Riječanima stižu pozivi za vojnu vježbu!

Foto: Ilustracija (MORH)

Vojna vježba održat će se na vojnom poligonu u Slunju od 16.-22. studenog

Na adrese mnogih Riječana, vojnih obveznika/pričuvnika ovih dana Ministarstvo obrane RH – Područni odjel za poslove obrane Rijeka šalje pozive za vojnu vježbu koja će se sredinom studenoga održati na vojnom poligonu u Slunju.

O tome su nas obavijestili neki Riječani koje je uznemirila činjenica da će zbog vježbe morati odsustvovati s radnog mjesta odnosno zapostaviti svoje poslove i projekte te posljedično izgubiti nezanemarive prihode, daleko veće od dnevnica koje će im biti isplaćene za dane provedene na vojnom poligonu.

Oni koji su dobili poziv moraju doći 16. studenog na mjesto okupljanja s traženim dokumentima, priborom za osobnu higijenu i sportskom opremom.

Neke građane ovaj poziv je iznenadio, i nisu načisto kakva su njihova prava s obzirom na njihove radne obaveze te smatraju vojnu vježbu “nepotrebnom gnjavažom” zbog koje će patiti njihov posao odnosno karijera uz veliku mogućnost njihova znatnog financijskog gubitka.

U Ministarstvu ističu da se odlazak na vojnu vježbu pod okriljem MORH-a zakonski smatra opravdanim razlogom za izostanak s radnog mjesta, a vojnim pričuvnicima osigurali su i dnevnice za dane provedene na terenu.

Novčane kazne za neopravdani izostanak s vojne vježbe prilično su visoke – od 1.000 do 5.000 kuna prema Zakonu o obrani, članak 119. Stavak 1; no vojni obveznici/pričuvnici imaju pravo zatražiti izostanak s vojne službe u slučaju sljedećeg:

– zbog obiteljskih razloga

– u slučaju bolesti

– zbog polaganja ispita

– ako se istovremeno poziva više članova iz jednog kućanstva

– zbog smrti ili teške bolesti u kućanstvu

– zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća

– zbog rodiljnog ili roditeljskog dopusta

– zbog vjenčanja.

Uvijek postoji i prigovor savjesti, na koji se do sad pozvalo tek 52 osobe.

“Osobe mogu zbog vjerskih ili moralnih razloga uložiti prigovor savjesti i nisu dužni državi objašnjavati razlog svog prigovora”, tvrdi Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

U tom slučaju mogu se pozvati u civilnu službu.

A pričuvnici koji budu poslani na vježbu imaju pravo na naknadu od 150 kuna po danu. Izostanak s posla smatra se opravdanim.

“Kad završi vježbu dobije potvrdu od MORH-a da je bio na vojnoj vježbi, vrati se poslodavcu i on mu redovno isplati plaću za cijeli mjesec, a nama uputi zahtjev za refundaciju”, objasnili su u MORH-u.

POVEZANI VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari