16000 EURA

Ravnateljici Doma za odrasle osobe Turnić uručena donacija s ovogodišnjeg Humanitarnog karnevalskog gala partyja

Na Humanitarnom karnevalskom gala partyju održanom u sklopu ovogodišnjeg, 40. Riječkog karnevala prikupljeno je 16.000 eura namijenjenih opremanju prostora organiziranog stanovanja za korisnike i štićenike Doma za odrasle osobe Turnić koji pruža usluge osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i članovima njihovih obitelji.

Ovogodišnji Humanitarni karnevalski gala party organizirali su Grad Rijeka, Rotary klub Rijeka – Sveti Vid i Turistička zajednica grada Rijeke uz podršku brojnih sponzora, a donaciju je primila ravnateljica Doma Martina Baiocco koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u prikupljanju sredstava. „Potrebe našeg Doma su velike, tako da će ovaj novac biti iskorišten na najbolji mogući način“, rekla je Baiocco. Istaknula je i dugogodišnju kvalitetnu suradnju s Gradom Rijeka koji podržava brojne programe koje Dom za odrasle osobe Turnić provodi.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović zahvalio je Turističkoj zajednici grada Rijeke, Rotary klubu Rijeka – Sveti Vid, kao i brojnim sponzorima i sudionicima ovogodišnjeg Humanitarnog gala partyja koji su doprinijeli prikupljanju navedenih sredstava.

„Ovom donacijom šaljemo poruku da zajedničkim snagama trebamo i dalje raditi na ovakvim akcijama koje promiču humanost i drago mi je što u tome imamo ovako kvalitetne partnere, a nadam se da će nam se u budućnosti mnogi još i pridružiti. Ova donacija namijenjena je ustanovi koja skrbi od najpotrebitijim članovima našeg društva i siguran sam da će sredstva biti utrošena na najbolji i najsvrsishodniji način“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa također se zahvalio svima koji su u sklopu Riječkog karnevala ove godine sudjelovali u Humanitarnom karnevalskom gala partyju, ali i ostalim aktivnostima humanitarnog karaktera kojih je, kako je istaknuo, svake godine nekoliko. „Naši karnevalisti svake godine pokažu koliko je veliko i humano srce našeg karnevala i svima im hvala na tome“, rekao je Škarpa.

Primopredaji donacije prisustvovali su i predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sveti Vid Goran Orlić i Lovorka Lučić, direktorica za ljudske resurse INA Rafinerije kao predstavnica sponzora.

Program su također svojim glazbenim nastupom uveličali i korisnici Doma za odrasle osobe Turnić Mile Živković i Ratko Kostadinović uz glazbenu pratnju volontera Doma Andreja Škedela.

Dom za odrasle osobe Turnić ustanova je socijalne skrbi koja pruža socijalne usluge odraslim osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i članovima njihovih obitelji te je jedina ustanova te vrste u Primorsko-goranskoj županiji. Dom Turnić iza sebe ima provedena dva velika projekta Europskog socijalnog fonda kojima su razvijene nove usluge u zajednici te stvoreni temelji za zapošljavanje 25 novih radnika koji su sada zaposleni na neodređeno vrijeme čime je postignuta održivost aktivnosti.  Trenutno je u tijeku provođenje projekta „Zajedno“ Europskog fonda za regionalni razvoj kojim se obnavljaju i opremaju nekretnine za provođenje usluge organiziranog stanovanja i boravka.

U prostoru sjedišta na adresi G. Carabina 6, pruža se usluga dugotrajnog smještaja za oko 70 osoba, dok se usluga organiziranog stanovanja trenutno  pruža na osam različitih lokacija u Rijeci, Delnicama i Matuljima i to za oko 35 korisnika.

Nadalje, Dom Turnić već gotovo deset godina pruža uslugu boravka na adresi J. Završnika 2 te u Nikole Cara 7, oba prostora u vlasništvu Grada Rijeke i to u svrhu pružanja socijalnih usluga, točnije, usluga poludnevnog i cjelodnevnog boravka kao i individualne i grupne psihosocijalne podrške za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja, ali i članove njihovih obitelji. Kapacitet boravka je 15 korisnika.

Isto tako, dom Turnić je, 31. siječnja 2018. godine, sklopio Ugovor o zakupu (korištenju bez naknade) sa Gradom Rijekom te time, na rok od 10 godina, počeo koristiti nekretninu na adresi  Mate Balote 69, za obavljanje vlastite djelatnosti, odnosno razvijanje usluge organiziranog stanovanja te širenja izvaninstitucionalnih usluga u zajednici. Prostor, koji u naravi čini kuća sa četiri stana i okućnica, obnovljen je sredstvima projekta „Zajedno“ Europskog fonda za regionalni razvoj te je u tijeku njegovo opremanje namještajem i najnužnijom opremom.

Sam prostor je zamišljen kao mjesto gdje će u tri jedinice živjeti korisnici usluge organiziranog stanovanja uz podršku, dok će prostor jedne stambene jedinice biti namijenjen za provođenje radno-okupacijskih aktivnosti i psihosocijalne podrške. Uz to, posebna vrijednost objekta je okućnica koja je povoljna za radne aktivnosti korisnika točnije za izradu i održavanje terapijskog vrta u kojem je već započet rad na pripremi terena za sadnju i gdje će se uzgajati jestivo bilje, voćke te aromatično bilje koje će koristiti korisnici u pripremi obroka.

Uz to, planira se izrada senzornog vrta koji će, osim za provođenje fizičke aktivnosti korisnici moći koristiti i za provođenje slobodnog vremena, opuštanje i druge aktivnosti. Namjera je prostor opremiti opremom za provođenje sportskih aktivnosti, sagraditi nastambu za kukce radi omogućavanja ekološke proizvodnje i drugim sadržajima koji će pogodovati oporavku korisnika. Sve ove aktivnosti će ujedno omogućiti i kvalitetniju prehranu te osjećaj povećanja produktivnosti aktivnih sudionika tih procesa. Također, u tijeku je uređenje boćališta i okućnice Doma koje se također želi oplemeniti i iskoristiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari