RIJEČKE RODITELJSKE UDRUGE: Zašto je gradonačelnik nepravedan prema djeci iz vrtića drugih osnivača?

Nema kraja neugodnim vijestima za roditelje djece koja pohađaju vrtiće drugih osnivača u Gradu Rijeci, poručuju iz Udruge vrtić za svu djecu i Inicijative MAME I TATE Grada Rijeke i pitaju zašto je gradonačelnik Obersnel nepravedan prema građanima i djeci koja polaze takve vrtiće. Prenosimo vam njihovo priopćenje u cjelosti.

“Gradonačelnik Rijeke za 21. Sjednicu Gradskog vijeća, koja će se održat u četvrtak, 26.studenog 2015.u točki dnevnog reda ” Prijedlog prvih izmjena i dopuna Proračuna Grada Rijeke za 2015. godinu i projekcije za 2016. i 2017. godinu “, rebalansom proračuna predlaže oduzimanje djeci koja pohađaju vrtiće drugih osnivača milijun kuna koje je Skupština Grada Rijeke izglasala kod donošenja Proračuna za 2015. godinu. Želimo upozoriti javnost da se volja vijećnika Grada Rijeke, koji su izglasali milijun kuna za djecu koja pohađaju dječje vrtiće drugih osnivača, bezobzirno krši od strane Gradonačelnika Rijeke, a gradske vlasti beskrupulozno manipuliraju i kalkuliraju predškolskom djecom našeg grada, čime se pokazuje da je politika isključivo u službi politike, a ne interesa ljudi koji su vladajućim strukturama povjerili svoje glasove.

Djeca koja pohađaju vrtiće drugih osnivača u Gradu Rijeci ostvaruju subvenciju grada u iznosu od 810,00 kn, odnosno od 850,00 kn u DV Mali princ, dok djeca koja pohađaju gradski vrtić ostvaruju minimalno subvenciju od 1447,00 do 1617,00 kn. Rijeka se ovakvom politikom svrstala u gradove koji desetljećima diskriminiraju i rade podjele među predškolskom djecom i roditeljima.

Podsjetimo, gradska opozicija kod donošenja proračuna za 2015. godinu amandmanom je zatražila osiguravanje dodatnih 3 milijuna kuna za subvencije djeci u vrtićima drugih osnivača, kako bi se izjednačio status djece u gradskim i ostalim vrtićima. Gradski vijećnici Danko Švorinić i Hrvoje Burić predložili su dva amandmana na proračun, a na opozicijsku stranu su stala i dva vijećnika HNS-a što je ugrozilo izglasavanje proračuna. Gradonačelnik Obersnel se iz takve situacije izvukao „kompromisnim amandmanom“ kojim je za tu stavku predložio milijun kuna, a koji bi se između ostalog osigurali dodatnim smanjenjem plaća osoblju u vrtićima i vatrogascima. Opozicija takav amandman nije podržala, ali jesu HNS-ovci, pa je proračun prošao s tek jednim glasom viška.

Vrlo brzo se pokazalo da su se roditelji prerano poveselili nešto nižim računima, jer je odmah početkom godine gradonačelnik Obersnel donio odluku kojom subvencija ostaje na razini one iz 2014. godine – 810 kuna, iako je kod donošenja proračuna za 2015. za tu namjenu „kompromisnim amandmanom“ osigurano 4,7 milijuna, u odnosu na proračun za 2014. kada je za tu stavku osigurano 3,7 milijuna kuna.

Prijedlogom rebalansa za 21. Sjednicu gradskog vijeća, ovaj osigurani iznos u proračunu smanjit će se za 900.000 kuna i iznosit će 3,8 milijuna kuna. U obrazloženju Gradonačelnik navodi da ne subvencionira 355 djece koliko ih je stvarno upisano, nego 446 mjesta u vrtićima drugih osnivača, za koji Grad tvrdi da je maksimalni kapacitet vrtića drugih osnivača (?!), pa dolazimo do porazne činjenice da je Gradonačelnik prevario roditelje i izigrao volju gradskih vijećnika, jer je „kompromisnim amandmanom“ Gradonačelnik namjeravao financirati kapacitet, a ne izjednačiti subvencije djeci koja pohađaju vrtiće drugih osnivača i smanjiti računi roditeljima djece koji nisu imali sreću ‘upasti’ u gradske vrtiće.

Roditelji djece koja pohađaju vrtiće drugih osnivača pitaju se zašto su oni i njihova djeca građani drugog reda u Rijeci i zašto i njihova djeca nemaju jednako pravo na subvenciju kao i djeca koja pohađaju gradski vrtić ???”, navode u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari