MAGISTAR ELEKTROTEHNIKE

Riječanin Marko Jovičić (25) umjesto ukrcaja na brod izabrao gimnastički Svjetski kup u Osijeku

Magistar elektrotehnike drugi put u Osijeku. „Bilo je ponuda da odem na brod, ali nisam još sve rekao u gimnastici“

„Kad nakon parterne staze u Rijeci dođem u pravu gimnastičku dvoranu, osjećam se kao u svemirskom brodu“

Prije godinu dana imao je premijeru na Svjetskom kupu u Osijeku, a priliku da nastupi još jednom na velikoj sceni u Gradskom vrtu imat će i 4. travnja.

“Nadam se i 6. travnja kada je finale muškog partera”, poželio je 25-godišnji Riječanin Marko Jovičić, specijalist za parter i od prije nekoliko mjeseci magistar elektrotehnike.

“Diplomirao sam elektrotehniku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Bilo je prilika odmah početi raditi, bilo je ponuda čak otići i na brod, ali i za poslove na kopnu.”

No, Marko nije pristao. Bar ne još.

“Nekada se i sam sebi čudim što sam uz gimnastiku uspio u roku završiti fakultet. Sjedio sam na dvije stolice. I nije bilo jednostavno. Bilo je obroka u automobilu, spavanja u autobusima, na 1. satu u školi jer sam treninge imao kasno navečer… Bilo je jako zahtjevno. Ali, nikada nisam bio za to da se zanemari akademski, edukacijski, intelektualni aspekt života. Uvijek sam se divio sportašima koji su kompletne osobe, multidimenzionalne. I ja sam svoj smisao vidio na način da napredujem kroz sport i obrazovanje, ali sada kada sam odradio jedan bitan segment u životu, odlučio sam potpuno se posvetiti gimnastici. Htio bih dati više u gimnastici. A i onako ću raditi cijeli život.”

Priznaje – “imao sam jako puno padova u karijeri”

“Ali, neka intrinzična motivacija me uvijek gurala i gura dalje. Nisam motiviran nekim vanjskim faktorima poput možda pozornosti ili novaca. Volim ovaj sport,  volim zadovoljstvo koje sport donosi, volim napredovati… Za mene su već sam odlazak na Svjetsko prvenstvo, Europska prvenstva, Univerzijada, Svjetski kupovi, velik uspjeh. Sve sam to uspio doseći, ali jednom kad to napraviš, hoćeš dalje, hoćeš finala, pa iz finala medalje.”

Marko je prvo finale ostvario na Svjetskom kupu u Cairu 2021. I to na parteru kojeg u svojoj rodnoj Rijeci uopće ni nema.

“Htio sam se baviti i prečom na nekoj višoj razini, često sam išao na treninge u Zagreb, ali ne možeš očekivati da ćeš napraviti neke veće stvari ako jednom tjedno treniraš na pravim uvjetima za preču.”

Ali nema u Rijeci uvjete niti za parter. Trenira na parternoj stazi.

“Radiš u jednom smjeru, pa trčkaraš nazad. I tako “milijun” puta. Kad dođeš u velike, prave gimnastičke dvorane, imaš osjećaj kao da si u nekom svemirskom brodu.”

Marko je vrhunske gimnastičke uvjete protekla tri mjeseca potražio u Osijeku, no sada se ponovno vratio u rodnu Rijeku.

“Rijeka je dobila plivalište, bazen za skokove u vodu, atletsku dvoranu, nogometni stadion, jedino fali gimnastička dvorana. Nadam se da će se kroz sljedeći olimpijski ciklus i to napraviti. Motiv mi je da ostvarim još bolje rezultate pa da možda oni potaknu ljude u Gradu Rijeci da ovaj bazični sport dobije adekvatne uvjete.”

Prilika za “još bolje rezultate” već je pred vratima. Do DOBRO World Cupa u Osijeku ostalo je još samo 14 dana.

“Kao klinac sam dolazio gledati natjecanje u Osijek i već kad ga imaš priliku gledati uživo, to je ogromna stvar za nas hrvatske gimnastičare. Onda sam prošle godine prvi put nastupio, evo sada se ježim kad se sjetim. Mogu samo zamisliti kako je onda nastupiti u finalu, za vikend kada je Gradski vrt pun. Imam ogroman motiv nastupiti onako kako najbolje znam, uživati u svemu što Osijek nosi sa sobom i nadati se da ću imati priliku nastupiti u finalu”, poželio je Marko Jovičić koji će na parteru nastupiti uz Osječanina Aurela Benovića.

Više o DOBRO World Cupu: https://osijekgym.com/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari