VETERAN S IWO JIME

Ratni veteran iz Selca slavi 109. rođendan! Hrvatskom marincu čestitala i američka ambasada…

Foto: Facebook/Američka ambasada

Američka ambasada u Zagrebu na svom je službenom Facebook profilu čestitala 109. rođendan Josipu Kršulu, hrvatskom marincu s Iwo Jime.

“Sretan 109. rođendan gospodinu Josipu Kršulu, američkom veteranu marincu s Iwo Jime koji sada živi u Selcu. Želimo mu sve najbolje.

Prošle godine veleposlanik Kohorst posjetio je gospodina Kršula kako bi mu uručio posebno priznanje, odličja i dokumente koje smo pronašli u vojnim arhivama. Veleposlanik Kohorst uočio je Kršulovu energičnost, optimizam i entuzijazam. Tako treba”, napisali su na Facebooku uz nekoliko Kršulovih fotografija.

Kršul, živuća legenda, izučio je za električara i radiotelegrafista i do početka Drugoga svjetskog rata plovio je svjetskim morima. Kad je počeo rat, u Teksasu je radio kao perač suđa i konobar, a nakon uključenja SAD-a u rat, javio se u američku vojsku. Uskoro kao marinac odlazi na pacifičko bojište, gdje je sa svojom postrojbom sudjelovao u operacijama na otoku Iwo Jimi. Nakon rata vratio se u SAD, u Kaliforniju.

Sretan 109. rođendan gospodinu Josipu Kršulu, američkom veteranu marincu s Iwo Jime koji sada živi u Selcu. Želimo mu…

Objavljuje U.S. Embassy ZagrebČetvrtak, 10. prosinca 2020.

Najviše godina u Americi provodi u San Franciscu, i to u Western Unionu, na održavanju telekomunikacijskih uređaja. Oženio se Milicom, Amerikankom našeg roda koja je umrla prije 14 godina. Nisu imali djece, a on se šest godina nakon toga, u poznim godinama, vratio u rodno Selce, prenosi Index.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari