RIJEČKA IZLOŽBA „TRŽNICA – TRBUH GRADA“: Ne poznaješ grad ako ne upoznaš njegovu tržnicu!

Zanimljiva izložba “Tržnica – trbuh grada” svečano je otvorena u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja gdje će se moći razgledati do 24. svibnja

Ideja za izložbu protekla je iz manifestacije “Pazi što jedeš” kojom se promovira promišljanje o zdravoj i tradicijskoj (lokalnoj) hrani. Autorice izložbe Tanja Kocković Zaborski i Ivana Šarić Žic Istražujući tržnice u Rijeci i Puli pored isticanja specifičnih značajki tih tržnica željele su ukazati i na univerzalnu temu odnosa kupaca i prodavača koja je karakteristična za sve tržnice. Gradske tržnice svjedoci su ekonomskoga i društvenog razvoja grada, pokazatelji prilika u kojima žive njegovi stanovnici, a ova izložba pokazuje upravo to kroz primjere Rijeke i Pule.

tržnica izložba1

Prilikom svečanog otvorenja izložbe “Tržnica – trbuh grada” u ime Primorsko-goranske županije svim prisutnima obratio se predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

tržnica izložba4

“Svaki posjetitelj koji želi upoznati grad ili sredinu mora proći kroz gradsko groblje kako bi upoznao prošlost grada, ali isto tako i trg i tržnicu kako bi se upoznali ljudi ali i gospodarstvo toga kraja. U ovoj izložbi se vidi kako žive građani grada Rijeke ali i svi – ne samo iz Primorsko-goranske županije – koji dolaze ovdje prodavati svoje proizvode”, rekao je Fabijanić prilikom otvorenja.

tržnica izložba5

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, Tržnica d.o.o. Rijeka, Tržnica d.o.o. Pula, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Etnografskog muzeja Istre / Museo Etnografico dell´Istria i Grada Rijeke.

Foto. PGŽ

tržnica izložba2

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari