U VIŠKOVU BRINU O ZDRAVLJU GRAĐANA

(RI TV) Općina Viškovo i Općina Lopar privele kraju EU projekt “Od prevencije do zdravlja”

U vijećnici Općine Viškovo u Saršonima danas je održana završna press konferencija EU projekta „Od prevencije do zdravlja“

Riječ je o projektu kojeg je prije gotovo dvije godine dana uspješno prijavila Općina Viškovo i kao partnera uključila rapsku Općinu Lopar. Opći cilj projekta bio je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Viškova i Lopara.

Specifični cilj projekta bio je promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti stanovnika o važnosti prevencije bolesti. Za provođenje niza projektnih aktivnosti odobreno je 100-postotno financiranje odnosno 496.914,53 kune iz Europskog socijalnog fonda u okviru Prioritetne osi 2, Investicijskog prioriteta 9.iv, Specifičnog cilja 9.iv.1 Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020.

Više u VIDEOPRILOGU:

Projektom se nastojalo potaknuti stanovništvo na promišljanje o važnosti zdravog načina života. S ciljem prevencije raka pluća organizirana je medijska kampanja protiv pušenja pod nazivom „Postanite i ostanite nepušač” te razne edukacije, seminari i radionice koje su bile usmjerene na prevenciju stresa, poticanje kretanja te zdrave prehrane. Sukladno tome, u rujnu prošle godine organizirane su manifestacije „Tjedan zdravlja” tijekom kojeg su se posjetitelji mogli upoznati s konceptom zdrave prehrane, rizicima aktivnog i pasivnog pušenja, mogućnostima rekreacije, tehnikama opuštanja i nošenja sa stresom – sve s ciljem podizanja kvalitete života na višu razinu.

„Tjedan zdravlja trebali smo imati i proljetos, ali su nas u tome spriječile epidemiološke mjere. Projektni tim je uspio i tome doskočiti pa smo Tjedan zdravlja „preselili“ on-line. Zato pozivam sve zainteresirane da posjete općinsku web stranicu na kojoj je poseban kutak posvećen upravo ovom projektu s naglaskom na on-line izdanje Tjedna zdravlja. On-line posjetiteljima dostupni su zanimljivi video uratci preko kojih je moguće upoznati se s konceptom zdrave prehrane, rizicima pušenja, mogućnostima rekreacije, tehnikama opuštanja i nošenja sa stresom. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka pripremljen je video materijal Bolnica za medvjediće kroz koji najmlađi mogu prevladati strah od bolesti ili posjeta liječniku. U medijsku kampanju protiv pušenja i akciju Postanite i ostanite nepušač uključili smo učenike 4. i 5. razreda Osnovne škole Sveti Matej kojima smo organizirali izradu stripova na temu prevencije pušenja. Autori najboljih radova dobili su poklon pakete u vrijednosti od 1.500,00 kuna, 1.000,00 kuna odnosno 500 kuna odnosno ruksake s bilježnicama, olovkama, flomasterima, bojicama, miš s tipkovnicom, hrvatsko-engleskom rječnikom i ostalim prigodnim školskim potrepštinama. Za kraj ću dodati da smo već pripremili projektnu prijavu u sklopu druge faze projekta Od prevencije do zdravlja koji će ovog puta biti usmjeren na prevenciju bolesti mišićnoga koštanog sustava“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Uz općinsku načelnicu Sanju Udović na konferenciji su sudjelovali i članovi projektnog tima Elena Grgurić i Marko Miletić.

„Za prvi Tjedan zdravlja kojeg smo uspjeli i to vrlo uspješno organizirati uživo početkom rujna prošle godine, angažirali smo i stručnjake iz Specijalne bolnice Medico koji su održali dobro posjećene zdravstvene edukativne seminare, a na raspolaganju je za savjet tijekom dva dana bio dostupan i pulmolog. Mještani koji su posjetili seminare, u Medicu su imali osiguranu besplatnu spirometriju. Naši suradnici iz Doma zdravlja primorsko-goranske županije održali su javno-zdravstvene akcije besplatnog mjerenja razine šećera u krvi, krvog tlaka te indeksa tjelesne težine. Jedan od najzanimljivijih programa svakako je bila radionica MINDFULNESS – emotivna higijena i zdrav život koju je vodio Igor Mošič. Kroz nju su polaznici mogli doznati sve o NAM tehnologiji emotivne higijene koja je razvijena prema tibetanskoj tradiciji logičkog razmišljanja te meditacije, a s njom se na djelotvoran način može održavati zdravlje uma. Radionica je bila dobro posjećena, a polaznici su naučili i isprobali dvije praktične i korisne vježbe za tijelo i um. U suradnji s Udrugom likovnih umjetnika amatera Braće Baštijan održana je kreativnu radionicu za osobe starije od 54 godine, ali i radionica crtanja fraktala“, istaknula je članica projektnog tima Elena Grgurić.

O sportsko-rekreacijskom dijelu projekta govorio je drugi član projektnog tima Marko Miletić.

„Projekt Od prevencije do zdravlja, što je i logično, imao je i svoj sportsko-rekreacijski dio kroz organizaciju grupnog vježbanja i nordijskog hodanja. Grupno vježbanje vodio je Ris dance fitness Ivone Brnelić kroz program Dancebody. Dvosatno nordijsko hodanje vodilo je Društvo za istraživanje i potporu. Na kraju ću naglasiti da smo sve aktivnosti organizirali u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i važećim epidemiološkim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Vjerujem da smo mnogobrojnim projektnim aktivnostima proširili znanje i povećali svijest o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Općina Viškovo i Lopar, a ujedno i promicali zdrave navike i zdravlje“, zaključio je press konferenciju Marko Miletić iz Općine Viškovo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari