VRIJEDNI BRODOGRADITELJI

Video |(RI TV) BRAVO, EKIPA! U riječkoj Tehničkoj školi učenici izgradili pasaru; Pogledajte kako im je to uspjelo!

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/Riportal

Danas je ispred radionice Tehničke škole u Rijeci predstavljena nova pasara izgrađene u sklopu projekta Arca Adriatica

Oglas

U sklopu projekta “ARCA ADRIATICA” u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner, učenici trećih i četvrtih razreda Tehničke škole, smjer brodograđevni tehničar, izgradili su 4,3 metra dugu pasaru po nacrtima tradicijske barke sagrađene u Lovranu 1939. godine.

Više u VIDEOPRILOGU:

Pasara je izgrađena u okviru radionice tradicijskih pomorskih zanata i vještina koju su vodili iskusni brodograditelji Loris i Josip Rubinić te profesorice Marija Marač i Ljiljana Domazet, a predstavljena je ispred radionice Tehničke škole.

Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Mohovića bila je nositelj realizacije ovog projekta.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Zamjenik župana Petar Mamula uz čestitke učenicima i njihovim mentorima istaknuo je da je ovaj projekt u funkciji razvoja zajedničkog turističkog proizvoda koji valorizira, štiti i promiče bogatu pomorsku baštinu, kao i značaj i vrijednost tradicijske brodogradnje.

Resorna pročelnica Melita Raukar navela je kako su u okviru projekta „ARCA ADRIATICA“ provedene četiri radionice tradicijske brodogradnje u sklopu Akademije starih zanata i vještina. Namijenjene su učenicima srednjoškolskog uzrasta, kako bi se očuvala pomorska znanja i vještine i osigurala trajna zaštita artefakata pomorske baštine.

Voditelj Koordinacije udruga prof. dr. sc. Robert Mohović naglasio je da najveću vrijednost projekta predstavljaju mladi ljudi, polaznici radionica koji su sudjelovali u izradi barke i oni su nova generacija čime baštinika tradicijske brodogradnje.

Exit mobile version