POKRENUT PRIJE 7 GODINA

Video | Riječani u prvom riječkom urbanom vrtu uzgajaju hranu na ekološki prihvatljiv način

S ciljem promicanja održivog razvoja i ekološkog uzgoja hrane u gradu grupa entuzijasta u Rijeci je prije sedam godina pokrenut prvi riječki urbani vrt „Zeleni put“.

Pokrenut je kao edukacijsko-eksperimentalni vrt u skladu s permakulturnim načelima, a tijekom godina korisnici su stekli potrebna znanja i vještine potrebne za ekološki uzgoj hrane u gradu.

U Urbanom vrtu se nalazi 35 gredica, a korisnici dobiju na korištenje gredicu koju obrađuju u skladu s definiranim pravilima ekološke proizvodnje i permakulturnim načelima. Nakon sedam godina od pokretanja projekta, korisnici su postali iskusni vrtlari, koji primjenom ekoloških načela razvijaju nove metode urbanog vrtlarenja.

Vrtom se upravlja na način da se svaka tri mjeseca biraju dva voditelja. Voditelji i svi korisnici sastaju se dva do tri puta godišnje kako bi raspravljali o temama značajnima za uspješno upravljanje vrtom i korištenjem gredica.

VIDEO DANA:

Tijekom 2021. godine korisnici su se susreli s nekoliko problema. Jedan od njih bile su srne koje su ulazile u vrt i uništavale urod. Jedino rješenje bilo je ograđivanje vrta visokom ogradom što su korisnici tijekom održane tri radne akcije i učinili.

Osim srna, problem su predstavljale i ptice koje su također uništavale urod čime se doskočilo na način da su se agrotekstilom i sitnom mrežom zaštitila stabla jabuka tako da ptice više ne mogu uništavati plodove, a da voćke i dalje ima dovoljno potrebnog sunca.

Osim povrtnih kultura koje se uzgajaju u gredicama i voćaka koje se njeguju u zajedničkom dijelu vrta, u njemu se uzgaja i mnoštvo cvijeća. Osim estetske vrijednosti, cvijeće ima i ulogu u privlačenju korisnih kukaca koji vrše oprašivanje svih biljaka u vrtu, a služi i kao hrana za nametnike.

Tijekom 2021. godine u vrt je došlo i 5 novih vrtlara koji su preuzeli gredice od prijašnjih vrtlara koji su odustali.

Pravilnik vrta u ovoj godini nije imao dodatne izmjene te je i dalje u upotrebi pravilnik koji je prihvaćen u studenom 2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari