hrvatske turističke zajednice u Rabu, zamjenica župana Marina Medarić istaknula je kako je projekt brzih brodica pomorske medicinske službe od iznimne važnosti za otočane i posebno tijekom ljetne sezone.

“Brodice omogućavaju zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući tako šanse preživljavanja, što je od naprocijenjive vrijednosti za lokalno stanovništvo, ali i turiste”, rekla je zamjenica i naglasila da je ulaganje u zdravstvo i zdravstvenu infrastrukturu jedan je od najvažnijih prioriteta Županije zaključivši kako će ovaj projekt, uz ostala ulaganja, našu županiju i obalnu Hrvatsku učiniti još sigurnijom i poželjnijom regijom za život i boravak.

“Ovo je danas isporuka treće brodice nakon Dubrovnika i Zadra, ovdje na Rabu. Ono što nas još očekuje, kada govorimo o Primorsko-goranskoj županiji, to je Lošinj i Supetar u Splitsko-dalmatinskoj uz Šibenik, tako da će ove godine biti isporučeno ukupno šest brodica, zajedno s još jednom koju ćemo nabaviti koja će ići u Pulu, tako da smo s Ministarstvom zdravstva, ali i mi kao Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u nabavci novih brodica kad govorimo o Lučkoj kapetaniji koja će u konačnici biti ta koja će kasnije u provedbi biti i na usluzi Zavodu za hitnu medicinu”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Uspostava pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama planirana je do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama i na Malom Lošinju, Šibeniku i Supetru.

Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru / tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Kroz projekt su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava Zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko.

Projekt izgradnje šest brzih brodica ukupno je vrijedan 10,1 milijuna eura, a sredstva su osigurana iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Primopredaji brze brodice prisustvovala je i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Kajčić.

Exit mobile version