Radovi na sve strane, u uređenje javnih površina i cesta Grad Rijeka ulaže više od 80 milijuna kuna

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Gradsko vijeće Grada Rijeke na prosinačkoj je sjednici donijelo Program građenja komunalne infrastrukture za 2020. godinu koji sadrži projekte vrijednosti u iznosu od gotovo 62 milijuna kuna.

Programom se predviđa realizacija projekata gradnje komunalne infrastrukture, njihovog stručnog nadzora te izrada dokumentacije novih projekata vezanih uz gradnju, rekonstrukciju i pripremu cesta, postavljanje javne rasvjete, uređenje javnih površina, proširenje groblja i slično.

Uz njega, donesen je i Program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2020. godinu za koji je izdvojeno 19.6 milijuna kuna za izgradnju sortirnice otpada i reciklažnog dvorišta, sanaciju ŽCGO Marišćina te ostale aktivnosti vezane uz gospodarenje komunalnim otpadom.

Među projektima gradnje komunalne infrastrukture ističe pojedinačno najveća investicija kojom će Grad Rijeka uložiti 32 milijuna kuna za uređenje javnih površina s izgradnjom pripadajuće infrastrukture unutar bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, budućeg kulturnog središta grada.

Realizacijom ovog projekta u 2020. godini izgradit će se novi sustavi vodoopskrbe te odvodnje oborinskih i sanitarnih voda, kao i mreže elektroinstalacija, strojarskih-termotehničkih instalacija i elektrodistributivne kanalizacije koje su potrebne za funkcioniranje institucija kompleksa. Također, u ovoj se godini očekuje se i završetak izgradnje energetskih kanala, oborinskih retencijskih građevina sa prepumpnim stanicama, agregatnice, crpnih stanica sanitarne odvodnje i trafostanice.

Trg i javne površine Benčića, koje se protežu na 15700 kvadratnih metara, bit će uređeni zelenilom, parkom, pješačkim stazama i urbanom opremom, a na zapadnom dijelu partera uredit će se otvoreno parkiralište s 155 parkirnih mjesta. Prvi riječki „art kvart“, uz postojeći Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uključivat će i Muzej grada Rijeke u rekonstruiranoj Palači šećerane, novo sjedište Gradske knjižnice te Dječju kuću.

O projektima gradnje komunalne infrastrukture

U tijeku je i izgradnja komunalne infrastrukture u radnoj zoni Bodulovo za koju će se u 2020. godini uložiti 3 milijuna kuna, od čega je 1.6 milijuna sufinancirano iz europskih fondova.

Na tom će se području izgraditi cestovna infrastruktura, elektro mreža, optička mreža i plinska infrastruktura, a završetak projekta očekuje se najkasnije do travnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 11 milijuna. Povrh toga, za javnu rasvjetu u radnoj zoni Bodulovo u 2020. godini bit će uloženo 800 tisuća kuna, od čega je 440 tisuća kuna europskih sredstava.

U prvom kvartalu 2020. godine završit će se radovi na spoju ceste „A“ na lokaciji Bok-Drenova, gdje će se Ulica Ive Lole Ribara povezati s Drenovskim putem iz smjera Kozala, a za potreban završetak radova iz Proračuna će se uložiti 1.572.000 kuna.

Krajem ove godine trebala bi započeti izgradnja pristupne ceste na lokaciji Zapadni Zamet koja će područje Donjeg Zameta preko produžetka Ulice Mirka Jengića spojiti sa glavnom prometnicom Ivana Ćikovića Belog, a na tom će se mjestu predvidjeti i raskrižje koje će povezati i gornji dio Zameta preko Ulice Braće Bačić. Planirana cesta bi bila duga oko 250 metara, a zbog kompleksnosti projekta, točnije njegove imovinsko-pravne pripreme, izgradnja ceste će se završiti u 2021. godini. Investicija je visoka 965.000 kuna.

Sukladno dinamici izgradnje privatnog poslovno-stambenog kompleksa na Krnjevu gradi se prometna infrastruktura i gradnja ulice sveukupne dužine 350 metara za koju će biti izdvojeno 4.787.000 kuna. Također, radi se na rekonstrukciji Opatijske ceste, koja je vezana za plan izgradnje Turističkog naselja Costabella, a čiji će radovi, vrijednosti 6.6 milijuna kuna, biti završeni sredinom 2020. godine.

U tekućoj godini očekuje se i dovršetak radova na proširenju Aleje hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova čime će se osigurati 104 ukopna mjesta, a na istom će groblju započeti gradnja općeg polja s novih 378 ukopnih mjesta.

U tijeku su imovinsko-pravne pripreme za gradnju spojne ceste Ulice Tina Ujevića prema Dražičkoj ulici na Zametu u dužini od 780 m te izrada projekta rekonstrukcije obližnjeg raskrižja Ulice Tina Ujevića i ulice Dražice, kao i pripreme za rekonstrukciju Labinske ulice za pristup poslovno-stambenom kompleksu RIO na Kantridi.

O gradnji infrastrukture za gospodarenje komunalnim otpadom

Program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom sadrži izgradnju sortirnice prethodno selektiranog otpada Mihačevoj Dragi pored postojećeg reciklažnog dvorišta. U sortirnici će se odvajati otpad prikupljen u Čistoćinim posebnim spremnicima za metal, plastiku, tetra ambalažu, staklo i papir, nakon čega će se odvojeni otpad prodavati kao sekundarna sirovina. Odjel gradske uprave za komunalni sustav uložit će 11.1 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano iz europskih fondova, a sortirnica bi trebala s radom započeti 2021. godine nakon završetka ukupnih ulaganja koja se procjenjuju na oko 37 milijuna kuna.

Kada je riječ o nabavci spremnika za selektirani otpad, u sklopu koje će se nabaviti i građanima podijeliti 9600 spremnika za papir i karton te 9600 spremnika za plastiku, iz proračuna Odjela za komunalni sustav bit će izdvojeno 1.450.000 kuna. Prateće edukativno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom financirat će se s 1.156.400 kuna od kojih je gotovo milijun kuna europskih sredstava kojima je posredovalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Za reciklažna dvorišta, među kojima je u tijeku izgradnja reciklažnog dvorišta u ulici Jože Vlahovića, u Programu je izdvojeno 360 tisuća kuna, od čega je polovica sufinancirana europskim novcem. Za izradu dokumentacije vezane uz sanaciju “0” faze odlagališta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, kao i potreban monitoring, Grad Rijeka će izdvojiti 3.4 milijuna kuna.

Nastojanje je da se u drugoj polovici 2020. godine pristupi sanaciji odlagališta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari