PREKINULI ŠUTNJU!

Riječka nadbiskupija se oglasila o krštenju djeteta istospolnog para. ‘Rado bi se susreli s njima’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

‘Najbolje ozračje krštenja djeteta i njegova odgoja u vjeri prema kršćanskom naučavanju je obitelj koja ima jednog oca i jednu majku, no…’

Lezbijski par iz Rijeke zatražio je krštenje svoga djeteta, ali ih je riječki svećenik odbio. O tome je javnost na neobičan način obavijestio sam svećenik, jer je pitao vjernike što misle o tome. Uslijedila je lavina reakcija. Danas se u ime Riječke nadbiskupije oglasio Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, koji je osobno razgovarao s vlč. Kristijanom Zebom.

“Župnik je preko posrednika dobio zamolbu dviju ženskih osoba koje su sklopile životno partnerstvo i koje su željele krstiti dijete koje je jedna od njih začela umjetnom oplodnjom. Odgovoreno im je da krštenje djeteta nije moguće i to zato što se radi o istospolnoj zajednici. Ta činjenica po sebi nije bila dovoljna za odbijanje krštenja djeteta. Da bi se došlo do takvog odgovora bilo je potrebno prethodno ispitati ispravnost njihovih nakana i provjeriti postoji li mogućnost da se i u takvim okolnostima djetetu osigura odgoj u katoličkoj vjeri i tek nakon toga donijeti odluku treba li dijete biti kršteno ili ne. Također je iznevjereno povjerenje spomenutih osoba objavom na društvenim mrežama. Time su izložene neprimjerenim komentarima i medijskom senzacionalizmu kojemu smo proteklih dana svi mogli svjedočiti”, poručio je.

Povezani VIDEO:

Podsjetio je da bi obilježje Crkve trebalo biti prihvaćanje te da su znak tog prihvaćanja gostoljubivost, otvorenost i dobrodošlica.

“Tek nakon toga može i treba uslijediti razlučivanje pojedinih zamolbi te donošenje odluka u skladu s naukom, zakonom i praksom Crkve. Uvijek je važno prethodno upoznati konkretne ljude i konkretnu situaciju i tek nakon toga razlučiti i donijeti odluku”, dodao je.

“Najbolje ozračje krštenja djeteta i njegova odgoja u vjeri prema kršćanskom naučavanju je obitelj koja ima jednog oca i jednu majku. No, u stvarnosti je sve više djece koja ne žive u takvom ozračju. Činjenica da su u ovom slučaju spomenute osobe sklopile životno partnerstvo ne može i ne smije nas automatski dovesti do zaključka da nemaju pravu nakanu i da ne prihvaćaju obvezu odgoja djeteta u vjeri. Postoje i drugi slučajevi u kojima osobe ne žive posve u skladu s katoličkim naukom o braku, a vjernici su i odgajaju djecu u vjeri.

Kao što postoje i oni koji su sklopili katoličku ženidbu i krstili djecu, a ne odgajaju ih u vjeri, iako su se na to obvezali. K tome, ne smijemo iz vida izgubiti kumu ili kuma koji na krštenju preuzimaju obvezu pomoćnika u odgoju djeteta, kao niti rodbinu i prijatelje. Uz njih je, ako te osobe ostanu povezane s Crkvom te se nađe način njihove integracije u župnu zajednicu, i čitava župna zajednica koja kod krštenja na sebe preuzima i odgojnu obvezu, a veliku pomoć roditeljima u odgoju pruža i vjeronauk u školi”, poručuje Uzinić u priopćenju.

“Iskreno mi je žao što je ovaj par postao predmetom prenaglašene medijske pažnje. Žao mi je zbog povrede njihove diskrecije, posebno na izlaganju tolikim neprimjerenim komentarima, koji iako ponekad dolaze od vjernika u svojoj biti su duboko nekršćanski. U duhu Amoris Laetitia, br. 250, dužni smo „svaku osobu, bez obzira na njenu seksualnu orijentaciju, poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem te pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja”, zaključio je.

Poručio je da bi se rado susreo i razgovarao s njima te da se, ako žele, mogu javiti u Ured koadjutora Riječke nadbiskupije, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari