VRIJEDNI UREĐAJI

Riječanka Mirjana donirala KBC-u Rijeka četiri nova UZV aparata vrijedna 200.000 eura

Klinički bolnički centar Rijeka odnedavno je postao opremljeniji za četiri nova polifunkcionalna mobilna UZV aparata

Vrijedni uređaji najviše klase nabavljeni su velikodušnom osobnom donacijom gospođe Mirjane Marić u ukupnom iznosu od 200 000 eura, a stručnjaci bolnice izabrali su sofisticiranu opremu koja će omogućiti brži i kvalitetniji pristup ultrazvučnoj dijagnostici u Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Rijeka.

Četiri mobilna ultrazvuka

Tim je povodom ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić uime ustanove osobno uputio zahvale našoj sugrađanki koja će uskoro proslaviti 100-ti rođendan. Zahvale na nesebičnoj i plemenitoj gesti zbog koje će koristi imati primarno pacijenti KBC-a Rijeka koji dolaze na Objedinjeni hitni bolnički prijem zbog zdravstvenih prioritetnih potreba za brzom reakcijom.

U tome će umnogome bolničkom osoblju OHBP-a na oba lokaliteta, Rijeka i Sušak, pomoći i novi mobilni ultrazvuci, što je u suglasju i sa željom donatorice koja je odluku o izboru najpotrebnije opreme prepustila stručnjacima uz opasku da bi voljela da njena donacija bude pretočena u nešto od čega će imati koristi pacijenti koji dolaze na oba lokaliteta KBC-a Rijeka.

Odluka je pala na radilišta OHBP-a, a djelatnici hitnog bolničkog prijma procijenivši potrebe onda su preporučili nabavku upravo ovakvih suvremenih aparata. Četiri mobilna ultrazvuka nedavno su tako i pristigla u KBC Rijeka te su ih preuzeli djelatnici koji su na radilištu demonstrirali prednosti i mogućnosti novih uređaja.

Sva 4 nova mobilna ultrazvuka identična su te će 3 biti raspoređena na OHBP Sušak a jedan na OHBP Rijeka, sukladno ocijenjenim potrebama s radilišta.

Ružić: ‘Zahvaljujem poštovanoj gospođi Mirjani Marić’

„U ime KBC-a Rijeka, njegovih zaposlenika i brojnih bolesnika te u osobno ime zahvaljujem poštovanoj gospođi Mirjani Marić koja je ovom nesebičnom humanom gestom i iznimno vrijednom donacijom omogućila značajan tehnološki napredak u zbrinjavanju najtežih bolesnika koji u kritičnim trenucima potraže zdravstvenu pomoć na lokalitetu Rijeka ili Sušak naše bolnice.

Osim objektivnog napretka u kvaliteti, brzini i dostupnosti ultrazvučne dijagnostike koja je danas neodvojiva od većine algoritama obrade životno ugrožavajućih stanja, ova prekrasna donatorska gesta gospođe Marić donosi i nezamjenjivu poruku dobrote, ohrabrenja, solidarnosti i opće ljubavi za čovjeka na čemu joj se dodatno zahvaljujemo“, istaknuo je prilikom posjeta donatorici ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić.

Riječka hitna godišnje pregleda 60.000 pacijenata

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Rijeka godišnje se pregleda preko 60 000 pacijenata, od kojih se više od trećina bolesnika obradi uz pomoć ultrazvučne tehnologije.

Novonabavljenim uređajima na Odjelu hitne medicine osigurava se dodatno vrijeme za pacijenta koji će još ranije dobiti adekvatnu skrb i terapiju. Sve navedene mobilne ultrazvučne jedinice opremljene su sa svim potrebnim sondama, adekvatnim programskim rješenjima te naprednom tehnologijom i algoritmima pomoću kojih će se liječnicima znatno olakšati rad i smanjiti vrijeme trajanja pregleda.

Također, uređaji u realnom vremenu komuniciraju s bolničkim informacijskim sustavom što omogućava brži i cjelovit prijenos podataka između svih uključenih odjela i segmenata medicinske skrbi. Uz dijagnostiku, svaki uređaj opremljen je virtualnim asistentom koji će mlađim liječnicima učinkovito koristiti u edukativne svrhe. Sva 4 uređaja sadrže sonde za pregled svih organa i jednu posebnu sondu tzv. transezofagijsku, koja je izrazito duga te se njome iz jednjaka dolazi u neposrednu blizinu srca što omogućava najprecizniji prikaz njegovih struktura iz neposredne blizine i ima nezamjenjive dijagnostičke prednosti u odabranih bolesnika.

Uređaje će koristiti liječnici hitne medicine za potrebe dijagnostike niza specijalista koji konzilijarno sudjeluju u obradi. Bolesnici se dakle ne moraju voziti po različitim bolničkim odjelima, ovisno o vrsti UZV pretrage, a pritom će dostupnost ovih uređaja rezultirati i kraćim vremenskim periodom nužnim za dolazak do dijagnoze.

„S obzirom na učestalo korištenje ovakvih uređaja u dinamičnom okruženju Odjela hitne medicine, oni brzo postanu dotrajali te smo iznimno zahvalni na ovoj vrijednoj donaciji koja će nam značajno olakšati rad u redovnim uvjetima, a pogotovo u izazovima kao što su povećan broj pacijenata uslijed turističke migracije ili u sezonama respiratornih infekcija.

Bitno je naglasiti kako je ovakva vrsta aparata, mobilni ultrazvuk za korištenje uz krevet bolesnika, posljednjih godina postala nezamjenjivo medicinsko pomagalo te je sastavni dio kliničkog pregleda hitnih bolesnika“, istakla je ovom prigodom prim. dr. sc. Martina Pavletić, pročelnica OHBP-a KBC-a Rijeka.

Uloga ultrazvuka je neizostavna

Pored klasičnih primjera ranog otkrivanja krvarenja u traumi ili ranog otkrivanja aneurizama abdominalne aorte, ultrazvuk se u svakodnevnoj praksi zbrinjavanja životno ugroženih bolesnika koristi i za dijagnostiku brojnih drugih kritičnih oboljenja – gdje je uz pomoć ultrazvuka moguće već prilikom prvog pregleda pacijenta detektirati uzroke akutnog zatajivanja disanja, precizno dozirati volumno liječenje u sepsi i slično.

Uloga ultrazvuka je neizostavna i u dijagnostici velikog broja drugih akutnih oboljenja kao što su bubrežne i žučne kolike te duboke venske tromboze. Upotrebom ovako suvremenih i usavršenih UZV aparata bit će moguće na brži, sigurniji i jednostavniji način ostvariti pristup krvožilnom sustavu pacijenta ili provesti određene postupke punkcije tjelesnih šupljina.

Stručnjaci bolnice će pomoću novonabavljene transezofagijske sonde u uvjetima kardiopulmonalne reanimacije i drugih iznimnih hitnoća, moći još kvalitetnije individualizirati pristup pacijentu jer će se pregled provoditi u stvarnom vremenu odgovora srca na primjenjene postupke. Broj novih uređaja i njihova izuzetna tehnološka opremljenost omogućit će paralelno provođenje više dijagnostičkih postupaka na jednom pacijentu ili na više bolesnika bez vremenske odgode.

Osim klasične tehničke i softverske opreme za ultrazvučne preglede, novi mobilni aparati opremljeni su i posebno osmišljenom programskom potporom koja omogućuje ubrzavanje određenih izračuna i prepoznavanje specifičnih struktura uz pomoć pametne tehnologije. Navedena rješenja uz drugu programsku potporu osigurat će objektiviziranje i serijsko praćenje nalaza tijekom obrade i opservacije pacijenta u OHBP-u ili prilikom ponovnih kontrolnih dolazaka.

Nova oprema sada također omogućuje preduvjete za telesonografiju, kojom će se uz daljnja programska rješenja, pregled ultrazvukom i savjetovanje stručnjaka moći obavljati u stvarnom vremenu bez obzira na geografsku udaljenost.

U kontekstu bolnice smještene na dva gradska lokaliteta ove opcije će omogućiti značajno lakšu i bržu komunikaciju svih struka koje surađuju u liječenju pacijenata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari