12 PAMETNIH SPREMNIKA

Video | (RI TV) U Rijeci novi “pametni” spremnici KD Čistoće: Sami javljaju kada su puni, a ukrasili su ih riječki umjetnici!

Screenshot - Pixsell

KD Čistoća predstavilo je još pet novih pametnih modularnih spremnika za prikupljanje miješanog komunalnog i vrijednog, reciklabilnog otpada čija su likovna rješenja rezultat javnog natječaja.

S ciljem nadogradnje postojeće usluge prikupljanja otpada, KD Čistoća je već tijekom lipnja 2019. godine na svom području djelovanja postavila 12 pametnih spremnika, od čega 7 u najužem centru Rijeke.

Pet novih pametnih spremnika će biti postavljeni na području centra grada i to u Trpimirovoj ulici i na Rivi (na autobusnim postajama), na Gatu Karoline Riječke, Trgu 111. brigade Hrvatske vojske te na Klobučarićevom trgu.

Photo: Goran Kovacic/Pixsell

Jasna Kukuljan direktorica KD-a Čistoća kazala je kako pametni spremnici imaju ugrađene senzore popunjenosti koji podatke u realnom vremenu šalju u upravljački softver, čime je omogućeno da sami dojavljuju potrebu za pražnjenjem, a također imaju i prešu koja komprimira otpad te se time omogućuje odlaganje višestruko veće količine otpada no što je to moguće u uobičajenim košaricama ili spremnicima. Svu energiju koja im je potrebna za rad pametni spremnici dobivaju izravno od sunca pomoću fotonaponskog panela smještenog na vrhu tijela spremnika.

Više u VIDEOPRILOGU: