RIJEČKA GODINA ZA PAMĆENJE! Evo tko je i što je sve obilježilo 2017. godinu u Rijeci

Još nas manje od tri dana dijeli od 2018.-e godine. Mnogi su već isplanirali kako i gdje će dočekati Novu godinu, što će obući, s kim će proslaviti ulazak u novo razdoblje. Prije nego što se to dogodi odlučili smo se podsjetiti što je to obilježilo 2017.-u  gradu koji teče.

  1. Sport: HNK Rijeka osvojila je prvenstvo i kup
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Godina za pamćenje za HNK Rijeku i brojne navijače Bijelih koji su desetljećima sanjali naslov prvaka Hrvatske. Dan kada je ispisana povijest, kako su to pisale naslovnice medija, bio je 21. svibanj. Rijeka je tada s četiri pogotka u mreži suparnika odnijela uvjerljivu pobjedu nad Cibalijom i prvi puta u  povijesti kluba i matrmatički potvrdila naslov državnog prvaka.

Samo deset dana nakon nezaboravnih slika invazije riječkih navijača na travnjak Rujevice nogometaši Rijeke pobjedom 3:1 protiv Dinama osvojili su i Hrvatski kup. Armada je ove godine proslavila 30. rođendan. Sezona 2016./2017. svakako je najuspješnija  i najuzbudljivija u povijesti kluba. (OVDJE)

2. Politika: Lokalni izbori 

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Svibanj je očito bio mjesec koji je obilježio 2017. godinu u Rijeci. Dapače, dan u kojem je HNK Rijeka pobijedila Cibaliju je i dan kada su građani odlučili kako na mjestu čelnog čovjeka  grada ponovno žele Vojka Obersnela. Točnije, 21. svibnja u drugi krug lokalnih izbora ušli su Hrvoje Burić i Vojko Obersnel, da bi dva tjedna nakon toga Obersnel potvrdio svoju dominaciju nad Burićem te osvojio peti mandat za redom. (OVDJE)

  1. Kultura: Milo Moire i jaja iz vagine
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Otvorenje riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u rujnu obilježila je švicarska umjetnica Milo Moire koja je u čast Tomislava Gotovca prošetala Korzom naga, a par dana nakon toga slikala na platnu na kojem su bile fotografije svjetskih političkih vođa  i to ispuštanjem jaja u boji iz vagine. Malo je reći da  je performans izazvao veliku pozornost (a bolje je uopće ne razmišljati o umetanju ofarbanih jaja u vaginu… nadamo se barem da je boja od prirodnih supstanci). (OVDJE)

4. Turizam: 20% rasta

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Možda niste znali, niste zainteresirani ili jednostavno koristite srpanj i kolovoz  kako bi pobjegli negdje izvan grada, ali sve veći broj turista dolazi upravo  u Rijeku.  Rast od 20% obilježio je ljeto iza nas, procvao je privatni smještaj nakon što su još lani mlađe generacije otkrile beneficije riječkih hostela. Stoga zadovoljan može biti i Petar Škarpa, direktor TZ-a Rijeka. (OVDJE)

  1. Poduzetništvo: Vedran Devčić menadžer  godine
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

U kategoriji javnih poduzeća za menadžera godine Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA ove je godine odabralo  predsjednika Uprave tvrtke Luka Rijeka. Međutim, Devčić više nije predsjednik Uprave jer kraj prosinca donosi i promjene u Luci Rijeka koju preuzimaju Poljaci.

6. Ljepote grada: Dvoglavi orao

19.travnja na gradski toranj je postavljena replika skulpture koja je nekad stajala na njegovoj kupoli. Skulptura je izrađena u aluminiju, teška je oko 270 kilograma a montirana je na visinu od oko 30 metara. Zbog velikog interesa građana danima je bilo omogućeno razgledavanje skulpture dvoglavog orla iz košare vatrogasnog vozila. (OVDJE)

  1. Ljepote grada: Advent na Tsatu
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

11 kilometara božićnih lampica učinilo je ovaj advent sasvim posebnim istaknuvši ljepote Gradine. Svakome tko je posjetio, osjetio ili barem vidio fotografije Trsata, božićna čarolija našeg grada nije izmakla. (OVDJE)

8. Facebook grupa: Policija zaustavlja – Rijeka i okolica

Nakon uspjeha nekoliko riječkih FB grupa, još je jedna riječka Facebook grupa skočila na “ljestvici popularnosti”. Grupa osnovana kako bi članovi jedni drugima dojavljivali o policijskim kontrolama na području PGŽ-a, vrlo je brzo narasla na preko 18.000 članova. Osim što preventivno djeluje ali pritom i čuva naš novčanik upozoravajući nas gdje se sve nalazi policija u kontroli prometa, u grupi se često mogu vidjeti informacije o prometnicama koje treba izbjegavati zbog gužve ili prometne nesreće. Sve pohvale administratorima.

9. Nama važno: Portal Riječanin postao medijski partner NK Rijeke 🙂

Za kraj nešto što nije obilježilo 2017-tu u Rijeci, ali nama je jako važno i srcu drago… U svojoj trećoj godini postojanja postali smo ponosni medijski partner šampionske Rijeke. Samo Rijeka! (OVDJE)

Želimo vam odličan provod u najluđoj noći, te sretnu i zdravljem ispunjenu 2018-tu godinu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari