ČESTITAMO

Video | Regija Kvarner dobila prvo izdanje renomiranog svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau

Na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera regija Kvarner dobila je svoje izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu Gault&Millau. Prvi put u povijesti, za ovu je regiju objavljeno dvojezično (hrvatsko/englesko) izdanje vodiča, pokrenutog 1965. godine u Francuskoj. Vodič Gault&Millau Croatia u Hrvatskoj izlazi šest godina.

Izdanje vodiča za Kvarner sadrži recenzije i fotografije 80 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica od Opatijske rivijere i Riječkog prstena, preko Crikveničko-vindolske rivijere pa do Gorskog kotara te otoka Krk, Cres, Lošinj i Rab. Široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na međunarodnom motu Gault&Millau vodiča – “luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“. U vodič je uvršteno i 10 vinarija kvarnerske regije.

Promocija vodiča i dodjela priznanja chefovima najbolje ocijenjenih restorana regije Kvarner održana je u restoranu Kukuriku, u Kastvu, čiji vlasnik i dugogodišnji chef Nenad Kukurin obilježava 25 godina uspješnog poslovanja obiteljskog restorana Kukuriku. Pionir slow-food pokreta u Hrvatskoj, na dodjeli nacionalnih trofeja vodiča Gault&Millau Croatia 2023. osvojio je Trofej chefa moderne tradicijske kuhinje.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo što je renomirani svjetski gastronomski vodič prepoznao bogatu i visoku razinu kvalitete gastro ponude Primorsko-goranske županije koja je izrasla u jedan od važnih i prepoznatljivih brendova turističke ponude Kvarnera.

“Autentičnost okusa i mirisa, spoj tradicijske i moderne gastronomije, izvorne namirnice našeg podneblja i vrsni chefovi jamstvo su uspjeha i to se sada potvrđuje. Nedavna titula Kvarneru koji je proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu i sada prvo izdanje prestižnog vodiča posvećenog gastonomskoj sceni naše županije velika su priznanja našim vrijednim ugostiteljima i ja im od srca čestitam”, poručio je župan Komadina.

“Izdanje Gault&Millau Croatia vodiča za Kvarner još je jedan pokazatelj da naše bogato gastronomsko nasljeđe stalno nadograđujemo, jer pripravljanje dobrih jela nije samo vještina nego i umjetnost, koja se u našoj regiji temelji na jednostavnoj filozofiji: samo najbolje namirnice za najbolja jela. Jedinstven spoj mora, otoka i gorja te ispreplitanje morske i kontinentalne klime, regiju Kvarner oplemenjuju vrhunskim namirnicama. Stoga naše goste s veseljem i ponosom dočekujemo bogatom i raznovrsnom gastronomskom ponudom, od vrhunskih restorana i konoba pa do popularnih mjesta u kojima se poslužuje kvalitetna i ukusna hrana, a zavidan je i broj vinarija na našem području.

Čestitam svim našim ugostiteljima koji su uvršteni u prvo izdanje Gault&Millau vodiča za Kvarner, čime se dodatno valorizira gastro ponuda naše regije”, izjavila je Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera koja je ujedno čestitala kvarnerskim vinarima na novom, velikom uspjehu i osvojenih 19 medalja na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards 2023.

Direktorica Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson, naglasila je da posljednjih godina lokalna gastronomija doživljava pravu renesansu.

“Nije riječ samo o velikom broju ugostiteljskih objekata: od fine dininga do klasičnih restorana, bistroa, konoba i ostarija, pa do OPG – ova i vinarija. Važno je da se na Kvarneru njeguje izvorna kuhinja, koja najviše privlači goste, te da je uz već etablirane restorane i chefove, stasala jedna nova generacija mladih, kreativnih i kvalitetnih chefova. Ponosni smo da je upravo Gault&Millau Croatia prvi međunarodni gastronomski vodič koji je svoje posebno izdanje posvetio regiji Kvarnera”, rekla je Badurina Danielsson.

Najbolje ocijenjeni restoran regionalnog vodiča za Kvarner je Nebo chefa Denija Srdoča, s 4 toke, odnosno kuharske kape. Slijedi ga deset restorana s po tri toke. Prvi u tom nizu je Alfred Keller iz lošinjskog hotela Alhambra i chef Michael Gollenz. Potom Konoba Zijavica iz Mošćeničke Drage, restoran Draga di Lovrana i chef Luka Goleš iz Lovrana, restoran Matsunoki i chef Orhan Cakiroglu iz lošinjskog hotela Bellevue, restoran Nobilion i chef Daniel Skokić iz hotela Ikador u Iki, te restoran Plavi podrum iz Voloskog i chef Mato Bebek.

Vlasnica Plavog podruma, vrhunska sommelierka Daniela Kramarić prošle je godine osvojila poseban Trofej Gault&Millau Croatia za promicanje hrvatske gstronomije. Ocjena 15/20 bodova pripala je restoranima Ganeum Food & Wine bar chefa Roberta Benzije, koji je osvojio Trofej veliki chef sutrašnjice 2020., Johnsonu iz Mošćeničke Drage, Konobi Valle Losca iz Voloskog i chefu Hariju Beniću, te restoranu Navis iz istoimenog opatijskog hotela, čiji je chef Tino Sinožić 2019. osvojio GM Trofej mladi talent godine.

Gault&Millau godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda, jedan je od 2 najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brandova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Posebno je poznat u Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i dalekom Japanu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari