DAN SVJESNOSTI O MIASTENIJI GRAVIS

Riječke znamenitosti ove nedjelje svijetle zelenom bojom u znak svjesnosti o autoimunoj bolesti

Foto: M.L/Riportal

Rijeka će se pridružiti obilježavanju Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine osvjetljavanjem lučkih dizalica na riječkom lukobranu i fontana na Jadranskom trgu zelenim svjetlom, Rijeka će se pridružiti obilježavanju Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis.

Time će Grad Rijeka na inicijativu Saveza društava distrofičara Hrvatske pridonijeti međunarodnoj kampanji kojoj je cilj podizanje svijesti javnosti o miasteniji gravis te podrška građanima koji boluju od ove autoimune bolesti.

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH se ove godine uključuje u obilježavanje 2. lipnja – Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis koju je 2023. godine pokrenula Koalicija europskih udruga osoba s miastenijom gravis “All United for MG” uz podršku članova Europskog parlamenta.

Europski dan svjesnosti o miasteniji gravis

Europski dan svjesnosti o miasteniji gravis stoga se od prošle, 2023. godine, službeno obilježava kao dan kad zajedničkim snagama pružamo snažnu podršku osobama s miastenijom gravis. Cilj je podići svijest i unaprijediti skrb za osobe koje žive s tom bolešću.

To je dan kada se informiraju osobe s miastenijom gravis, članovi njihovih obitelji, pružatelji skrbi, ali i kreatori politika i šira javnost s ciljem povećanja vidljivosti i spoznaje o ovoj bolesti te osiguranja odgovarajuće podrške za one kojima je potrebna – i danas i u budućnosti.

Tim povodom SDDH je potakao gradove i općine u RH da se obilježavanju pridruže osvjetljavanjem poznatih znamenitosti, građevina ili spomenika zelenom bojom u znak podrške osobama s miastenijom gravis!

Zelenom bojom će u nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, svijetliti Glazbeni paviljon u Bjelovaru, Turistički informativni centar Križevci, Karlovac, Kružni tok Šijana – Pula, Fontane na Jadranskom trgu i Lučke dizalice u Rijeci, Vukovarski Vodotoranj, Meštrovićev paviljon u Zagrebu te Most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku.

Rijetka kronična autoimuna bolest

Miastenija gravis (MG) rijetka je kronična autoimuna bolest koja spada u neuromuskularne bolesti.

Kod MG zbog poremećaja funkcije protutijela može nastupiti onesposobljavajuća i potencijalno po život opasna mišićna slabost pri čemu prirodni obrambeni sustav tijela ne funkcionira onako kako bi trebao. MG značajno utječe na tjelesno i psihičko zdravlje ometajući osobe u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Mišićna slabost zahvaća očne mišiće, utječe na sposobnost govora, smijanja, žvakanja ili gutanja, pa čak i disanja, a također može zahvatiti mišiće ruku i nogu. Ono što se većini ljudi čini normalnim i lakim veliki je izazov za 582 osobe MG u Republici Hrvatskoj koje se svakodnevno bore kako bi ostvarili ono što osobe bez MG postižu s lakoćom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari