EVO KAKO IZGLEDA

Riječka igraonica Kidzworld uz potporu grada dobila novu opremu za senzornu prostoriju namijenjenu djecama s teškoćama u razvoju

Gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i pročelnica UO za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić obišli su prostor tvrtke Kidzworld Adria j.d.o.o., korisnice nepovratnih potpora koje Grad Rijeka dodjeljuje riječkim poduzetnicima.

Poduzeće Kidzworld Adria u svome vlasništvu ima dječju senzornu igraonicu s zabavnim programom prilagođenim djeci s teškoćama u razvoju. Prostor dječje igraonice, osim što nudi svoje usluge za djecu i roditelje, zamišljen je i kao izložbeni prostor za potencijalne poslovne partnere u kojem se uživo mogu pogledati njihovi proizvodi (npr. interaktivni zid s edukativnim i zabavnim igrama, interaktivni pod, SandBox, interaktivni stol, razni senzorni alati i igračke i slično). Igraonica nudi usluge organizacija evenata, proslava tematskih dječjih rođendana, organizacija slobodnog vremena djeteta, interaktivne dječje predstave i slično.

Osim igraonice, tvrtka nudi i uslugu jaslica za 12 jasličara o kojima skrbe 4 odgajateljice. Tijekom boravka jasličara prostor igraonice služi kao dvorana za vježbu i aktivnosti, a u popodnevnim satima koristi se kao rođendaonica.

Kidzworld Adria j.d.o.o je prijavom na ovogodišnji natječaj Grada Rijeke za dodjelu nepovratnih subvencija po mjeri Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika, koji je bio otvoren od 24. lipnja do 12. srpnja 2024. godine, osigurala 1.288,30 eura za nabavu interaktivnih uređaja, senzornih alata i igračaka za opremanje dječje senzorne igraonice.

„Upravo ovakve vrste posjeta i, još važnije, ovakve poduzetničke priče pokazuju da zaista nastojimo našim mikro, malim i srednjim poduzetnicima pružiti što bolje uvjete kako bi nastavili razvijati svoje poslovanje i poduzetničke ideje. Kao jedinica lokalne samouprave, moramo biti na usluzi građanima i činiti sve kako bi njihov poduzetnički put bio čim lakši i brži, a samim time i uspješniji. A kada se to poduzetništvo i poduzetničke ideje, temelje na još jednom fokusu naše gradske uprave, smještajnim i sadržajnim kapacitetima za naše najmlađe, onda je to zaista nešto što treba posebno pohvaliti. Možemo vidjeti kako su vlasnici, Marko i Katarina ovaj prostor potpuno prilagodili najmlađima, uz osiguravanje odgojno – obrazovnih nadstandarda. Njihov primjer i način korištenja nepovratnih sredstava koje osigurava Grad Rijeka, vjerujem da može biti poticaj drugim građanima da se odluče na ulazak u poduzetničke vode i iskoriste sve mogućnosti i poticaje koje Grad Rijeka nudi“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Marko Stojanović koji je zajedno sa suprugom Katarinom pokrenuo Kidzworld objasnio je kako su sredstva dobivena putem Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Rijeke uložili u interaktivni zid. „Svjesni smo da je tehnologija danas sveprisutna i da je djeca koriste, pa i igrajući videoigre. Korištenjem ovog interaktivnog zida smatramo da se tehnologija koristi na dobar način, jer kroz igru se djeca bave fizičkom aktivnosti te razvijaju koordinaciju i motoriku. Poslovanje smo započeli s igraonicom, proširili smo se obrtom za čuvanje djece, a u planu nam je i daljnje proširenje prostora i aktivnosti“, rekao je Marko Stojanović.

Nepovratne subvencije riječkim poduzetnicima

Podsjetimo, u 2024. godini raspisano je pet javnih poziva poduzetnicima za dodjelu nepovratnih subvencija, a za realizaciju kojih je u proračunu Grada Rijeke u ovoj godini osigurano 516.820 eura.

U okviru do sada realizirana četiri javna poziva dodijeljeno je 129 subvencija, a poduzetnici su ostvarili nešto manje od 300.000,00 eura nepovratnih potpora.

Subvencije su poduzetnicima dodijeljene za organizaciju događanja na području grada Rijeke u 2024. godini, podizanje kvalitete privatnog smještaja u turizmu, uvođenje IT sustava i aplikacija u poslovanje te za troškove poduzetnika početnika.

U tijeku je, do 11. listopada 2024. godine, peti javni poziv poduzetnicima za dodjelu nepovratnih potpora i to za realizaciju sljedećih mjera – Subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa; Subvencioniranje izgradnje brenda proizvoda i/ili usluga; Subvencioniranje troškova implementacije industrijskog dizajna; Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme; Subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije i Subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika.

Za realizaciju ovog javnog poziva u proračunu Grada Rijeke u 2024. godini osigurano je 200.000,00 eura.

Također, u tijeku je Javni poziv za provedbu mjere Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga. Obzirom na specifičnost poziva, za nositelja provedbe odabrana je Zaklada FIPRO u čijim upravljačkim tijelima sudjeluju i predstavnici Grada Rijeke.

Grad Rijeka od 2008. godine dodjeljuje nepovratne subvencije riječkim poduzetnicima temeljem 11 mjera sistematiziranih u okviru Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Rijeke kojem je cilj stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Rijeke.

Program je tijekom vremena mijenjan i nadopunjavan u skladu s potrebama i interesima poduzetnika, kao i izmjenama u vidu uvođenja kvalitativnih kriterija za ocjenjivanje prijava.

Sustav nepovratnih subvencija (potpora malih vrijednosti) provodi se kroz dodjelu potpora u visini od 50% do 80% realiziranih troškova (ovisno o pojedinoj mjeri). Iznos subvencije ovisi o pojedinoj mjeri, a iznosi maksimalno10 tisuća eura.

Od početka realizacije mjera do sada je dodijeljeno  2.099 subvencija u vrijednosti nešto većoj od 4,1 milijuna eura.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari