CIFRE ZA SMRZNUT SE

Riječani masovno prelaze na Gradsku plinaru Zagreb, svi se boje eksplozije računa za listopad

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Upravo traje velika seoba potrošača s tržišnih na javne opskrbljivače plinom koji imaju zajamčenu i nižu cijenu plina od tržišnog

Iz Energa su nam potvrdili kako imaju povećan upit svojih potrošača koji žele promijeniti opskrbljivača od 1. listopada, odnosno njihovi dosadašnji kupci žele prijeći na javnu uslugu opskrbe plinom.

S obzirom na to da Energo najviše svojih kupaca ima na području Rijeke, oni sada masovno prelaze u Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba koja kao javni opskrbljivač pokriva to područje. Pozadina svega je divljanje cijene plina na tržištu zbog rata u Ukrajini, pišu RTL Vijesti.

Energo je tržišni opskrbljivač plina

Naime, Energo je tržišni opskrbljivač plina, što znači da svoju cijenu plina formira ovisno o tržištu na kojem cijene plina koje su ove godine eksplodirale. Dok nije bilo rata i krize s plinom, cijene plina kod tržišnih i javnih opskrbljivača razlikovale su se minimalno, sad je drugačije. Naime, cijena plina na buzri na proljeće je bila oko 80 eura po megavatsatu (MWh), da bi krajem rujna premašila 300 eura po MWh. Iz Energa su nam potvrdili da imaju više od 22.400 korisnika prirodnog plina u kategoriji kućanstva kojima ugovori istječu 30. rujna, a nakon tog datuma, računi će se kućanstvima formirati na temelju cijene plina na brzi. Dakle, kolike su cifre na burzi, to će se svaki mjesec preliti na račune kućanstvima.

Photo: Antonio Jakus/PIXSELL

“Energo je svojim kupcima plina poslao obavijest, a s obzirom na to da će nove cijene ovisiti o kretanju cijene plina na burzi, navedena obavijest sadrži detaljno pojašnjenje novog načina izračuna cijene s referentnog tržišta (Central European Gus Hub – CEGH), a sve u cilju kako bi svi kupci mogli razumjeti novi način obračuna i odlučiti čiju uslugu opskrbe plinom žele primati u budućnosti. Imamo velik broj upita o promjeni opskrbljivača tj. prelasku na opskrbu u obvezi javne usluge”, potvrdili su nam.

Cijena plina na burzi krajnje nepredvidljiva

Dakle, od 1. listopada računi za kućanstva obračunavali bi se krajem svakog mjeseca, a kako je cijena na burzi krajnje nepredvidljiva, ni potrošači ne bi bili sigurni što će ih svaki mjesec dočekati na uplatnici. I to je razlog zašto mnogi od tržišnih opskrbljivača masovno prelaze na opskrbu plinom u Obavezi javne usluge (OJU). Za riječko područje davatelj javne usluge je Gradska plinara Zagreb. Naime, temeljem javnog natječaja biraju se javni opskrbljivači koji plin daju po reguliranoj cijeni. Ona se formira temeljem prosjeka cijena koje su vrijedile prošle godine , a tom razdoblju cijena je bila stabilna, odnosno i pet puta niža nego je sad.

Zato su i računi kod zajamčenih opskrbljivača plina niži nego kod tržišnih, pa otud i velika seoba potrošača prema javnim opskrbljivačima.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Računi će se povećati, ne znamo koliko’

Iz Energa nam, nadalje, potvrđuju da je prosječna godišnja potrošnja kućanstva među njihovim kupcima, koji koriste plin za kuhanje, 1000 kWh, a onih koji griju 10.000 kWh. “Onima koji kuhaju, godišnji račun ukupno iznosi približno 300 kn, a kućanstva koja se griju na plin na godišnjoj razini su plaćali 3000 kn. Računi će se povećati, ali ne možemo reći koliko, jer će biti vezani uz cijenu plina na burzi”, naveli su.

Osim za kućanstva, najavljuju da će se od 1. listopada promijeniti i odnos prema poduzetnicima. I njima će se cijena plina vezati uz onu na burzu, točan iznos računa koje će dobivati primat će se na kraju svakog mjeseca i svaki mjesec bit će drugačija.

Zbog promjene načina obračuna, sva kućanstava koja ostanu kod Energa, donosi Novi list, mogla bi u startu imati pet do šest puta višu cijenu.

Prelazak na zajamčenog opskrbljivača je besplatan

A prelazak na zajamčenog opskrbljivača je besplatan. Svi koji su primili dopis Energa o promjeni obračuna od 1. listopada, imaju pravo raskinuti s njima ugovor u roku od 14 dana od primitka dopisa. Tko prijeđe na Obaveznu javnu uslugu (OJU), ima zajamčenu cijenu plina koja se ne može mijenjati do 1. travnja iduće godine, a ona na riječkom području iznosi 0,4383 kune po kilovatsatu (kWh). To je oko trideset do pedeset posto viša od cijene koju trenutno plaćaju kupci koji imaju ugovor s Energom. Opet to je i dalje višestruko niže od cijene koju bi plaćali da ostanu na Energu.

1Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

No navodno Gradska plinara Zagreb ne odgovara na zahtjeve riječkih potrošača da prijeđu kod njih pa se neki potrošači boje da će ostati bez plina. Kako doznajemo od ljudi iz plinskog biznisa, to se ne može dogoditi jer javni opskrbljivači ne smiju odbiti potrošače, pa tako ni Gradska plinara Zagreb ne može odbiti riječke potrošače. Možda odgovor njihove trenutačne šutnje u onome što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević već ranije iznosio, a to je da zbog divljanja cijene plina na burzi, gradskoj plinari pristiže i više od 70 tisuća novih potrošača za koje se plin nije kupio jer nitko ranije nije mogao predvidjeti da će se oni pojaviti.

Tako je Tomašević iznosio da plinara ima manevarskog prostora oko 10 posto, a kada primi sve nove potrošače, teret za plinaru bio bi oko 100 tisuća eura.

I HEP-u više upita za prelazak

Pitali smo i HEP Plin kakvo je stanje kod njih te jesu li i oni zaprimili veći broj zahtjeva potrošača koji žele k njima.

“HEP Plin trenutno opskrbljuje 125.407 kupaca iz kategorije kućanstva. U javnoj usluzi opskrbe najviše je kupaca na području Osijeka, na zajamčenoj usluzi na području Slavonskog Broda, a u tržišnoj opskrbi u Krapini. Početak nove plinske godine uobičajeno prati nešto veći broj upita kupaca koji se zanimaju za prelazak kod drugog opskrbljivača plinom. S obzirom na aktualnu energetsku situaciju, ove se godine bilježi osjetno veći broj upita kupaca, ali za sada ne i broj realiziranih promjena opskrbljivača u odnosu na prethodne godine”, odgovorili su nam prije dva tjedna.

Naveli su i kolika je prosječan račun za plin njihovih potrošača.

“Prije promjene cijene, 1. travnja 2022. mjesečni račun kućanstva s prosječnom potrošnjom na distribucijskom području Osijek iznosio je 378 kuna, a nakon 1. travnja 451 kuna. Veći rast računa za hrvatska kućanstva ograničila je Vlada dodjelom subvencije svim kupcima iz kategorije kućanstvo u iznosu 0,1 kn/kWh i smanjenjem stope PDV-a s 25 na 5 posto”, naveli su.

Iza brda se valja još jedan problem

No iza brda se valja još jedan problem, a to je da trenutačne cijene plina kod javnih opskrbljivača plinom vrijede do 1. travnja 2023. godine. Tada će bi se prema dosadašnjim pravilima trebala formirati nova cijena i to temeljem prosjeka cijene od ove godine. Dakle, tada bi cijene i kod javnih davatelja usluga mogla segnuti u nebo, osim ako HERA-a i resorno ministarstvo u međuvremenu ne nađu neko novo rješenje.

A koliko cijene divljaju, dovoljno govore podaci iz HEP-a o cijeni plina na burzi: “Na dan 01. runa cijena na burzi CEGH iznosila je 247 aura, a na isti dan prošle godine bila je 50 eura za MWh. S obzirom na trenutne geopolitičke okolnosti nezahvalno je govoriti o budućim kretanjima cijena plina.”

Dodajmo i to da je Vlada upravo danas naredila INA-i da sav plin proizveden u Hrvatskoj mora ostati u HEP-u te da planiranu proizvodnju mora povećati za 10 posto.

Plin iz današnje uredbe koji se prodaje HEP-u prvenstveno je potreban u slučajuporemećaja koji semogu dogoditi u opskrbi kupaca u kategoriji kućanstvo i poduzetništvo. Naime, osim potrebnih količina plina za nesmetano funkcioniranje distributera plina (oko 18 milijuna kubičnih metara) pojavljuje se veliki potencijalni problem nedostajućih količina za potencijalnih 122.560 kupaca iz kategorije kućanstvo koji su upravo u migraciji od tržišnih opskrbljivača prema javnoj uslizi.

Najveći broj takvih kupaca nalazi se na područjima koja opskrbljuje Gradska plinara Zagreb – Opskrba (71.023 kupca) te je za takve potencijalne kupce potrebno pravovremeno osigurati dodatnih 128 milijuna kubičnih metara plina, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari