NEKA IMAJU ŠTO MANJE POSLA

Riječke službe spremne za sezonu požara na otvorenom prostoru

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Na današnjem redovnom gradonačelnikovom kolegiju donesene su mjere zaštite od požara i planovi motrenja, kojima se sve nadležne službe u Rijeci pripremile za sezonu požara.

Grad Rijeka donio je sve potrebne dokumente i osigurao sredstva za provedbu svojeg dijela obveza iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini. Tako su na današnjem kolegiju usvojeni Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara na području grada Rijeke u 2020. godini i Plana motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora i građevina za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara, a ustrojena je i motriteljsko-dojavna služba.

Hinko Mance zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Vojko Obersnel gradonačelnik i Goran Hibler predsjednik sindikata vatrogasaca Rijeke. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako je kazao zapovjednik Gradske vatrogasne zajednice (GVZ) Hinko Mance, izvršene su sve pripremne aktivnosti za požarnu sezonu, odnosno vrijeme od 1. lipnja do 31. listopada. Sve aktivnosti imaju jedan cilj – smanjiti broj požara na otvorenom prostoru, a ako do njih i dođe, pravovremeno ih opaziti i spriječi daljnje širenje.

Tako su dogovoreni svi protokoli o postupanju u prevenciji i gašenju požara te osigurana potrebna oprema. Između ostaloga, Zapovjedništva Gradske vatrogasne zajednice Rijeka i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke tijekom svibnja i lipnja procijenila stanje šumskih prosjeka i cesta važnih za lakši dolazak na intervenciju gašenja požara.

Motrenje, čuvanje i ophodnja otvorenog prostora i građevina u danima kada je proglašena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenja požara u razdoblju provodit će niz aktera. Tako su dobrovoljna vatrogasna društva Drenova i Sušak zadužena za motrenje i čuvanje s istaknutih točaka, Pilotski klub “Krila Kvarnera” motri cijelo područje grada iz zraka, a Direkcija za komunalno redarstvo pojačano će nadzirati stanje divljih odlagališta otpada. U motrenje, čuvanje i ophodnju uključene su i službe zaštite pravnih osoba kod kojih prijeti povećana opasnost za nastanak i širenje požara te Hrvatske šume – Šumarija Rijeka, a koordinaciju svih mjera utvrđenih planom provodit će GVZ Rijeka.

Planom je utvrđeno kako će se kao ispomoć za gašenje požara na područjima drugih županija, ukoliko bude potrebe, uputiti 14 vatrogasaca te najmanje dva vatrogasna vozila. Procijenjeno je kako riječkim vatrogascima neće biti potrebna pomoć iz drugih županija u gašenju požara na otvorenom prostoru na području Rijeke.

Zapovjednik Mance je podsjetio građane kako je u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru. Iznimno, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke može odobriti loženje vatre na otvorenom prostoru uz organiziranje vatrogasnog dežurstva, a na temelju pismenog zahtjeva pravne ili fizičke osobe.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako se motrilačko-dojavna služba pokazala vrlo efikasnom u prevenciji i ranom otkrivanju požara.

„Vjerujem da će svi uključeni u rad motrilačko-dojavne službe dati svoj maksimum, a iako će vatrogasci biti spremni za svaku intervenciju, želim im što manje posla“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari