ZAHTJEVNA ZADAĆA

Riječka civilna zaštita tijekom koronakrize utvrdila 1.366 nepravilnosti i izdala 1.715 upozorenja zbog kršenja mjera!

Foto: Riportal

Prema važećoj odluci i dalje je na snazi mjera zabrane okupljanja više od 40 osoba na jednom mjestu, kao i mjera socijalnog distanciranja

Izvješće o radu Stožera civilne zaštite Grada Rijeke od proglašenja epidemije koronavirusom do sada na današnjem kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela predstavio je načelnik Hinko Mance.

Radi se o tijelu kojeg je temeljem zakona osnovao gradonačelnik, a koje je od sredine ožujka stavljeno u funkciju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Istovremeno je uspostavljen i kontakt centar putem kojega su davani odgovori i upute građanima i drugim službama u vezi provođenja odluka, uputa i preporuka Stožera civilne zaštite RH i drugih državnih tijela za suzbijanje koronavirusa.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Najznačajniji dio posla Stožera odnosio se na izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, a od 23. ožujka do prestanka potrebe za izdavanjem propusnica 11. svibnja, zaprimljeno je 26.800 zahtjeva. Izdano je, odnosno pozitivno riješeno 19.587 propusnica, od kojeg broja je 4.088 tzv. fizičkih propusnica (preko gradske aplikacije) i 15.499 tzv. e-propusnica.

Riječki je stožer od strane nacionalnog stožera dobio zaduženje za nadzor nad pridržavanjem mjera zabrane javnih okupljanja i korištenja dječjih igrališta, kao i mjere socijalnog distanciranja.

Foto: Riportal.hr

Ophodnje su provodili komunalni redari, pripadnici civilne zaštite, dobrovoljnih vatrogasnih društava i Hrvatske gorske službe spašavanja, a angažirana je i bespilotna letjelica.

Do 4. svibnja, kad je ukinuta mjera zabrane okupljanja na javnim površinama, utvrđeno je 1.366 nepravilnosti u vezi nepridržavanja zabrane javnih okupljanja te pet nepravilnosti u vezi nepridržavanja mjera fizičke udaljenosti, higijenskog standarda i dezinfekcije prostora. Izdano je 1.715 upozorenja zbog kršenja mjera.

U sklopu popuštanja protuepidemijskih mjera, smanjene su i mjere koje se odnose na okupljanje, ali prema važećoj odluci i dalje je na snazi mjera zabrane okupljanja više od 40 osoba na jednom mjestu, kao i mjera socijalnog distanciranja.

„Još uvijek aktivno provodimo kontrole, dnevno tridesetak. Uglavnom nema većih kršenja odredbi, a građani većinom prihvaćaju naša upozorenja“, kazao je načelnik Mance.

Zahvalivši se svima članovima Stožera i zaposlenicima gradske uprave angažiranim u ophodnjama i izdavanju propusnica, gradonačelnik Obersnel se ujedno zahvalio i svim građanima, budući da je većina Riječana pokazala odgovornost i poštivala mjere nacionalnog stožera. Pozvao je građane da i dalje poštuju mjere, pogotovo na gradskim plažama u predstojećoj sezoni kupanja, kako bi se zadržala iznimno povoljna epidemiološka situacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari